Oude en beschadigde lakens? Recycle ze met 10 supercreatieve ideeën

door Natasja

26 April 2021

Oude en beschadigde lakens? Recycle ze met 10 supercreatieve ideeën
Advertisement

Na vele jaren, of misschien na een ongelukje bij het wassen, zijn de lakens onbruikbaar geworden en moeten ze door nieuwe exemplaren worden vervangen. Wanneer ze te glad zijn en scheuren, wanneer er opvallende vlekken op komen die onmogelijk te verwijderen zijn of wanneer door een fout bij het wassen ze onherstelbaar beschadigd zijn geraakt, hoef je ze niet weg te gooien, maar kun je ze nog op vele manieren recycleren.

Afhankelijk van de staat van slijtage kunnen ze in hun geheel doeken worden die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt, of geknipt als lapjes, om kleding of accessoires te naaien, of om kleedjes en nog veel meer te maken. Kijk eens naar de onderstaande ideeën om er een te vinden die bij je past.

Advertisement

Lapjes

Lapjes

onegoodthingbyjillee.com

Er zijn verschillende soorten reiniging die delicate stoffen vereisen om krassen te vermijden. Lappen maken van oude, beschadigde lakens is de beste manier om heel veel lapjes te verkrijgen zonder geld uit te geven.

Advertisement

Een schort

Een schort

Pinterest

Als het patroon van het laken kleurrijk en leuk is, of als je er restjes stof van goede kwaliteit uit kunt krijgen, kan je het gebruiken als een schort voor in de keuken of ook als bescherming bij doe-het-zelf- of tuinwerkzaamheden.

Een kleedje

Een kleedje

Pinterest

Net zoals je met oude badhanddoeken kan doen, kan je de lakens in repen snijden om ze op een geperforeerde mat te knopen, zoals je op de foto ziet: wanneer je elk vierkant gevuld hebt, heb je een lekker zacht kleedje om in de badkamer of ook in de slaapkamer te gebruiken.

Voor het onkruid

Voor het onkruid

Pinterest

Gebruik je gewoonlijk plastic zakken om te voorkomen dat er onkruid in de moestuin groeit? Waarom gebruik je in plaats daarvan geen oude lakens, die veel minder schadelijk zijn voor het milieu?

Om o.a cadeaus in te pakken

Om o.a cadeaus in te pakken

Pinterest

Heb je wel eens gehoord van Furoshiki, of Japanse films en TV-series gezien waarin mensen geschenken uitwisselen die in prachtige stoffen zijn gewikkeld, of voorwerpen verpakken die in verschillende stoffen worden vervoerd? Het is een traditie die in het Westen ook langzamerhand steeds meer wordt gebruikt, een techniek waarbij stoffen om de te schenken of te vervoeren voorwerpen worden geknoopt. Zo zal iedereen, in plaats van inpakpapier dat weggooid wordt, vaak zeer mooie stoffen krijgen die nog eens duizend keer kunnen worden gebruikt.

Advertisement

Een hondenspeeltje

Een hondenspeeltje

Tutorial via fakeginger.com

Honden, vooral als ze puppy's zijn, knagen graag aan alles - ook aan kleren en schoenen - en daarom krijgen ze vaak een speeltje van touw waarop ze zich naar hartelust kunnen uitleven. Dat zijn altijd hun favoriete speeltje, zelfs meer dan andere, veel duurdere aankopen, en je kunt er gemakkelijk een maken met restjes van lakens of handdoeken.

Een doek voor de projector

Een doek voor de projector

Pinterest

In huis of in de tuin is een mooi wit laken dat strak gespannen is (met behulp van touwen en wasknijpers) het perfecte scherm om op te projecteren, zeker als je de achterkant met een donker laken kunt bekleden!

Advertisement

Een picknickkleed

Een picknickkleed

Pinterest

Als er geen gaten of scheuren zijn en het laken in redelijke staat is, is het perfect om er op te zitten tijdens een picknick!

De wigwam

De wigwam

Pinterest

Elk kind beleeft plezier aan een wigwam die doet denken aan indiaanse avonturen, en een oud laken gebruiken is een tijdloze truc om een tent om in te spelen te maken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En je kunt zelfs een miniatuurwigwam maken voor je trouwe viervoeter!

Hoe zou jij de oude lakens recycleren?

Advertisement