Feng Shui ook in de koelkast? Ja, om voedselverspilling tegen te gaan

door Natasja

06 Maart 2024

Feng Shui ook in de koelkast? Ja, om voedselverspilling tegen te gaan
Advertisement

Feng Shui en het huiselijke leven: een combinatie die doet nadenken over hoe de kamers moet worden ingericht om positieve energie in elke kamer te laten stromen. Er zijn echter mensen die beweren dat deze discipline ook kan worden toegepast op andere gebieden van het huiselijke leven, namelijk op het gebruik van de koelkast. Een aanpak geïnspireerd door de bekende oosterse filosofie zou zelfs helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

Gebruik je de koelkast echt op de meest efficiënte manier?

Gebruik je de koelkast echt op de meest efficiënte manier?

Freepik

Het idee om een apparaat dat iedereen in huis heeft op deze ongebruikelijke manier te gebruiken, werd populair gemaakt door Jiaying Zhao, een gedragswetenschapper aan de Universiteit van British Columbia, tijdens een TED Talk (https://www.youtube.com/watch?v=lO2A4g9tMJU) die erg populair werd.

Achterliggende gedachte is het besef dat je het fout doet als je de koelkast organiseert volgens de aanwijzingen van de koelkast. Meestal leiden moderne apparaten je in feite in het opslaan van verschillende soorten voedsel in compartimenten die speciaal zijn ontworpen om hun houdbaarheid te optimaliseren. Zo gaan groenten en fruit in laden die vaak "crisp" laden worden genoemd, en dingen die sneller bederven worden onderin de koelkast geplaatst, waar de temperaturen kouder zijn.

Dit klinkt allemaal juist, maar waar zit het probleem? Het probleem zijn wij zelf, die het meest bederfelijke voedsel op die manier verstoppen, het vaker vergeten dan we willen toegeven en het dan weggooien. Kortom, "uit het oog, uit het hart"... Min of meer!

En hierbij kan de Feng Shui aanpak helpen om geld te besparen en verspilling te voorkomen.

Advertisement

Feng Shui in de koelkast

Feng Shui in de koelkast

Creativo

Daarom moet je het van een andere kant bekijken: het is natuurlijk zo dat de koelkast is ontworpen om de beste resultaten te geven die compatibel zijn met zijn technische specificaties, zodat hij ons de beste plekken laat zien, volgens de gegarandeerde gemiddelde temperaturen, om elk voedingsmiddel te bewaren, maar de gedragsgewoonten van de gemiddelde persoon zijn vaak niet in staat om het beste uit deze opstelling te halen.

Net zoals Feng Shui helpt om te beslissen wat je in elke kamer zet en waar het moet komen, zal dezelfde aanpak werken in de koelkast. De focus verschuift dan naar het plaatsen van het voedsel dat bijna over de datum is, en het meer bederfelijke voedsel in het algemeen, waar het zo zichtbaar mogelijk is, zodat je het niet vergeet.

  • In de deuren: daar kijk je zeker naar als je de koelkast opent, en als je dingen die snel geconsumeerd moeten worden op ooghoogte zet, verlies je ze niet uit het oog. Dit is de ideale plek voor potjes met verschillende sauzen of kleine luchtdichte houders.
  • Aan de voorkant van de centrale planken, vermijd te hoge en te lage planken. Een beetje zoals producten die prominent in de schappen van de supermarkt staan!

Over dit onderwerp zegt Zhao: "Telkens als ik de koelkast open, zie ik meteen het fruit, de groenten en de bederfelijke waren, dus ik consumeer ze voordat ze bederven".

Tegen degenen die betwisten dat het plaatsen van bepaalde voedingsmiddelen in de deur van de koelkast betekent dat ze nog sneller bederven (verder weg van de koude delen, meer blootgesteld aan de lucht en temperatuurveranderingen elke keer dat je de koelkast opent), antwoordt de wetenschapper: "Het is een kwestie van kiezen hoeveel belangrijker het is om een voedingsmiddel lang houdbaar te maken of om je te helpen herinneren dat je het snel moet eten, voordat het bederft".

Een goed compromis is altijd om op de juiste manier gebruik te maken van de verschillende soorten voedselverpakkingen die helpen voedsel te bewaren en die ook de verspreiding van gassen verminderen die worden uitgestoten door de verschillende stoffen die overrijp maken.

"Het lijkt misschien een klein gebaar, maar gedragswetenschap laat ons zien dat sommige van de kleinste gebaren de grootste impact hebben". Wat vind jij? Het is het proberen waard voor een periode, vooral als je de gewoonte hebt om bepaald voedsel weg te gooien omdat je het vergeet!

Advertisement