5 leuke wetenschappelijke experimenten om thuis te proberen en de verschijnselen met de kinderen te observeren

door Natasja

01 Januari 2021

5 leuke wetenschappelijke experimenten om thuis te proberen en de verschijnselen met de kinderen te observeren
Advertisement

Iets leren terwijl je plezier hebt en zelf experimenteren is de beste manier om informatie op te nemen en een gezonde nieuwsgierigheid te creëren over de wereld om ons heen. Zo nu en dan kunnen de activiteiten die we thuis met de kinderen doen educatief zijn, maar tegelijkertijd kun je er ook veel plezier mee hebben.

Hieronder staan 5 voorbeelden van eenvoudige experimenten om thuis te proberen met behulp van gemakkelijk verkrijgbare materialen. Als je meer wilt weten over elk experiment, klik dan op de links onder de foto's.


Advertisement

1. Let op de kundigheid van bleekmiddel om kleuren te laten verdwijnen

1. Let op de kundigheid van bleekmiddel om kleuren te laten verdwijnen

stevespanglerscience.com

Gebruik twee doorzichtige bekers: de ene vul je 3/4 met het water en een beetje voedselkleurstof, de andere vul je een kwart met het bleekmiddel. Nadat je hebt gezien hoe de kleurstof zich verspreidt en het water kleurt, giet je een beetje van dat gekleurde water in het bleekmiddel, die het zal laten verdwijnen. Je kunt dan de inhoud van het ene beker in de andere blijven gieten om te zien welke reacties er ontstaan.

Dit is een experiment dat moet worden uitgevoerd in een zeer goed geventileerde omgeving, eventueel met mondkapjes op, of beter nog, buitenshuis.

Advertisement

2. De olifantentandpasta

2. De olifantentandpasta

preschoolpowolpackets.blogspot.com

Plaats een plastic fles op een bakplaat, giet er 6% waterstofperoxide (of meer, maar niet minder), 5 druppels voedselkleurstof, een scheutje afwasmiddel in en meng het goed. Meng in een aparte bak 1 theelepel gist en twee eetlepels warm water.

Giet het water met gist in de fles en je ziet de chemische reactie waarbij waterstofperoxide afbreekt in water en zuurstof, wat versneld wordt door de interactie met een enzym (in de gist). Het afwasmiddel in contact met de zuurstof maakt de bubbels groter, en de kleurstof... maakt het allemaal nog leuker om te zien! En verder zullen het schuim en de fles heet zijn, omdat het een exotherme reactie is, waarbij energie vrijkomt in de vorm van warmte.

3. Een hovercraft knutselen met een CD en een ballon

3. Een hovercraft knutselen met een CD en een ballon

scribbit.blogspot.com

Je hebt hiervoor nodig: een oude CD, een ballon, de sportdop van een waterflesje (of de dop van een afwasmiddelfles), supersterke lijm zoals secondelijm.

Lijm de dop op het middelste (geperforeerde) deel van de CD, om een ventiel te creëren. Als de lijm droog is, blaas je de ballon op en plaats je hem over de opening en houd je hem dicht door met je vingers in het bovenstukje te knijpen. Zorg dat het ventiel open is, plaats de CD op de grond en laat de ballon dan los: de CD zal op de grond schuiven als de lucht uit de ballon komt, zoals je hier ziet: https://vimeo.com/14229704

4. Een vortex in een potje

4. Een vortex in een potje

elliemoon.typepad.com

Dit is niet zozeer een experiment als wel een spelletje, en het is echt heel eenvoudig, je hebt alleen een pot, water en afwasmiddel nodig.

Vul de pot met water, giet er een beetje afwasmiddel in, sluit de pot goed af en schud hem dan. Afhankelijk van hoe je de pot schudt zie je een miniatuur tornado met verschillende vormen zich vormen.

5. Gekleurde vloeistof dat danst

5. Gekleurde vloeistof dat danst

housingaforest.com

Meng 240 gram maïzena met 230 ml water tot een viskeuze vloeistof, giet het in een bakje met een platte, dunne bodem (zoals een ovenschaal), en voeg, zoveel als je wilt, druppels voedselkleurstof toe.

Plaats de schaal op de luidsprekers van een stereo-installatie en speel een audiotrack af dat wordt gebruikt om de luidsprekers te testen (in het beschreven experiment worden audiotracks met verschillende tonen gebruikt die worden afgespeeld op 40 Hz, 50 Hz en 63 Hz). Hoe hoger je het volume zet, hoe meer de geluidsgolven trillingen in de vloeistof veroorzaken, waardoor het gaat schudden alsof het danst!

Veel plezier!

Advertisement