Gebruik oude theedoeken creatief met deze 10 geweldige recycling projecten

door Natasja

01 April 2021

Gebruik oude theedoeken creatief met deze 10 geweldige recycling projecten
Advertisement

De theedoeken die je gewoonlijk in de keuken gebruikt, behoren tot de huishoudelijke artikelen die het gemakkelijkst beschadigd raken: door een ongelukje kunnen ze verbranden, uitrafelen of op sommige plekken verkleuren. Of misschien wil je nieuw huishoudlinnen en om daarvoor plaats te maken moet je de oude theedoeken wegdoen. Maar je hoeft ze niet altijd in de prullenbak te gooien: de verschillende delen die nog intact zijn, kunnen met behulp van naald en draad worden samengevoegd tot kleine nuttige voorwerpen.

En als je dan toevallig thuis een paar vintage vaatdoeken hebben, of theedoeken je als souvenir van een reis hebt meegenomen, kun je ze in plaats van als theedoeken voor huishoudelijke klusjes te gebruiken, omvormen tot allerlei decoratieve elementen.

Advertisement

Plastic zakhouder

Plastic zakhouder

Pinterest

Voor een plastic zakdispenser die je in de keuken gebruikt, kun je theedoeken recycleren, eventueel oude theedoeken die nog in een of andere la liggen.

Advertisement

Tafelkleed

Tafelkleed

Pinterest

Het aan elkaar naaien van de verschillende theedoeken is een supereenvoudige manier om een kleurrijk en duurzaam patchwork tafelkleed te krijgen.

Kussenslopen

Kussenslopen

Pinterest

Met een paar steekjes kunnen ze ook eenvoudig worden omgetoverd tot praktische kussenslopen in verschillende vormen. Het is een leuk idee voor de theedoeken die je mee naar huis hebt genomen als souvenir van een reis.

Wanddecoraties

Wanddecoraties

Pinterest

Soms hebben theedoeken die je in een woonwinkel koopt, heel mooie decoratieve patronen die je kunt gebruiken als schilderijen om op te hangen. Je kunt kiezen voor echte lijsten of ook gewoon voor stokjes om ze een beetje te rekken zoals sommige prenten, net als de wanddecoratie die je op de foto ziet.

Een handige tas

Een handige tas

Tutorial via orangebettie.com

Aangezien theedoeken gewoonlijk van sterke en duurzame stoffen zijn gemaakt, is het een praktisch idee om ze aan elkaar te naaien en er stoffen tas van verschillende vormen van te maken.

Advertisement

Enveloptasjes

Enveloptasjes

Tutorial via birdandlittlebird.typepad.com

Een zacht enveloptasje kan op duizend manieren van pas komen: thuis, op school, op het werk of tijdens een reis. Waarom maak je er dan niet een paar van oude theedoeken?

Een mat

Een mat

Pinterest

Als je handig bent met patchwork, kun je ook een comfortabele gewatteerde mat maken met restjes oude theedoeken. Patchwork is perfect indien de theedoeken op sommige plaatsen beschadigd zijn en je dus alleen nog enkele intacte gedeeltes kan gebruiken.

Advertisement

Tablet- of smartphonehouder

Tablet- of smartphonehouder

Tutorial via teresadownunder.com

In de keuken of op een bureau is het altijd handig om houders voor tablets en smartphones te hebben die je tegenwoordig in elke situatie gebruikt. Een leuk idee om ze te maken is met een stoffen zak gevuld met rijst en op een leuke manier gevormd zoals deze houder. En je kunt natuurlijk ook theedoeken gebruiken voor de stof!

Deurstopper

Deurstopper

Pinterest

Een ander idee voor stoffen zakjes gevuld met rijst (of eventueel met zand): deurstoppers in de vorm van konijntjes.

Advertisement

Om manden te bekleden

Om manden te bekleden

Pinterest

Als je houten kistjes hebt, zoals fruitkistjes of een aantal kistjes die je in een handige mand wilt veranderen, gebruik dan een oude theedoek om de binnenkant te bekleden.

Veel plezier!

Advertisement