Hortensia's kweken op het balkon: fouten die je moet vermijden voor een voorspoedige en weelderige bloei

door Natasja

06 Juli 2024

close-up van een blauwe hortensiabloem

Pickpick

Advertisement

Fascinerend en altijd vergezeld van een aura van mysterieuze nieuwsgierigheid, is de hortensia een plant afkomstig uit Azië die in slechts een paar jaar tijd balkons en tuinen over de hele wereld heeft veroverd. Robuust, langlevend en ongelooflijk mooi, hortensia's kleuren parken en tuinen vanaf de late lente en gedurende het hele zomerseizoen met hun prachtige bloemen en, hoewel ze veel ruimte nodig hebben om te groeien en te gedijen, kunnen ze zich ook gemakkelijk aanpassen aan het groeien in potten op het balkon.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het kweken van deze prachtige potplanten? We leggen ze je uit in deze handleiding.

Blootstelling en water geven

De eerste grote fouten die vermeden moeten worden bij het kweken van hortensia's in potten hebben te maken met hun blootstelling aan licht en hun waterbehoefte; hoewel ze zich gemakkelijk aanpassen aan het kweken in potten, hebben hortensia's specifieke kweekvereisten waaraan ook hier voldaan moet worden als je wilt dat ze voorspoedig en weelderig groeien en je verblijden met hun prachtige, spectaculaire bloemen:

  • let op licht en warmte: hortensia's zijn in feite planten die de voorkeur geven aan schaduwrijke locaties en kunnen slechts een paar uur per dag worden blootgesteld aan direct zonlicht, bij voorkeur in de vroege ochtenduren. Je kunt daarom een plek op het balkon kiezen die meer beschut is tegen de zonnestralen, of je kunt schaduwoplossingen regelen die de plant een beetje beschermen tijdens de warmste uren.
  • de juiste pot: vanwege de hoge temperaturen die altijd op balkons worden bereikt, met vloeren en muren die warmte vasthouden, is het een goed idee om het gebruik van goedkope plastic of kunsthars potten te vermijden en te kiezen voor terracotta of keramische potten. Deze hebben echter twee nadelen: als ze van de beste kwaliteit zijn, zijn ze ook erg zwaar, wat een probleem kan worden op het balkon; en in de winter zijn ze vatbaarder voor schade en barsten door de kou. Kies er dus voor als de volwassen hortensia er permanent staat en als ze in de winter niet worden blootgesteld aan een te streng klimaat. Kies anders voor plastic of hars potten van goede kwaliteit, die sneller opwarmen en daarom vaak gecontroleerd moeten worden, en die voldoende drainagegaten hebben om het gebrek aan transpiratie te compenseren dat optreedt bij meer poreuze materialen zoals terracotta en keramiek.
  • fouten bij het water geven: vooral in het warmste seizoen is het belangrijk om te onthouden om de hortensia's overvloedig water te geven, vooral 's ochtends of 's avonds, waarbij je liever diep dan vaak water geeft om de ontwikkeling van gezonde, sterke wortels te stimuleren. Zorg ervoor dat je de bladeren geen water geeft om de ontwikkeling van schimmelziekten te voorkomen en probeer stagnatie van het water zoveel mogelijk te vermijden.
  • de schotel: door de warmte van balkons in de zomer is het nodig om schotels te gebruiken om het water op te vangen dat uit de pot zelf loopt, zodat de plant langer voldoende vocht behoudt. Ze moeten echter worden verwijderd zodra de temperaturen dalen en het water niet zo snel verdampt, om juist de stagnatie van het water te voorkomen.

Advertisement

Andere veelgemaakte fouten bij het kweken van hortensia's in potten

laquifconch/Reddit

Er zijn verschillende andere fouten die je kunt maken bij het kweken van hortensia's in potten:

  • zaaien: om weelderige planten en overvloedige bloei te krijgen, is het noodzakelijk om op het meest geschikte moment te zaaien, waarbij begin september het beste moment is voor de ontwikkeling van een gezond en sterk wortelstelsel, maar je kunt ook in de winter zaaien, op voorwaarde dat de grond niet bevroren is en er geen dreigende vorst is, om de planten de kans te geven zich geleidelijk aan te passen aan de koudere temperaturen en ze voor te bereiden op de groei in de lente.
  • snoeien is ook belangrijk voor een goede bloei van de hortensia en moet gebeuren na de bloei, waarbij je verwelkte bloemen en droge of verzwakte takken verwijdert. Dit zal nieuwe vegetatie en bloei stimuleren.
  • onthoud tot slot dat hortensia's de voorkeur geven aan buitenkweek boven binnenkweek en dat je de plant direct na aankoop moet verplanten om hem de ruimte te geven die hij nodig heeft om te wortelen. Als je de plant echter koopt wanneer het al warm is en hij in volle bloei is en je denkt dat hij nog genoeg ruimte in de pot heeft om het nog een paar maanden uit te houden, wacht dan tot het einde van de zomer voordat je hem gaat verpotten.

Dankzij deze waardevolle tips zullen de hortensia's altijd voorspoedig en weelderig bloeien, ook op balkons!

Advertisement