Het plafond schoonmaken? Dit is de beste manier om het zonder al te veel moeite en in korte tijd te doen

door Natasja

18 Maart 2024

Het plafond schoonmaken? Dit is de beste manier om het zonder al te veel moeite en in korte tijd te doen
Advertisement

Heb je wel eens het plafond van je huis schoongemaakt? Het antwoord kan ja zijn, want er zijn mensen die dat regelmatig doen. Maar in de meeste gevallen zijn er waarschijnlijk veel mensen die denken "ik zou eigenlijk het plafond een beetje moeten opfrissen".

Het is een van de moeilijkste plekken om schoon te maken, althans dat denkt men zonder te bedenken dat het vergelijkbaar is met de vloer en dat het niet al te veel tijd en moeite kost om het schoon te maken. Sla het plafond dus niet over, want net als de andere punten in huis is het heel belangrijk voor een algemeen schoon huis. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen.

Advertisement

Maak een DIY plafondschoonmaakmiddel

Maak een DIY plafondschoonmaakmiddel

Curtis Adams/Pexels

Het plafond schoonmaken is heel belangrijk, niet alleen vanwege de ophoping van stof en mogelijke spinnenwebben, maar ook omdat het een ruimte in huis is die blootgesteld kan worden aan de verspreiding van schimmel, vooral in vochtige ruimtes. Daarom is het essentieel om het schoon te houden.

Het eerste wat je moet doen als je aan een schoonmaakklus begint, is jezelf uitrusten met alles wat je nodig hebt. Stofdoek, microvezeldoeken, stofzuiger of bezem, sponzen en schoonmaakmiddel. Als je geen chemisch middel wilt gebruiken, maar liever iets natuurlijks, kun je zelf een geschikt schoonmaakmiddel maken.

Meng 500 ml lauw water, 1 glas witte azijn en een paar druppels afwasmiddel. Meng alle ingrediënten goed en doen het mengsel in een spuitfles.

Advertisement

Schoonmaakprocedure

Schoonmaakprocedure

jriley7/Reddit

Zodra je het schoonmaakmiddel hebt gemaakt, begin je met het schoonmaken van het plafond volgens een zeer nauwkeurige procedure.

  • Alle resten verwijderen. Spinnenwebben, vuil en schimmel kunnen zich op het plafond nestelen. Voordat je het plafond schoonmaakt, verwijder alle soorten resten zodat het oppervlak glad is. Je kunt stofzuigen met een geschikt mondstuk of een bezem gebruiken.
  • Afstoffen. Met een stofdoek of een doek verwijder je het stof dat zich dag na dag ophoopt.
  • Het middel erop spuiten. Spuit het mengsel van water, azijn en afwasmiddel op het oppervlak, waarbij je ervoor zorgt dat het niet zoveel is dat het gaat druppelen. Laat het even zitten en schrob dan om grondig schoon te maken.
  • Het hele oppervlak schoonmaken. Met een vochtige roller of spons was je het hele plafond, waarbij je erop moet letten dat je ook eventuele aanslag of tekenen van schimmel verwijdert.
  • Met een doek deppen. Als er waterdruppels of schoonmaakmiddelresten achterblijven, veeg die weg met een schone, droge doek voordat je het plafond laat drogen door de ramen open te zetten.

Deze procedure is prima voor alle soorten plafonds, zowel eenvoudige en gladde plafonds als meer bewerkte plafonds of plafonds met balken. Het belangrijkste is om overtollig vuil te verwijderen en vervolgens schoon te maken.

Hoe vaak moet het herhaald worden?

Hoe vaak moet het herhaald worden?

Pew Nguyen/Pexels

De vraag is nu: hoe vaak moet je het plafond schoonmaken? Er is geen vaste regel, maar het hangt af van veel factoren. Als je in huis rookt, als je een schoorsteen hebt, als je in een stad vol smog woont en nog vele andere redenen, dan zal je het vaker moeten doen. Als het huis daarentegen niet onderhevig is aan wie weet wat voor "stress", dan kan er meer tijd tussen het schoonmaken zitten.

In het eerste geval kan het om de twee of drie maanden doen de beste oplossing zijn; in het tweede geval kan het worden verlengd tot vier maanden of zelfs twee keer per jaar. Het is geen oppervlak waar vuil op valt, maar je moet er toch op letten om het van tijd tot tijd te doen, om op te frissen en te voorkomen dat het huis een constante en definitieve muffe geur krijgt.

Een belangrijk advies: doe dit schoonmaakklusje op zonnige dagen, d.w.z. wanneer je de ramen open kunt laten om eventuele sporen van vocht te verwijderen. Succes ermee!

Advertisement