Natriumcarbonaat is de milieuvriendelijke bondgenoot bij het schoonmaken: manieren om het in huis en in de tuin te gebruiken

door Natasja

05 Juli 2024

close-up van een gaskookplaat

Bango Architecture & Design/Negative Space

Advertisement

We noemen het vaak "wassoda" of gewoon "soda", maar het is niets meer dan natriumcarbonaat (niet te verwarren met het populairdere baking soda/zuiveringszout), dat handig is bij een heleboel huishoudelijke klusjes. Het is een alkalisch zout met de formule Na₂CO₃ dat voorkomt als een geurloos, in water oplosbaar wit poeder.

Door zijn eigenschappen is het een uitstekende bondgenoot bij het huis schoonmaken: naast het feit dat het een alkalische stof is, werkt natriumcarbonaat als:

 • Ontvetter: helpt olieachtige of vettige substanties van oppervlakken te verwijderen.
 • Ontkalken: zeer nuttig tegen kalkaanslag of andere vormen van hard en resistent vuil.
 • Schimmelwerend: kan de groei van schimmels en zwammen tegengaan.
 • Deodorant: absorbeert onaangename geuren.

Laten we eens kijken hoe je het kunt gebruiken bij de meest voorkomende huishoudelijke klusjes.

In de keuken

een theelepel natriumcarbonaat voor een vies fornuis

Creativo

Natriumcarbonaat is effectief tegen vlekken en korsten, zelfs de moeilijkere. Je kunt het daarom gebruiken om het volgende schoon te maken:

 • Fornuizen en kookplaten: 20 gram opgelost in een liter warm water (indien nodig te vermeerderen) is genoeg om een product te hebben dat je kunt gebruiken voor vuil op fornuizen. Je kunt op het aanrecht spuiten en het 5-10 minuten laten inwerken voordat je alles schrobt en afveegt, goed afspoelt en afdroogt. Laat het 15-20 minuten inwerken voordat je het vuil dat zacht is geworden eraf wrijft.
 • Oven: hetzelfde mengsel werkt ook in de oven, die beter niet te heet kan zijn. Voor hardnekkige korsten maak je een spons nat en wring je hem uit, strooi je er een theelepel natriumcarbonaat op en gebruik je het direct op de plek die schoongemaakt moet worden.
 • Snijplanken: naast normaal wassen kun je ze grondig schoonmaken en ontsmetten door ze af en toe te laten weken in een teil met lauw water en twee of drie eetlepels natriumcarbonaat. Laat ze gewoon 20-30 minuten weken en spoel ze dan af.
 • Tegen aangebrand voedsel op de bodem van een pan: als er een aangebrande bodem in een pan zit, kun je deze gemakkelijker schoonmaken door deze simpelweg te vullen met heet water totdat de laag vuil bedekt is, en er twee eetlepels natriumcarbonaat en een halve theelepel afwasmiddel bij te gieten. Laat 10 minuten pruttelen en laat dan volledig afkoelen. Wrijf het vuil dat zacht is geworden eraf en kijk hoe moeiteloos het loskomt!

Advertisement

Bij de was

Een lepel natriumcarbonaat voor de open trommel van een wasmachine

Creativo

De effectiviteit van natriumcarbonaat maakt het bijzonder effectief tegen vlekken, omdat het oliën en vetten oplost, waardoor het wasmiddel "krachtiger" wordt. Daarom is het vooral bekend onder de algemene naam "wassoda" en is het ook een ingrediënt in veel wasmiddelen. Het kan zelfs gebruikt worden op tapijten en bekleding.

De beste manier om de effectiviteit ervan te benutten is om het te gebruiken bij het voorwassen van sterk vervuilde kleding: vul een teil of wastafel met warm water, los er 3 of 4 eetlepels natriumcarbonaat in op en roer. Laat de was er een paar uur in weken, wrijf dan lichtjes over de vlekken, wring uit en ga verder met normaal wassen.

Een andere manier om het te gebruiken is door twee of drie eetlepels toe te voegen aan de trommel voordat je begint met wassen: verminder in dat geval de hoeveelheid wasverzachter aanzienlijk en ook een klein beetje wasmiddel. Het natriumcarbonaat zal voldoende zijn!

In de badkamer

een spuitfles die in een wastafel spuit

Creativo

Omdat wassoda ook nuttig is tegen schimmels en zwammen, is het een uitstekende vervanger voor baking soda of waterstofperoxide bij het schoonmaken van badkameroppervlakken.

Je kunt het vooral gebruiken om de douchebak, badkuip en tegelvoegen schoon te maken en te ontsmetten.

 1. Spuit een beetje water op het te reinigen oppervlak
 2. Bestrooi het met natriumcarbonaat met behulp van een lepel
 3. Laat 15 minuten inwerken
 4. Wrijf met een vochtige spons of doek waarop je het gebruikelijke schoonmaakmiddel hebt gespoten (pas op dat je geen schoonmaakmiddel met bleekmiddel gebruikt!)
 5. Spoel af en droog grondig

In het specifieke geval van voegen met hardnekkig vuil kun je een pasta maken van natriumcarbonaat en water, net zoals je doet met baking soda. Je smeert het uit met behulp van een tandenborstel, laat het 10-15 minuten inwerken en verwijder dan alles, spoel af en droog alles.

Het kan ook handig zijn voor het schoonmaken van kranen: neem een natte en uitgewrongen doek, strooi er een laagje natriumcarbonaat op en gebruik het om het metaal te schrobben, daarna goed afspoelen en drogen.

In de tuin

een spuitfles waarmee een product op de stengel van een plant met een schimmelziekte wordt gespoten

Creativo

Bij de verzorging van de planten is natriumcarbonaat nuttig voor het volgende:

 • Bestrijding van schimmel- of bacterieziekten: los 20 gram natriumcarbonaat op in 10 liter water (of verhoudingsgewijs verminderen). Vul er een spuitfles mee en besproei bladeren en stengels die door de ziekte zijn aangetast, zonder de bloemen of vruchten aan te tasten. Herhaal de handeling indien nodig om de 7-10 dagen.
 • Insecten verdelgen: Er is een hogere concentratie nodig, met 10 gram per liter water. Voeg aan dit mengsel 1 eetlepel natuurlijke Marseillezeep of zachte potaszeep toe. Ook hier, toedienen op bladeren en stengels, maar niet op bloemen en vruchten, niet eerder dan 5 dagen herhalen.
 • De zuurgraad van de grond verlagen: natriumcarbonaat is sterk alkalisch, dus het kan de zuurgraad van de grond corrigeren. Dit kun je het beste doen met de hulp van een expert, en meestal door 300 gram natirumcarbonaat per vierkante meter in de grond te verwerken. Onmiddellijk daarna overvloedig water geven, en het moet niet worden herhaald voor twee maanden, zelfs drie.

Een belangrijke voorzorgsmaatregel: als je direct met natriumcarbonaat werkt, vergeet dan niet om handschoenen te dragen.

Advertisement