Gebruik citroenen en sinaasappels om een geweldige allesreiniger voor het hele huis te maken

door Natasja

16 Juni 2024

Advertisement

Citroenen, sinaasappels en verschillende citrusvruchten zijn waardevolle ingrediënten in duizend recepten, maar ze kunnen ook het hoofdbestanddeel worden van een multifunctionele reiniger. Je kunt de schillen van citrusvruchten gebruiken die over zijn na het eten ervan, die dan een nuttig worden voor de huishoudelijke klusjes.

Je kunt het proberen en als de veelzijdigheid en de aangename geur van dit middel je bevallen, is er maar weinig voor nodig om er een grote voorraad van aan te leggen.

Wat je nodig hebt om een citrusvruchtenschoonmaakmiddel te maken

een kom met volledig uitgeperste halve citroenen

Reddit

De ingrediënten zijn beperkt, net als de benodigde hulpmiddelen. In feite heb je het volgende nodig:

 • Een zeer grote luchtdichte pot
 • Een vergiet
 • Een spuitfles
 • Schil van citrusvruchten
 • Alcoholazijn
 • Water (bij voorkeur gedestilleerd)

Wat de schillen betreft, als je sinaasappel- of citroenhelften gebruikt die al zijn uitgeperst, probeer dan het overgebleven vruchtvlees te verwijderen. Het is niet erg als het achterblijft, maar het is beter om direct de schillen te gebruiken, en het is prima als ze nog het witte gedeelte hebben.

Advertisement

Hoe de citrusreiniger bereiden

Bezier_Curvez/Reddit

Je hoeft maar een paar stappen te volgen, maar let wel op dat de infusietijd lang is: als je een middel wilt maken dat je meteen kunt gebruiken, kun je een methode (https://www.creativonederland.nl/read/51661/detersivo-faidate-con-scorze-darancia-e-sale-facile-e-naturale-per-mille-usi-in-casa) proberen met citrusvruchten en zout dat je kan laten pruttelen.

Voor dit nog eenvoudigere schoonmaakmiddel hoef je alleen maar het volgende te doen:

 1. Vul de pot met citrusschillen
 2. Giet er genoeg azijnalcohol in om alle schillen te bedekken
 3. Sluit de pot af en schrijf de datum van de dag van bereiding ergens op - op de pot of op een kalender of dagboek, ook digitaal.
 4. Zet de pot op een koele, droge plek, bij voorkeur niet in direct zonlicht, en wacht twee weken.
 5. Na die tijd zeef je de vloeistof door de schillen te verwijderen - de azijn moet oranjegeel van kleur zijn en een sterke citrusgeur hebben.

Het schoonmaakmiddel is klaar: je kunt besluiten om het in de pot te bewaren als je van plan bent om het af en toe aan te lengen met water, zoals bij al die schoonmaakinstructies die bijvoorbeeld aanraden om half alcohol en half water te gebruiken. Anders kun je het gewoon in de sprayflacon gieten en het overal gebruiken.

Het is geschikt voor het schoonmaken van aanrechten, inclusief snijplanken en houten, siliconen of metalen planken, maar ook voor gootstenen in de keuken of wastafels in de badkamer, en ander sanitair. Als de schoon te maken materialen toevallig wat delicater zijn, zoals bepaalde soorten natuursteen, is het beter om het veel te verdunnen, of om precies het juiste type schoonmaakmiddel te gebruiken om niet het risico te lopen dat de afwerking dof wordt.

Je kunt ook een paar druppels van een essentiële olie toevoegen die bij de geur van de citrusvrucht past (lavendel, tijm, munt zijn goede opties), maar doe dit pas als het middel klaar is, dat wil zeggen na de wachttijd van twee weken.

Afgezien van de materialen die met meer zorg moeten worden behandeld, kun je met een paar minuten werk en een beetje geduld tijdens het wachten gemakkelijk een grote voorraad aangenaam ruikend schoonmaakmiddel bereiden, waarbij je heel weinig geld uitgeeft en voedselafval op een nuttige manier recyclet!

Advertisement