Zelfgemaakte Dulce de leche: gebruik gecondenseerde melk voor een snel en gemakkelijk recept!

door Natasja

22 November 2022

Zelfgemaakte Dulce de leche: gebruik gecondenseerde melk voor een snel en gemakkelijk recept!
Advertisement

Dulce de leche is een zoete  karamelpasta op basis van melk en suiker, een soort "melkjam", aangezien het proces om deze te verkrijgen vergelijkbaar is met dat voor vruchtenconfituren. Het komt oorspronkelijk uit Argentinië en is wijdverbreid in Latijns-Amerika. De smaak lijkt op die van toffee. Er bestaan verschillende versies van in de verschillende Zuid-Amerikaanse landen, en het originele Argentijnse recept zelf kent drie mogelijke bereidingen: de gewone en meest voorkomende, de dikkere variant en de light variant, met minder suiker.

De thuisbereiding van deze lekkernij is eenvoudig maar zeer tijdrovend, en daarom wordt het in Zuid-Amerika op de markt gebracht volgens strenge normen die de kwaliteit en de bereidingswijze ervan bepalen. Maar hoe kun je het thuis bereiden? Als de klassieke bereiding met melk en suiker te moeilijk lijkt, kun je deze eenvoudige versie maken met gecondenseerde melk.

via @livecomposed/TikTok

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTokAzure MacCannel, op TikTok bekend als @livecomposed https://www.tiktok.com/@livecomposed, leert ons het eenvoudige recept van haar oma voor zelfgemaakte dulce de leche. Om het te maken heb je alleen een blik gecondenseerde melk nodig. Verwijder het papieren etiket en plaats het ongeopende blik in een steelpan, vul het met water tot het blik onder water staat en kook het op een laag vuur gedurende 2-3 uur.

Als het koken klaar is, haal het blik met een keukentang uit de pan en laat het enkele uren afkoelen. Belangrijk: open het blik niet voordat het helemaal koud is, als je problemen wilt voorkomen! Op dit punt is je dulce de leche klaar om op zichzelf of als garnering van je toetjes te worden genoten! Als je niet van plan bent de dulche de leche onmiddellijk op te eten, is deze bij kamertemperatuur ongeveer 3 maanden houdbaar. Eenmaal geopend moet het in plaats daarvan in de koelkast worden bewaard en binnen 3 weken worden geconsumeerd.

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTokBekijk de video https://www.tiktok.com/@livecomposed/video/7157752831842290986?is_from_webapp=v1&item_id=7157752831842290986 om het resultaat te zien. Om de kooktijd te versnellen kun je een snelkookpan gebruiken: de procedure is dezelfde, maar de kooktijd op laag vuur wordt 30/40 minuten vanaf het fluitsignaal. Als het vuur uit is, wach nog 15 minuten voordat je het blik ontlucht en eruit haalt om af te koelen. Het bewaren is ook vergelijkbaar met het vorige recept.

Als je liever bakt, kun je dit recept maken door de gecondenseerde melk over te gieten in een Pyrex glazen ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de folie stevig vast zit, zodat het niet omhoog komt tijdens het bakken. Plaats de schaal in een grotere schaal die je met water vult, en bak het 90 minuten op 220 graden. Verwijder de folie wanneer deze gaar is en roer met een spatel om de vaste stoffen te breken en te mengen met het vloeibare deel. Als je de dulche de leche niet onmiddellijk wilt gebruiken, kun je het ongeveer 3 weken in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren.

 Heb je ook al zin om deze tongstrelende zoetigheid te maken?

Advertisement