Wil je je huis sneller verwarmen met een pelletkachel? Gebruik een ventilator

door Natasja

13 December 2023

Wil je je huis sneller verwarmen met een pelletkachel? Gebruik een ventilator
Advertisement

Van de verwarmingssystemen die men in de winter gebruikt, zijn pelletkachels favoriet: ze verwarmen zoals een houtkachel, maar zijn gemakkelijker te beheren en veel autonomer. Ze zijn dus een goed alternatief voor een volledig elektrische verwarming of een verwarming op gas, die vaak veel duurder zijn.

Maar pelletkachels brengen ook een niet te verwaarlozen verbruik met zich mee, zowel van brandstof als - in mindere mate - van elektriciteit voor hun werking. Daarom is het handig om trucjes te kennen om de werking efficiënter te maken, zoals het gebruik van een ventilator.

Advertisement

Een ventilator gebruiken om de kamer sneller te verwarmen

Een ventilator gebruiken om de kamer sneller te verwarmen

mcz.it

De belangrijkste manier waarop kachels en radiatoren warmte verspreiden in een kamer is door convectieve beweging (veel meer dan door straling) en dit kan worden 'geforceerd' door het gebruik van een ventilator. Op deze manier verspreidt de warme lucht van de kachel zich sneller naar de rest van de kamer.

Dit effect kan op twee manieren worden bereikt:

  • Met plafondventilatoren: deze worden zo geactiveerd dat ze de warme lucht, die zich meestal ophoopt aan het plafond, terug naar de vloer duwen.
  • Met vloerventilatoren. Beter als het de lage tafelventilatoren zijn, en niet de hoge staande. Ze kunnen de koelere lucht omhoog duwen, of terug in de richting van de kachel. In dit geval moeten ze niet direct voor de warmtebron worden geplaatst, maar gewoon op de vloer, dicht bij een muur tegenover de kachel, waar de lucht koeler is, om het daar weg te duwen. Vermijd natuurlijk dat de luchtstroom van deze ventilatoren in de richting van de zithoeken wijst.

Advertisement

Nadelen om rekening mee te houden

Zoals gezegd, als je de koele lucht uit de koudste delen van de kamer blaast, zodat deze wordt vervangen door de warme lucht ernaast en erboven, zet je een cirkel van lucht in beweging die uiteindelijk sneller verwarmt. De kamer bereikt dus sneller de gewenste temperatuur en vooral als je systemen hebt om de warmte die de kachels afgeven aan te passen, kun je het vermogen of de werkingsduur verminderen.

Maar natuurlijk verbruik je ook extra energie om de ventilator zelf te laten draaien. Je moet dus overwegen welke van de twee waarden het meest beïnvloedt. Bovendien moet de ventilator worden uitgeschakeld op het moment dat de kamer de gewenste temperatuur bereikt, en nog meer wanneer je de kachel uitschakelt, anders koelt de ventilator de kamer veel sneller af.

Een ander geval waarin het beter is om de ventilator niet te gebruiken, is in huizen die erg droog zijn: hoe droger de lucht is, hoe meer je lichaamstemperatuur ook snel zal afkoelen als je de ventilator toevoegt, en je uiteindelijk een koud gevoel zult krijgen, zoals het in de zomer juist verkoelend werkt.

Tot slot: wees voorzichtig met het gebruik van deze methode als de muren van het huis niet goed thermisch geïsoleerd zijn. In dat geval zal hun temperatuur een paar graden lager zijn dan die van de kamer, dus als je lucht door die muren blaast, laat je uiteindelijk warmte ontsnappen!

Heb jij deze truc al eens thuis uitgeprobeerd?

Advertisement