6 creatieve manieren om melk die over de datum is een tweede leven te geven

door Natasja

31 Januari 2024

6 creatieve manieren om melk die over de datum is een tweede leven te geven
Advertisement

Hoe vaak is het je niet overkomen dat je de koelkast opent, de houdbaarheidsdatum van het melkpak controleert en ontdekt dat het al verlopen is. In zo'n situatie heb je vast en zeker het pak gepakt en meteen in de vuilnisbak gegooid. Maar doe dat de volgende keer niet meer: er zijn namelijk een aantal creatieve manieren waarop je melk over de datum kunt hergebruiken zonder het per se in de vuinisbak te gooien.

Zilverwerk schoonmaken

Zilverwerk schoonmaken

Pexels

Melk is een natuurlijk en goedkoop alternatief voor de specifieke schoonmaakmiddelen om zilver schoon te maken.

Giet de melk over de datum in een houder en voeg appelazijn samen met citroensap toe.

Dompel vervolgens de zilveren voorwerpen in deze oplossing en laat ze minstens 30 minuten zitten. Veeg ze na deze tijd droog met een schone doek.

Advertisement

Vlekken verwijderen uit leren voorwerpen

Vlekken verwijderen uit leren voorwerpen

Freepik

Oude melk kan ook worden gebruikt om tassen, schoenen en andere producten van echt leer schoon te maken.

Dompel hiervoor een katoenen doek in een teil met melk. Wring de doek stevig uit om overtollige vloeistof te verwijderen en gebruik deze vochtige doek om leren oppervlakken schoon te maken.

Als je klaar bent met schoonmaken, veeg de voorwerpen af met een droge doek om vlekken te voorkomen.

Deze techniek maakt leren producten glanzender, gladder en zachter. Tegelijkertijd worden kleine krasjes minder zichtbaar.

Een gezichtsmasker maken

Een gezichtsmasker maken

Pexels

Melk heeft een hoog hydraterend vermogen en daarom kan het, zelfs als het over de datum is, gebruikt worden om gezichtsmaskers te maken.

Je kunt een glas melk mengen met het sap van een halve citroen in een kleine steelpan en het mengsel 2 tot 3 minuten laten opwarmen.

Breng de oplossing vervolgens met een wattenschijfje aan op je gezicht en laat het 15 minuten intrekken. Spoel het ten slotte af met koud water.

Een ander soort masker kun je verkrijgen door een glas melk te mengen met een banaan of 250 gram aardbeien en dit vervolgens aan te brengen zoals hierboven beschreven.

Een scrub maken

Een scrub maken

Pexels

Nog steeds op het gebied van gezichtsproducten kun je een uitstekende scrub maken met oude melk: doe 10 gram baking soda in een kom, voeg geleidelijk de melk toe en meng tot een romige massa.

Breng deze crème vervolgens met ronddraaiende bewegingen aan op je gezicht. Spoel ten slotte af met lauw water.

Vlekken uit kleding halen

Vlekken uit kleding halen

Pexels

Melk over de datum is een goede bondgenoot voor het verwijderen van vlekken uit kleding: maak een niet-schurend sponsje nat in de melk en dep het op de vlek. Doe daarna de normale was.

In het geval van hardnekkiger vlekken, zoals olie of inkt, raden we aan de melk te verwarmen voordat je de spons erin drenkt en tijdens het aanbrengen harder op de vlek te wrijven.

Je kunt de oplossing ook een uur laten zitten voordat je gaat wassen om de vlekverwijderende kracht van de melk te vergroten.

Advertisement

Planten bemesten

Planten bemesten

Pexels

Melk bevat veel vitaminen en mineralen en kan daarom worden gebruikt om planten te bemesten.

Als je de kostbare bloemen water geeft, voeg dan melk toe aan het water in een verhouding van 50/50, zodat je een uitstekende natuurlijke meststof krijgt.

De volgende keer dat je een pak melk over de datum in de koelkast vindt, gooi het dan niet in de afvalbak, maar hergebruik het door een van de toepassingen te volgen die we hierboven hebben beschreven.

Advertisement