5 fouten die je moet vermijden bij het plannen van de meubelindeling in een keuken

door Natasja

22 December 2023

5 fouten die je moet vermijden bij het plannen van de meubelindeling in een keuken
Advertisement

Het is eenvoudig om te beslissen of een keuken al dan niet geschikt is voor ons d.m.v. het uiterlijk, maar als we de keuken gebruiken, zien we pas welke kleine details het verschil maken. De leefbaarheid van een ruimte is het belangrijkste kenmerk en is niet alleen het resultaat van esthetische maar ook van functionele keuzes.v

Je vrij bewegen tussen de verschillende zones van de keuken, afhankelijk van het soort activiteit dat je er het vaakst doet, is wat je moet leiden. Zo weet je of je meer aanrechten nodig hebt of meer ruimte om allerlei soorten voedsel op te slaan. Niet iedereen wil een grote oven of veel branders, anderen gebruiken graag veel apparaten voor elke taak. Kortom: je levensstijl lijdt je en vervolgens moet je je best doen om alles in de beschikbare ruimte in te voegen. 

Bij het kiezen van de indeling van keukenmeubels, afhankelijk van de verschillende configuraties, is het dus een goed idee om op een paar fouten te letten.

Advertisement

Comfort is het sleutelwoord: let op de afmetingen voor alles

Comfort is het sleutelwoord: let op de afmetingen voor alles

C&R Remodeling/houzz.com

Er zijn apparaten die niet mogen ontbreken in de keuken, en dat zijn de grote: de koelkast, de oven enz. Allereerst moet je bedenken hoe je die zo kunt plaatsen dat je bij het openen van hun deuren, of het openen van de deuren en lades van de kasten eromheen, niet elke dag gedwongen worden tot onhandige manoeuvres. Dus: neem de exacte afmetingen, dan zal zeker helpen.

Advertisement

L-vormige of U-vormige keukens: alles kan, sluit alleen geen ruimtes af

L-vormige of U-vormige keukens: alles kan, sluit alleen geen ruimtes af

howdens.com

L-vormige keukens zijn keukens die twee aangrenzende zijden van een kamer overspannen, terwijl U-vormige keukens drie aangrenzende zijden overspannen, of waarbij een van de tegenoverliggende zijden fungeert als scheidingselement tussen het keukengedeelte en het - meestal - woongedeelte binnen dezelfde kamer (in open ruimte opties).

Op zich zijn dit uitstekende indelingen, erg populair in moderne keukens en niet alleen, maar ze moeten optimaal worden benut en indien nodig op een andere manier worden bekeken.

@ct_design_/Instagram

@ct_design_/Instagram

Zoals hierboven vermeld, zijn er veel voorbeelden die echt mooi zijn en misschien wel een plaats vinden in jouw keuken, dus als je ze mooi vindt, waarom er dan niet een realiseren? De reden is altijd dezelfde: je moet in die ruimte de beste voorwaarden voor leefbaarheid en vooral bruikbaarheid creëren. Een U-vormige of L-vormige keuken die aan één kant is afgescheiden van de rest van de kamer, of die zich te ver uitstrekt langs één muur en dan weinig ruimte overlaat om de aangrenzende kamer te bereiken, kan dus worden vervangen door een meer open oplossing.

Wat vroeger bijvoorbeeld een aanrecht en werkblad was (d.w.z. een schiereiland) kan, als de ruimte het toelaat, een eiland worden dat tegen geen enkele muur leunt en waar je gemakkelijker omheen kunt bewegen.

Nauwe keuken: het wordt een kombuis, maar stijl hoeft ook niet per se opgeofferd te worden

Nauwe keuken: het wordt een kombuis, maar stijl hoeft ook niet per se opgeofferd te worden

curbed.com

Het is niet de beste indeling, maar als de kamer lang en smal is, wordt het praktisch de enige beschikbare optie. Met meubels en planken aan beide kanten voelt het alsof je in een scheepskombuis bent, maar je kunt het gevoel van claustrofobie vermijden door zoveel mogelijk open ruimtes te creëren.

Het vrijlaten van het aanrecht is een eerste stap, maar ook het gebruik van open schappen waar je dingen neerzet die je zeker dagelijks gebruikt (zodat ze geen tijd hebben om vol stof te komen zitten!), is de beste strategie om deze keukens ook stijlvol te maken.

@acorn_cottage_/Instagram

@acorn_cottage_/Instagram

Laat je in ieder geval niet beïnvloeden door een stijl die je misschien heel mooi vindt, maar die niet het beste 'podium' vindt in de keuken. Kleuren, aantal voorwerpen in het zicht, gekozen materialen: probeer, voordat je voor een bepaalde trend kiest, je voor te stellen hoe andere die je iets minder aanspreken, erin zouden kunnen passen, en ga dan op zoek naar het beste compromis!

Advertisement