Statische elektriciteit op kleding? Verwijder het met eenvoudige en goedkope DIY methoden

door Natasja

21 Januari 2024

Statische elektriciteit op kleding? Verwijder het met eenvoudige en goedkope DIY methoden
Advertisement

Het overkomt iedereen dat sommige kleren helemaal niet zacht aanvoelen en een soort elektrische schok geven. Dit is geen gevoel, maar gebeurt door de opbouw van statische elektriciteit. Het is een fenomeen dat vooral in koudere periodes optreedt en kan worden voorkomen door wasverzachter te gebruiken bij het wassen, ervoor te zorgen dat de kledingstukken niet te veel tegen elkaar wrijven en dat ze op natuurlijke wijze in de open lucht drogen. Het komt vooral voor bij kleding die niet van natuurlijke vezels is gemaakt, maar van synthetische vezels.

Als je niet in staat bent om statische elektriciteit te voorkomen, zijn er echter ook snelle en eenvoudige DIY methoden die in weinig tijd in de praktijk kunnen worden gebracht. Nieuwsgierig om ze te ontdekken?

Advertisement

Wat veroorzaakt statische elektriciteit op kleding?

Wat veroorzaakt statische elektriciteit op kleding?

Arina Krasnikova/Pexels

De twee belangrijkste oorzaken van dit fenomeen zijn: wrijving en droogte. Deze omstandigheid, waarbij de kleding erg ruw aanvoelt, een licht knisperend geluid maakt tijdens het dragen en je een soort schok geeft, houdt verband met de overdracht van deeltjes tussen het ene kledingstuk en het andere door wrijving tussen de stoffen, maar ook met de droogte van de lucht.

Dit fenomeen doet zich vooral voor in het koude seizoen en heeft te maken met het gebrek aan vocht in de lucht. Je zou kunnen denken dat dit niet het geval is, gezien de regenachtige dagen die vaak kenmerkend zijn voor deze periode, maar de kleding wordt binnen bewaard, juist daar waar de werking van de radiatoren de vochtigheid tegengaat, waardoor de lucht droog wordt en de vezels droger worden.

Dit is waar statische elektriciteit ontstaat en de kleding oncomfortabel en 'stug' maakt. Naast manieren om het te voorkomen - waar we het eerder over hebben gehad - zijn er ook strategieën om het te verwijderen als het zich voordoet.

Advertisement

DIY methodes om statische elektriciteit uit kleding te verwijderen

DIY methodes om statische elektriciteit uit kleding te verwijderen

J. Sibiga Photography/Flickr

Het ontstaan van statische elektriciteit voorkomen is mogelijk, maar niet altijd succesvol. Daarom moet je een paar gemakkelijke en eenvoudige methodes kennen om het te verwijderen.

  • IJzeren hanger. Heb je wel eens een trui aangedaan en een schok gekregen? Het is 'geëlektrificeerd', dus je moet er iets aan doen en proberen de opgebouwde statische elektriciteit te verwijderen. Neem een ijzeren kleerhanger en wrijf ermee over het kledingstuk. Binnen enkele ogenblikken zal het ruwe gevoel verdwijnen. De magnetische lading in de hanger 'ontlaadt' de trui en maakt hem weer normaal.
  • Water. We hebben gezegd dat dit fenomeen wordt veroorzaakt door een gebrek aan vochtigheid. Verwijder het door de kleding nat te maken. Spuit gewoon een beetje water op het getroffen kledingstuk en verspreid het om het vervelende pluizige gevoel te verwijderen.
  • Haarlak. Het wordt gebruikt om haar te stylen en is ook een uitstekend middel om de vezels van de kleding op afstand te houden. Je moet er wel op letten dat je het aanbrengt door het kledingstuk ondersteboven te draaien en op een afstand van minstens 30/35 centimeter te spuiten, zodat het niet te agressief wordt aangebracht.
  • Droogtrommeldoekjes. Als je geen mogelijkheid hebt om kleding in de open lucht te laten drogen omdat het regent, je niet genoeg ruimte hebt of om een andere reden, kun je de wasdroger gebruiken, maar wees voorzichtig want zelfs die kan elektriciteit veroorzaken. Daarom is het nodig om in elke cyclus droogtrommeldoekjes te plaatsen om de droogte tegen te gaan. Deze doekjes kunnen ook buiten het apparaat gebruikt worden. Ze over het kledingstuk wrijven heeft dezelfde functie en voorkomt ruwheid.
  • Vochtinbrengende crème. Bij koud weer weet je hoeveel droger je huid wordt en wanneer deze in contact komt met kleding kan dit ook de oorzaak zijn van statische elektriciteit. Hoe verwijder je dat in dit geval? Simpelweg door de huid beter te hydrateren, zodat er geen statische elektriciteit ontstaat wanneer je huid in contact komt met kleding, of krijgt een schokje.

Samenvattend...

Samenvattend...

Creativo

Statische elektriciteit bestaat en je moet ermee omgaan. Het belangrijkste is om te begrijpen waarom het optreedt, een manier te vinden om het waar mogelijk te voorkomen en, als dat niet mogelijk is, deze eenvoudige DIY methoden toe te passen om het vervelende fenomeen op te lossen.

Deze methoden zijn helemaal niet ingewikkeld om in de praktijk te brengen, ze zijn goedkoop en ze zullen je behoeden voor vervelende ongemakken. Kende je ze al?

Advertisement