Kun je verse eieren meteen herkennen? Ontdek de methoden om dat te doen

door Natasja

13 December 2023

Kun je verse eieren meteen herkennen? Ontdek de methoden om dat te doen
Advertisement

Eieren zijn een integraal onderdeel van het voedingspatroon van veel mensen over de hele wereld en een van de basisingrediënten van de meest voorkomende recepten in de meeste wereldkeukens. Het is dan ook onvermijdelijk dat je ze regelmatig inslaat. We weten allemaal dat voedsel gezonder en risicovrijer is naarmate het verser is, en dit geldt nog meer voor eieren.

Er zijn bepaalde manieren van eieren koken waarvoor het inderdaad absoluut noodzakelijk is dat de grondstof heel vers is, anders kun je het gewenste resultaat wel vergeten. En hoe weet je of eieren vers zijn? Laten we dat samen ontdekken.

Advertisement

Hoe herken je verse eieren zonder ze te openen

Hoe herken je verse eieren zonder ze te openen

Freepik

Een van de beroemdste testen is die van het glas water. Is het je ooit opgevallen dat na het koken van hardgekookte eieren het eiwit soms aan één kant een vorm aanneemt die op een kleine krater lijkt? Dat komt door de aanwezigheid van een luchtbel in de schaal. En deze luchtbel wordt groter naarmate het ei ouder is.

Juist door de grootte van die luchtbel vertelt de glastest je of het ei vers is of niet.

1. Vul een hoog glas met water op kamertemperatuur of koud water.
2. Dompel het ei voorzichtig onder water en probeer het niet te breken of barsten.

Op dit punt moet je kijken welke positie het ei in het glas inneemt:

  • als het naar beneden blijft liggen, horizontaal, dan is het vers.
  • als het aan de andere kant een beetje diagonaal kantelt en aan één kant blijft liggen, is het niet erg vers.
  • als het daarentegen verticaal omhoog drijft, is het een oud ei.

Advertisement

Hoe herken je verse eieren na het breken?

Hoe herken je verse eieren na het breken?

@azerbaijan_stockers/Freepik

De versheid van het ei wordt nog duidelijker als je het breekt. En je kunt drie verschillende situaties krijgen, die goed zichtbaar worden als je het ei breekt op een leeg bord.

  • Als de dooier erg rond en vol is, is de versheid van het ei al zichtbaar. Maar je moet vooral kijken naar het eiwit: in een heel vers ei is die geleiachtig en stevig, zit erg vast aan het ei en omringt het eerst met een dichter deel en daarna met een wat vloeibaarder cirkel. Gepocheerde eieren zijn zo eenvoudiger klaar te maken.
  • Als het ei daarentegen niet erg vers is, zal de dooier wat platter zijn en het eiwit zeker vloeibaarder, zonder duidelijke grens tussen de meer geleiachtige cirkel en het buitenste deel. Het koken van een gepocheerd ei zal iets moeilijker zijn.
  • Bij een oud ei zal de dooier helemaal plat zijn en het eiwit helemaal vloeibaar. Geen gepocheerd ei met dit ei!

Bewaartijden voor eieren

Als een ei erg vers is, kun je het meestal een paar dagen buiten de koelkast bewaren, maar als je het niet binnen een week opeet, moet het in de koelkast en kun je het nog een paar weken bewaren. Als je ze daarentegen meteen in de koelkast zet, kunn je uitgaan van een maximale consumptietijd van 3 tot 5 weken.

Als je verpakte eieren koopt, geef dan de voorkeur aan eieren waarop de verpakkingsdatum staat en niet alleen de houdbaarheidsdatum. In elk geval moet de laatste datum over het algemeen worden beschouwd als een indicatie in de zin van 'ten minste houdbaar tot' de vermelde datum. Een paar dagen extra, als het ei in de koelkast blijft, hoeft geen probleem te zijn, mits het natuurlijk goed gekookt is voordat het gegeten wordt. In elk geval is het altijd het beste om te proberen eieren zo vers mogelijk te eten, om alle risico's te vermijden.

Ken jij nog andere trucjes om te zien of een ei vers is of niet?

Advertisement