Wat te doen met oude, verweesde sokken? Gebruik ze om het huis lekker te laten ruiken

door Natasja

22 Juni 2024

Creativo

Advertisement

Als we denken aan iets dat een aangename geur in huis verspreidt, denken we zeker niet aan oude sokken. Toch kan het verweesde paar sokken dat we niet meer dragen worden omgetoverd tot DIY luchtverfrissers voor een aangename geur in verschillende kamers. Om precies te zijn, ze worden de eigenlijke luchtverfrisserhouder en laten we hieronder eens kijken hoe makkelijk en goedkoop dit is om te doen.

Hoe verweesde sokken te gebruiken om het huis lekker te laten ruiken

een sok gevuld met baking soda en gesloten met een lintje

Creativo

Het spreekt voor zich dat welke sokken je ook wilt gebruiken voor deze zeer eenvoudige huishoudelijke recyclingtruc, ze zelf goed gewassen en ontgeurd moeten zijn. Als je daar zeker van bent, hoef je alleen maar te zorgen dat je voor het volgende zorgt:

 • Baking soda
 • Essentiële oliën naar smaak
 • (Optioneel) gedroogde geurende bloemen, of gedroogde aromatische kruidenblaadjes of specerijen - het hangt af van het geurboeket dat je wilt creëren
 • Een lint of elastiek
 • Een grote kom

Als je dit allemaal voor je hebt liggen, zijn de stappen snel en eenvoudig:

 1. Giet het baking soda in de kleine kom. Bedenk dat je voor elke sok die je wilt gebruiken minstens 3 of 4 eetlepels baking soda nodig hebt.
 2. Voeg 3-5 druppels van een willekeurige essentiële olie toe voor elke 60 gram baking soda die je gebruikt. Je kunt natuurlijk ook verschillende geuren met elkaar mengen en de dosis druppels essentiële olie naar wens verhogen als je vindt dat de geur niet te sterk naar voren komt.
 3. Als je wilt, kun je ook gedroogde bloemen of andere soortgelijke ingrediënten toevoegen.
 4. Goed roeren
 5. Vul elke sok die je gaat gebruiken met dit mengsel
 6. Sluit elke sok met het elastiek
 7. Leg ze in kasten of lades, of in de hoeken van kamers.

De sokken, vooral als ze kleurrijk en grappig zijn, zijn ook leuk om te zien, en de inhoud zal een aangename geur afgeven voor dagen, zelfs weken!

Als je dat liever doet, kun je ook gewoon de specerijen in de sok gebruiken en misschien de geur benadrukken met een essentiële olie van dezelfde essentie: bijvoorbeeld lavendelbloemen met essentiële olie van lavendel.

Als je het dan nog sneller wilt doen, vermijd dan de stap van alles mengen in de kom: giet de baking soda rechtstreeks in de sok en voeg een paar druppels essentiële olie toe, sluit dan goed af en schud een beetje om de olie zoveel mogelijk door het poeder te mengen. Dit maakt het nog makkelijker om verschillende geuren te creëren voor elke sok die gebruikt wordt.

Advertisement

Andere toepassingen van verweesde sokken

veel verweesde sokken verspreid op een bank

Cykatd/Reddit

Verweesde sokken kunnen ook op andere nuttige manieren in en rond het huis worden gerecycled, afhankelijk van of je wilt schoonmaken of decoreren. Bijvoorbeeld:

 • Jaloezieën afstoffen: steek een hand in de sok (als het van die dikke winterse microvezels zijn, nog beter!) en schuif hem dan tussen de lamellen van de jaloezieën, en je zult zien dat je eindelijk goed kunt afstoffen.
 • Pennenhouders bekleden: als ze groot genoeg zijn, schuif je ze over een blik of glazen pot, en dan is de pennenhouder aangekleed en gekleurd, zodat het ook een decoratief object wordt op het bureau.
 • Indien nodig kunnen ze ook een ijszak voor noodgevallen worden. Doe het ijs in een plastic zak, steek die in de sok en klaar ben je.
 • Sokken van katoen of wol (geen synthetische stoffen) kun je vullen met rijst en vervolgens in de magnetron opwarmen tot een soort kruik.

Kortom, er zijn veel redenen om oude of verweesde sokken niet weg te gooien!

Advertisement