Je kunt roest van de oven verwijderen in een paar eenvoudige stappen

door Natasja

07 Juli 2024

binnenkant van een vieze oven

ovenbusters_sussex/Instagram

Advertisement

De oven grondig schoonmaken zonder het milieu te vervuilen is mogelijk, zelfs bij roestvlekken. Om je hierbij te helpen is er baking soda, dat het ijzeroxide kan verwijderen dat de oven soms kan beschadigen na jarenlang gebruik en onderhoud dat niet altijd nauwgezet genoeg is geweest. Er is maar heel weinig voor nodig om eenvoudige roestaanslag te verwijderen, maar als roestaanslag aardig aanwezig is, wordt het een beetje ingewikkeld.

Hoe roest van de oven verwijderen met baking soda

Het kan gebeuren dat er zich vlekken omcirkeld met roest vormen aan de binnenkant van de oven: op de wanden of bodem, en nog vaker op de roosters of rails aan de zijkanten die ze ondersteunen. Als de vlekken geïsoleerd en niet erg groot zijn, kun je een eenvoudig DIY middel gebruiken om ze te verwijderen: baking soda.

In het geval van roestvlekken op de wanden of bodem van de ovenkamer:

 1. Giet twee of drie eetlepels baking soda in een kleine glazen of keramische kom
 2. Voeg druppelsgewijs water toe en begin te roeren met een lepel tot je de consistentie van een crème krijgt
 3. Breng de crème rechtstreeks op de vlekken aan
 4. Laat het een nacht intrekken
 5. Maak een zachte doek nat en wring deze uit en verwijder alles
 6. Spoel met de goed uitgewrongen doek alles af
 7. Droog onmiddellijk

Als de roest daarentegen metalen onderdelen aantast die verwijderd of gedemonteerd kunnen worden (zoals roosters en rails), dan kun je deze beter direct in de gootsteen of een teil leggen, dezelfde pasta erop aanbrengen en het op dezelfde manier laten inwerken voordat je alles afveegt. Vergeet niet altijd goed te drogen.

Advertisement

Waarom vormt roest zich in de oven en wanneer wordt het "te veel"?

roestige rails in een keukenoven

olops8ymt/Reddit

Roest in een oven ontstaat door vocht en zuurstof. Wanneer producten tijdens het bakken in de oven terechtkomen, of de waterdamp die ze produceren in de oven blijft hangen, of ook wanneer de oven niet goed afgedroogd wordt na het schoonmaken, hoopt vocht zich op in de ovenkamer. Ovens zijn dus geen geïsoleerde en afgesloten omgevingen en ook als je ze niet opent, komt er zuurstof binnen die reageert met het vocht op de oppervlakken en zo het oxidatieproces in gang zet dat leidt tot roest.

Als je dan beseft dat de onderdelen van de overgrote meerderheid van de gebruikte ovens gemaakt zijn van ijzer of staal, d.w.z. metalen die gevoelig zijn voor roest wanneer ze in contact komen met zuurstof en vocht, dan begrijp je dat het optreden van roest niet zo zeldzaam is, vooral bij ovens die al lange tijd in gebruik zijn.

Toch zijn er andere factoren die roestvorming in de hand kunnen werken:

 • zure stoffen die in de oven terechtkomen, van bepaalde voedingsmiddelen tot de krachtigste schoonmaakmiddelen en zelfs azijn (dat eigenlijk met mate gebruikt moet worden), en geleidelijk het beschermende patina van het metaal aantasten, waardoor het meer blootgesteld wordt aan het risico op roest.
 • Krassen en schade aan het binnenoppervlak dragen ertoe bij dat delen van het metaal worden blootgesteld aan de gecombineerde werking van vocht en zuurstof, zoals we al hebben gezien.

Dus als je merkt dat roosters en rails worden aangetast door roest en deze roest zich regelmatig blijft vormen, is het een goed idee om deze onderdelen, die gemakkelijk te demonteren zijn, te vervangen. Maar wanneer roest het punt bereikt waarop het grote delen van de ovenkamer bedekt, kun je het probleem niet langer oplossen met DIY- of niet-DIY producten. Het is tijd om het apparaat te vervangen, om te voorkomen dat de roest zelf het voedsel dat je erin bakt besmet, met gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid.

Roest kan echter worden voorkomen door de oven goed te onderhouden:

 • verwijder na elke bereiding onmiddellijk alle afzettingen en etensresten. Als je dit snel doet, kun je de oven waarschijnlijk ook schoonmaken met eenvoudige, milde schoonmaakmiddelen, zonder steeds je toevlucht te moeten nemen tot zure stoffen om alles te ontvetten.
 • laat de oven volledig afkoelen zodat er geen stoom en vocht in blijft hangen voordat je hem sluit
 • laat de deur nooit open als hij niet in gebruik is (of afkoelt)

Het is de moeite waard om de oven goed te behandelen om gezond eten te bakken en om hem lang mee te laten gaan!

Advertisement