De beste manier om basilicum te oogsten zonder het te beschadigen

door Natasja

08 Juli 2024

Advertisement

Basilicum is een van de aromatische planten die we het meest gebruiken in de keuken, vooral in de zomer, en veel mensen kweken het in huis, op het balkon of in de tuin. Bij het oogsten moet je er echter op letten dat je de juiste methode toepast om te voorkomen dat je de plant beschadigt. Als je verkeerd oogst, kun je de groei in gevaar brengen, terwijl je door het op de juiste manier te doen ervoor zorgt dat je de productie van meer bladeren en takken stimuleert, en uiteindelijk een volle en gezonde plant hebt.

Hoe je voor te bereiden voor de oogst van basilicum

Er zijn regels die in acht moeten worden genomen bij elke vorm van snoeien, en die ook van pas komen bij het oogsten van delen van planten, zoals aromatische planten, omdat deze handeling in feite ook als snoeien kan worden beschouwd.

  • Gebruik scherpe messen: of je nu scharen van elk formaat of zelfs speciale messen gebruikt, het gereedschap moet goed geslepen zijn om een precieze en zuivere snede te garanderen, zonder de stengel te rafelen. Kortom, je moet de plant zo plaatselijk mogelijk "verwonden".
  • De messen steriliseren: een andere belangrijke stap is het schoonmaken en steriliseren van de messen die in contact komen met het sap van de plant, om te voorkomen dat bacteriën, schimmels of ziekten die op het metaal zijn achtergebleven na het snijden van een andere plant (of een beschadigd deel van dezelfde plant) op elk nieuw exemplaar worden overgedragen. Om dit te doen kun je de messen inwrijven met alcohol of er even met de vlam van een aansteker overheen gaan: het hoeft niet gloeiend te worden.

In het specifieke geval van basilicum gelden andere voorzorgsmaatregelen, zoals het controleren van de hoogte van de plant, vooral als je hem net gekocht hebt. In feite is het altijd aan te raden om te wachten met het oogsten van de eerste blaadjes tot de plant ongeveer 20 cm hoog is. En die grens is ook een richtlijn voor hoeveel je de plant kunt benutten: als je te vaak snoeit tot elke tak minder dan 20 cm lang is, ben je iets te agressief geweest en zal de basilicum moeite hebben om te herstellen. In principe mag niet meer dan een derde van de taklengte worden verwijderd.

Advertisement

Hoe basilicum op de juiste manier oogsten

een hand legt het snijpunt op de tak van een basilicumplant bloot

Creativo

Heel vaak gebruiken we bij het oogsten van basilicum direct onze handen en plukken we de blaadjes door ze van de plant te scheuren. Hoe voorzichtig je dit ook doet, dit is niet de beste methode.

Je moet eerst begrijpen welk deel van de plant je kunt oogsten: dit zijn de toppen van de takken, en je moeten vooral bij de bovenkant beginnen en de stengel aflopen vanaf de top tot waar je het eerste snijpunt ziet, waar meestal twee kleine blaadjes zichtbaar zijn aan weerszijden van de stengel. De snede moet precies tussen de twee kleine blaadjes worden gemaakt, net boven het snijpunt.

Het moment waarop de bovenkant van een basilicumtak wordt afgesneden

Creativo

Maak een zuivere snede, loodrecht op de stam, en dat is het. Je zult alleen het bovenste del van de tak in je handen vinden, met het plukje blaadjes die je dan naar wens kunt gebruiken. Als je meer basilicum moet nemen, is het altijd een goed idee om eerst de andere takken bij te knippen, zodat de plant een volledig geproportioneerd bladerdek behoudt, en pas daarna, indien nodig, een van de takken waarop je al hebt ingegrepen verder in te korten. Bij elke snede moet je altijd het volgende snijpunt als referentiepunt nemen, en in elk geval is het altijd een goed idee om te stoppen voordat je meer dan een derde van de lengte van de tak zelf hebt verwijderd.

gekiemde basilicumtak na het oogsten van de bovenkant

Creativo

Op die manier zal de plant zich richten op precies die paar blaadjes die zichtbaar blijven rond de snede en zal het basilicum weelderig en in verhouding groeien.

Deze techniek is van toepassing op alle gangbaar geteelde basilicumsoorten, ook de ocimum basilicum die je op de foto's ziet. Maar het is ook de oogsttechniek die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld munt en vele andere aromatische planten met een vergelijkbare groei!

Advertisement