Vermijd veelvoorkomende problemen met sanitair met deze 8 tips van professionals

door Natasja

10 Juli 2024

een loodgieter hurkend bij een gootsteen

Freepik

Advertisement

Bij het alledaagse leven in huis, kunnen er gemakkelijk veel problemen met het sanitair ontstaan, die vaak erg frustrerend en duur zijn om aan te pakken. Veel van de meest voorkomende problemen kunnen echter gemakkelijk worden voorkomen of opgelost door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. In feite zijn er gewoontes die experts altijd aanraden en die een uitstekende leidraad zijn voor het gebruik van de sanitaire systemen, van de keuken tot de badkamer. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende fouten die je kunt vermijden.

1. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen

Verstopte afvoerbuizen kent iedereen en komen vaak voor, zowel in de keuken als in de badkamer. Niet zelden worden chemische afvoerreinigers gebruikt, die een bijtende samenstelling hebben die op oude leidingen bijzonder agressief is en het risico met zich meebrengt dat ze verder worden beschadigd, aangetast en dat er lekken ontstaan die je dwingen tot dure reparaties en vervangingen.

Het is beter om eerst en vooral enzymatische reinigers te gebruiken, die van natuurlijke oorsprong zijn, klontjes oplossen en minder agressief zijn.

Advertisement

2. Geen vet in de buizen

bacon dat wordt gekookt in een pan

Pxhere

Alle bereidingen waarbij dierlijke of plantaardige olie of vet in pannen achterblijft, mogen niet via de afvoer worden afgevoerd: we hebben allemaal de gewoonte om het grootste deel van het vuil via de gootsteen af te voeren, en het is niet ongewoon dat mensen frituurolie in het toilet gieten. Als je deze stoffen echter in de leidingen van het huis laat belanden, versnelt dat de vorming van verstoppingen: het vet hecht zich aan de wanden, komt vast te zitten in de elleboogvormen en er komt vast afval op vast te zitten. Wat te doen?

Meestal bieden gemeenten inzamelpunten voor olie, dus het beste is om onderweg houders te vullen, die je dan naar de juiste inzamelpunten brengen. Vetten daarentegen kun je het beste laten afkoelen zodat ze stollen en vervolgens bij het vuilnis gooien.

3. Het risico dat pijpleidingen barsten van de kou

een pijp dat gebroken is door ijs

Pxhere

Op plaatsen waar de temperatuur onder 0°C daalt, bestaat er een ernstig risico dat het water in de leidingen bevriest, in volume toeneemt en ze doet stuk gaan. Zo "barsten" ze en stroomt het water het huis in of ontstaan er lekken die binnen de muren duur zijn om te repareren.

Een oude methode om dit te voorkomen is om 's nachts, wanneer er kans is op vorst, een heel dun straaltje water open te laten in de kranen: zet een opvangbakje neer om geen water te verspillen en de volgende dag heb je barsten voorkomen en heb je water om mee te koken, planten water te geven, te wassen en nog veel meer.

4. DIY is goed, maar niet altijd

Niemand wil onnodig geld uitgeven, maar slordig werk uitgevoerd door iemand zonder voldoende ervaring kan leiden tot grotere schade (en dus grotere kosten) als het gaat om loodgieterswerk. Het is beter om de zaak goed te overwegen en alleen zelf reparaties uit te voeren als je redelijk zeker weet wat je doet, en in alle andere gevallen te vertrouwen op de handen van professionals.

5. De boiler schoonmaken

de kranen en knoppen van een boiler

CoolHandJack17/Reddit

Kalk vormt zich ook in boilers, evenals slijmafzetting en allerlei vuil. Je realiseert je dit pas als het te laat is en deze onderdelen schade aanrichten. Hoe kan dit worden voorkomen? Met jaarlijks onderhoud: één keer per jaar de tank ontluchten volgens de instructies in de handleidingen, zodat hij heel lang meegaat en dure uitgaven worden voorkomen.

Advertisement

6. Een lek onmiddellijk onderzoeken

Soms zie je druppels of lekken over het hoofd die je onbelangrijk lijken, maar dat is geen goede gewoonte. Er zijn gevallen waarin het een goed idee is om onmiddellijk te handelen en de oorzaak van het lek te onderzoeken, zoals wanneer je zelfs een kleine maar constante aanwezigheid van water rond de onderkant van het toilet opmerkt. Soms is dit te wijten aan barsten in de interne delen van het keramiek, of erosie van de vloerafdichting die de ruimte tussen het sanitair en de vloer afsluit, en nog veel meer. Dit zijn allemaal beschadigingen die vaak moeilijk zelf te verhelpen zijn en waarvoor je het beste een expert kunt laten komen.

7. Let op de watermeter

watermeter

z22/Wikimedia Commons

Controleer af en toe, als je zeker weet dat er geen kranen lopen of apparaten zijn die water verbruiken, de watermeter. Als de meter constant beweegt, zij het heel langzaam, kan dat een teken zijn van een lekkage die je nog niet hebt opgemerkt. Meer nog, als je bepaalde delen van het leidingsysteem gewoon gedeeltelijk kunt uitsluiten, kun je gemakkelijker onderzoeken waar het lek zich bevindt.

Advertisement

8. Geen afval in het toilet

Hoewel er soorten biologisch afbreekbaar toiletpapier of doekjes bestaan die ook door het toilet kunnen worden gespoeld voor het doorspoelen, is het altijd beter om ze te vermijden en ze in de afvalbak te gooien. Soms breken ze niet voldoende af of niet snel genoeg af om verstoppingen te voorkomen, met alle gevolgen van dien.

Met een beetje zorg kun je er dus voor zorgen dat het sanitair op zijn best werkt, zonder dat je grote uitgaven moet doen voor loodgieters!

Advertisement