Zoek een lege plastic sprayflacon om je eigen DIY ovenontvetter te maken

door Natasja

21 Januari 2024

Zoek een lege plastic sprayflacon om je eigen DIY ovenontvetter te maken
Advertisement

Ook de nieuwste oven heeft na slechts één week regelmatig gebruik al een hele reeks aangekoekte vlekken te verwijderen: er is geen ontkomen aan het regelmatig schoonmaken van de binnenkant en de roosters, en als je het te lang uitstelt, maak je het werk niet alleen veel onaangenamer, maar riskeer je ook gezondheidsrisico's.

Resten die aan de wanden, bodem en roosters blijven kleven, blijven namelijk branden en rook produceren in de binnenkant - terwijl je de rest kookt! - En die rook kan ook schadelijke gassen bevatten zoals zwaveldioxide, stikstofoxide en koolmonoxide. Waarom veel risico lopen als regelmatig schoonmaken voldoende is? En om het sneller te doen, kun je een kant-en-klare spray bereiden.

Advertisement

De DIY spray voor het snel schoonmaken van de oven

De DIY spray voor het snel schoonmaken van de oven

Creativo

Als je geen in de winkel verkrijgbare ovenontvettingsproducten wilt gebruiken, kun je ook gebruikmaken van ingrediënten die je meestal in huis hebt, of die altijd handig zijn om in de persoonlijke voorraad te hebben voor huishoudelijke klusjes. En daarbij heb je een sprayflacon nodig: dat is misschien wel het enige dat je moet kopen!

We stellen twee varianten voor: de ingrediënten zijn verschillend, maar de bereiding en het gebruik zijn bijna identiek.

  • Met witte azijn: een halve flacon water, een halve flacon witte azijn en een druppel (heel weinig) afwasmiddel.
  • Met citroen: het sap van twee citroenen, 150 ml waterstofperoxide en 150 ml water. Als je wilt, kun je een druppel vloeibare Marseillezeep toevoegen (of verwarm het water voordat je het toevoegt aan de flacon, smelt er een paar vlokken vaste Marseillezeep in en voeg het als het helemaal koud is toe aan de andere ingrediënten in de sprayflacon.

Meng alles samen in de flacon en je bent klaar om schoon te maken.

Advertisement

Enkele handige tips om het schoonmaken van de oven te vergemakkelijken

Enkele handige tips om het schoonmaken van de oven te vergemakkelijken

Freepik

De eerste tip die veel mensen gebruiken is om gebruik te maken van de warmte van de oven, zodat je minder hard je best hoeft te doen. Zodra het koken klaar is, zet het apparaat uit, maar binnenin, precies achterin, zet een kommetje met water en azijn in gelijke delen, of zelfs maar twee vingers azijn. Sluit de deur en laat het 30 minuten of zelfs een uur staan.

Op deze manier ontstaat er stoom die, samen met het zuur in de azijn, het grootste deel van het vuil oplost: op dat moment hoef je alleen maar een doek of spons te pakken, de DIY ovenreiniger, en je zult het vuil veel gemakkelijker verwijderen.

Als er lastige plekken zijn, is hier de tweede tip: zorg dat je baking soda (of citroenzuur) bij de hand hebt. Je kunt de baking soda op het hardnekkige vuil strooien en dan wat van het schoonmaakmiddel op azijnbasis sprenkelen om te profiteren van de schuimende reactie, en vervolgens schrobben met een spons. Je kunt ook een theelepel van het poeder van je keuze op de al natte spons doen, zodat het voldoende schuurt om hardnekkig vuil los te maken. En ga dan verder met de sprayflacon en het doekje, met afspoelen en drogen als laatste stappen.

Het is zo gegaan en binnen nog geen tien minuten is de oven schoon en kun je weer andere dingen gaan doen!

Advertisement