Een eenvoudige manier om kaars lonten te maken met je eigen handen

door Natasja

28 Februari 2021

Een eenvoudige manier om kaars lonten te maken met je eigen handen
Advertisement

Kaarsen met de hand maken is een aangename bezigheid, dat voor sommigen een echte hobby is. Maar zelfs voor wie het voor het eerst probeert, misschien om de restjes van vele thuis bewaarde kaarsen opnieuw te gebruiken en iets creatiefs en persoonlijks te maken, kan het een origineel tijdverdrijf zijn.

Om een kaars te maken, ook al hebben je de was en alle ingrediënten om het te personaliseren, kan je niet om de lont heen. Er zijn veel lonten tegen lage prijzen te koop, maar als je er toevallig dringend een nodig hebt of er gewoon een met de hand willen maken, is dat heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is:

  • Katoen: restjes van knotten zijn prima, zolang het maar 100% katoen is. Het verdient echter de voorkeur katoen te gebruiken dat niet geverfd is. Dus rolletjes bindtouw of ook katoen om met macramé te werken zijn prima.
  • Schaar
  • Was
  • Pincet
  • Aluminiumfolie (facultatief)


Met deze materialen kun je aan de slag, maar als je een meer professioneel resultaat wilt verkrijgen, zul je ook het volgende nodig hebben

  • 2 lepels zout
  • 4 lepels boorzuur

Advertisement

Bereid de stukken katoenen

Bereid de stukken katoenen

Pixabay

Knip de katoenen draad: de lengte hangt af van hoe hoog de kaars zal worden, dus kies eerst de juiste vorm en knip een segment af dat langer is dan ongeveer 7 cm.

Als de kaars naast lang ook breed wordt, heb je een dikkere lont nodig en moet je twee of drie stukken katoen van dezelfde lengte samenvlechten, of een maat die gelijk is aan de hoogte van de kaars plus nog eens 10 cm.

Advertisement

Optionele stap: het katoen stijven

Optionele stap: het katoen stijven

Pinterest

Als je weinig tijd en geen boorzuur hebt, kunt je deze stap overslaan, die dient om de lonten harder en duurzamer te maken.

Giet heet water in een beker (of bak die groot genoeg is voor alle lonten), voeg boorzuur en zout toe, meng het tot het is opgelost en dompel de lonten erin; laat ze 24 uur weken.

Hang ze vervolgens op zodat ze volledig kunnen drogen, met iets zwaars aan de onderkant (zodat ze recht blijven). Dit kan tot wel 48 uur duren.

Smelt de was en doop de lonten erin

Smelt de was en doop de lonten erin

instructables.com

Doe er een paar tegelijk, zodat ze goed (ongeveer een minuut per stuk) met was doordrenkt zijn. Draai ze met een pincet om elk stukje was te bedekken, en pak ze dan weer met het pincet en laat ze weer goed recht drogen.

Als je een perfect resultaat wilt, kun je, wanneer ze droog en uitgehard zijn, deze stap ook verschillende keren herhalen.

Op dit punt zijn de lonten klaar, maar als je ze van een basis wilt voorzien, kun je dat kopen of zelf met stukjes aluminiumfolie maken.

Advertisement