DIY methodes om houten trappen zo goed als nieuw te krijgen en alle tekenen van slijtage te verwijderen

door Natasja

04 Juli 2024

Advertisement

Mooi, elegant en tijdloos: houten trappen verdienen speciale aandacht om goed schoongemaakt te worden, zodat ze de inrichting blijven verrijken zoals toen ze nieuw waren. Dus hoe maak je ze schoon zonder ze te beschadigen en ook de tekenen van slijtage te camoufleren? Je moet de juiste methoden gebruiken en ze zullen er altijd onberispelijk uitzien.

Hoe vernieuw je het uiterlijk van een houten trap die tekenen van slijtage vertoont

creationstoosky/Instagram


Hoe goed het hout en de behandelingen waarmee het is behandeld ook zijn, vroeg of laat veroudert dit edele materiaal door het dagelijks heen en weer geloop, maar het is mogelijk om het uiterlijk te vernieuwen met een lichte opknapbeurt die je ook zelf kunt uitvoeren. Het is perfect voor kleine krasjes en verkleuringen veroorzaakt door slijtage.

 1. Schuren: het eerste wat je moet doen is schuren met schuurpapier korrel 80. Gebruik een schuurmachine voor alle grote oppervlakken en werk met de hand af in hoeken en op moeilijke plekken.
 2. Schoonmaken: verwijder al het stof en zaagsel dat tevoorschijn komt bij het schuren, dus eerst stofzuigen en dan schoonmaken met de gebruikelijke producten die geschikt zijn voor hout of een scheutje Marseillezeep, en vermijd altijd te veel water te gebruiken.
 3. Tweede schuurbeurt: de eerste twee stappen zullen kleine oneffenheden aan het licht brengen die eerder niet konden worden opgemerkt, en deze zullen worden behandeld met schuurpapier met een fijnere korrel, misschien 120 tot 180.
 4. Tweede schoonmaakbeurt: hiermee wordt opnieuw al het stof van de vorige stap weggewassen en wordt het oppervlak voorbereid op de volgende behandelingen. Het is daarom essentieel om de doeken goed uit te wringen en alles snel te drogen.
 5. Het hout behandelen: afhankelijk van het geval kan een transparant impregneermiddel volstaan om de vezels te voeden, of misschien kun je van de gelegenheid gebruikmaken om de kleur van het hout te veranderen. Er bestaan dan specifieke producten voor deze behandeling, maar in elk geval moet de behandeling worden uitgevoerd op een oppervlak dat weer ruw en poreus is, d.w.z. dat is ontdaan van alle eerdere decoratieve afwerking. Dus als het nodig is, wees dan wat "agressiever" in de schuurfase. Er zijn behandelingen die bestaan uit een voedende conditioner en vervolgens de impregnerende kleur, die je kunt aanbrengen met borstels of pluisvrije doeken.
 6. Afwerking: vergeet nooit een afwerkingslaag aan te brengen, die de vezels verzegelt en het oppervlak zelf beschermt, zodat het jarenlang meegaat.
 7. Eindschuren en -schoonmaken: nadat alle producten zijn aangebracht (met inachtneming van de droogtijd tussen de producten en de laatste), kan het werk worden geperfectioneerd met een eindschuurbeurt met schuurpapier met zeer fijne korrel (180 - 240). Een veeg met het papier, veeg vervolgens het stof weg met een natte, uitgewrongen doek, indien nodig een tweede schuurbeurt en een laatste schoonmaakbeurt.

Advertisement

Extra tips voor het onderhoud van houten trappen

Yes_YoureSpartacus/Reddit

 • Wie goed is in het werken met hout, kan zich ook organiseren om schade te herstellen die vaak voorkomt bij dit type trap, zoals wanneer de trede en het stootbord loskomen van de constructie of het gekraak echt luid wordt, maar dit zijn al klusjes waarvoor wat meer ervaring nodig is en waarvoor je eenvoudig informatie kunt vinden met videotutorials.
 • Let bij de keuze van reparatieproducten zoals hierboven beschreven altijd op de houtsoort waarmee je werkt: zowel verven/beitsen als producten voor afdichten en beschermen moeten compatibel zijn met elkaar. Het zijn meestal producten op oliebasis en niet op waterbasis, en er zijn er dan die geschikter zijn, afhankelijk van de houtsoort en het gebruik.
 • Als je van kleur wilt veranderen, vergeet dan niet om naast de verf een geschikte primer te kopen.
 • Als je merkt dat er zelfs na het schuren zichtbare scheuren en spleten overblijven, vul die dan op met houtvuller voordat je de verschillende impregneer- en beitsproducten aanbrengt. Na het drogen moet ook dit worden opgeschuurd om overtollig product dat uit de gevulde scheur lekt te verwijderen.

Klaar om de trap er weer als nieuw uit te laten zien?

Advertisement