Vetplanten voor de donkere hoekjes van het huis: ontdek enkele bijzondere soorten

door Natasja

14 December 2023

Vetplanten voor de donkere hoekjes van het huis: ontdek enkele bijzondere soorten
Advertisement

Er zijn kamerplanten die bekend zijn, soms 'van gezicht', soms ook van naam, zelfs bij mensen die geen groene vingers hebben. Vaak zijn het vetplanten en in de meeste gevallen gaat het om een paar specifieke soorten. Van elke beroemde plant zijn er altijd andere versies, of beter gezegd variëteiten, die minder bekend maar niet minder mooi zijn.

We weten bijvoorbeeld allemaal dat de Zamioculcas of de Sansevieria tot de planten behoren die minder verzorging nodig hebben en die ook op niet al te goed verlichte plekken in huis leven, maar van elk van deze planten kunnen we  veel variëteiten kiezen, die van vorm en kleur veranderen! Hieronder laten we er een paar zien.

Advertisement

Zamioculcas zamiifolia 'Raven'

Zamioculcas zamiifolia 'Raven'

MonJungle/Etsy

We weten inmiddels allemaal dat zamioculcas groenblijvende, vetplanten zijn die heel gemakkelijk te kweken zijn. Ze worden in sommige landen ook wel 'dollarbomen' genoemd, omdat men gelooft dat ze geld in huis kunnen 'brengen'. De meest bekende variëteit heeft diepgroene bladeren, maar een variëteit die steeds populairder wordt is de 'Raven', die zo donkergroen wordt dat hij zwart lijkt!

Advertisement

Zamioculcas zamifolia - Jungle Warrior Zanzibar Gem

Zamioculcas zamifolia - Jungle Warrior Zanzibar Gem

sunshinecoastplants.com.au

Een andere variëteit van zamioculcas voor wie op zoek is naar iets ongebruikelijkere kleurschakeringen is de zogenaamde 'Jungle Warrior', die vaak verder wordt gespecificeerd als 'Zanzibar Gem'. Dit is een tweekleurige variëteit, die samen heldere, lichtgroene bladeren toont in scherp contrast met donkerdere, bijna zwarte bladeren.

Zamioculcas zamifolia "Zenzi"

Zamioculcas zamifolia "Zenzi"

davenportgarden.com

Laten we even in de grote familie van zamioculcas blijven om er een te laten zien met een compactere groeiwijze, met minder puntige en iets rondere bladeren. Een schattige versie van zijn bekendere familielid. Hij deelt ook teeltkenmerken met de andere, maar heeft een iets ongebruikelijker uiterlijk!

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica

@arzelabotanik/Instagram

Een echte koning van de populairste kamerplanten - ook in de designwereld - de sansevieria staat over het algemeen bekend om zijn platbladige, vaak geelgerande versie (de trifasciata). Er zijn in feite oneindig veel soorten, maar een iets minder populaire maar toch heel gemakkelijk te vinden is S. Cylindrica, die zijn naam, zoals je kunt zien, dankt aan de vorm van zijn vlezige bladeren.

Voor deze plant geldt, net als voor de andere planten die hier genoemd zijn, hetzelfde als voor alle soorten die je binnenshuis kweekt: ze houden van licht, in de zin dat ze die nodig hebben, maar kunnen zich ook redden op plekken waar de zon (of indirecte stralen) ze niet bereikt. Geen enkele plant kan echter in volledige schaduw leven.

Sansevieria “Star Canyon Granite"

Sansevieria “Star Canyon Granite"

@sansevieria.vibes/Instagram

Ook wel bekend als Sansevieria 'Star Canyon', is zeker minder bekend dan de andere sansevieria's, maar je kunt zelf zien dat het met zijn donkere, gemarmerde bladeren zeker een schoonheid is die alle aandacht naar zich toe zal trekken.

Advertisement

Pilea serpyllacea 'Globosa'

Pilea serpyllacea 'Globosa'

jendndndn/Reddit

Aan het uiterlijk kan je misschien niet zien welk familielid het bekendst is, maar de naam is de belangrijkste aanwijzing: we hebben het over Pilea peperomioides, de plant met de ronde, platte bladeren die vaak de 'geldplant' wordt genoemd (een bijnaam die hij in feite deelt met verschillende andere planten). Hier hebben we het echter over de 'globose' serpyllacea, die meer kruipend is (zoals de kleine tijm!) en bolvormige bladeren heeft (vandaar globose). Hoewel hij van de zon houdt, kan hij ook in minder felle omstandigheden groeien - maar je moet wel opletten. Als je wilt dat de bijna transparante bladeren een meer rode of zelfs pruimkleur krijgen, moet je ze blootstellen aan de zon.

Heb jij al een van deze variëteiten gekweekt?

Advertisement