Een hittebestendige tuin: hoe bereid je de tuin het beste voor op de zomer?

door Natasja

15 Juni 2024

schantalao/Freepik

Advertisement

Met de komst van de zomer krijgen we te maken met hitte, die de gezondheid van planten in de tuin in gevaar kan brengen. Hoge temperaturen, droogte en een toename van insecten en ongedierte veroorzaken schade aan potten, bomen en gazons. Met een beetje vooruitziendheid en de juiste maatregelen kun je de tuin echter optimaal voorbereiden op het warme seizoen. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips om de groene ruimte weelderig en bloemrijk te maken, ook tijdens de zomermaanden.

Advertisement

Wat je vooruit kunt plannen om de tuin te beschermen tegen de hitte

Peakpx

Er zijn verschillende dingen die je ruim van tevoren kunt doen om de tuin voor te bereiden op het warmere seizoen.

  • Kies planten die bestand zijn tegen droogte en hoge zomertemperaturen. Naast veel vetplanten zijn er waarschijnlijk ook heesters en vaste planten die weelderig kunnen groeien in de streek waar je woont en die kunnen decoreren zonder dat ze heel veel water nodig hebben.
  • Overweeg om schaduwdoeken of andere elementen toe te voegen die de meest blootgestelde delen een beetje bedekken tijdens de zomerhitte. Dit moeten echter oplossingen zijn die het licht filteren maar de doorgang van water niet blokkeren, zodat je kunt profiteren van de regenval.
  • Installeer een druppelirrigatiesysteem. Met slangen die langs de bloembedden lopen en buizen die het water rechtstreeks naar de grond sturen, zodat het naar de wortels gaat in plaats van overal gesproeid te worden, is er geen waterverspilling. Met sproeien (ook 's nachts) verdampt veel water snel in plaats van dat het de tijd krijgt om in de grond te dringen.

Advertisement

Wat je kunt doen vlak voor de hittegolf

schantalao/Freepik

Er zijn ingrepen waarvoor "het nooit te laat is", of bijna.

  • Verplaats de potten naar de meest beschutte plekjes, als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Hoe minder ze verbranden door de zonnestralen, hoe minder water ze nodig hebben en hoe langer ze gezond blijven zonder verschillende onderdelen te verliezen.
  • Mulchen in overvloed. Veel mensen hebben haast om alle bladeren die van bomen vallen te verwijderen, terwijl die de grond beschermen tegen de kou in de winter en de hitte in de zomer. Dit geldt ook voor gazons! Dus als je kunt, bedek het bodemoppervlak dan met verkruimelde schors, takkenschaafsel, fijngemaakte bladeren, stro en elk ander organisch materiaal dat de bodem niet verandert, maar alleen beschermt. Het moet ook materiaal zijn dat nog steeds water doorlaat. Dat zorgt ervoor dat het water dat de grond bereikt (regenwater of het resultaat van handmatige of automatische irrigatie) niet snel verdampt, waardoor de grond koeler blijft en dus ook de wortels niet beschadigen.
  • Geef veel water, maar niet elke dag: elke dag weinig water geven is iets wat je sowieso moet vermijden, maar vooral in de zomer. Geef alleen water als de grond droog of net vochtig is, afhankelijk van de verschillende behoeften van elke plant. Zo raken ze gewend aan het verdragen van periodes van droogte (of bijna) en worden ze gestimuleerd om hun wortels dieper te duwen waar ze meer voedingsstoffen zullen vinden. En als de wortels niet dicht bij het oppervlak blijven, worden ze ook minder blootgesteld aan oppervlaktewarmte.
  • Weg met de droge delen: als je droge of beschadigde bloemen, bladeren of takken ziet, pak meteen de snoeischaar (altijd zeer scherp en met gesteriliseerde messen voordat je verder gaat met elke nieuwe plant) en knip die delen weg. Op deze manier concentreert de plant zijn energie op de nog gezonde delen, waardoor waardevolle hulpbronnen worden gespaard in zo'n moeilijke periode.
  • Vermijd echter verplanten en snoeien. Verplaatsen van het ene bloembed naar het andere, of van potten naar bloembedden, moet alleen gebeuren halverwege het voorjaar of in de herfst, dat wil zeggen in perioden met een mild klimaat. Snoeien is ook belastend voor planten, inclusief hagen en bomen, dus wacht ook daarmee tot het einde van de zomer, wanneer de temperaturen wat dalen en de luchtvochtigheid weer toeneemt.

Klaar om de tuin te redden van de zomerhitte?

Advertisement