Slaapzak: vaarwel onaangename geuren en vuil, zo moet je hem goed wassen

door Natasja

13 Juni 2024

Advertisement

Of ze nu binnen of buiten worden gebruikt, slaapzakken zijn voorwerpen die na elk gebruik een grondige schoonmaakbeurt nodig hebben om te worden opgefrist en ontsmet en zo onaangename geuren en het risico op de verspreiding van mijten of zelfs schimmel uit te bannen. Ze zijn echter vaak ook erg omvangrijk en thuis wassen lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Laten we samen eens kijken naar een aantal handige tips voor het juiste onderhoud van de slaapzak.

Wasmachine of stomerij?

@hykeandbyke/Instagram

Voor slaapzakken wordt chemisch reinigen over het algemeen sterk afgeraden: het oplosmiddel dat bij dit soort reiniging wordt gebruikt, kan de vulling van de slaapzak namelijk beschadigen.

Het is daarom aan te raden om de wasmachine te gebruiken, maar alleen als deze erg groot is en aan de voorkant wordt geladen, vermijd bovenladers met de roerarm in het midden. Gebruik in die gevallen een badkuip of een hele grote teil om eventueel onder de douche te gebruiken.

Advertisement

Tips voor het wassen van slaapzakken

@westernmountaineering /Instagram

Meestal geven de etiketten van de fabrikant alle belangrijke informatie, maar een slaapzak mag niet in contact komen met:

  • Wasverzachter
  • Bleekmiddel of zeer agressieve wasmiddelen (vermijd ook azijn): deze kunnen de waterafstotende laag beschadigen.

Zorg er dus voor dat je voor het wassen alle onderdelen die los kunnen komen van elkaar scheidt. Meestal is er een buitenmantel en een binnenvoering die niet samen kunnen blijven als ze goed gewassen moeten worden. Controleer ook goed of er gaten zijn waar vulling uit kan lekken tijdens het wassen en repareer deze voordat je alles in de wasmachine stopt.

Gebruik bij het wassen wasmiddelen voor fijne was en doe tennisballen in de trommel van de wasmachine of die je in de wasdroger gebruikt om de was apart te houden: zo kunnen zeep en water elk deel van de slaapzak bereiken, voor een optimale wasbeurt.

Gebruik programma's voor dekbedden of synthetische stoffen, die meestal niet veel centrifugeren. Volg voor de temperatuur de instructies van de fabrikant, die meestal 30° aanbeveelt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je een ontsmettend additief toevoegen (het soort dat zelfs bij lage temperaturen actief is, en altijd met zachte formules).

Andere nuttige tips:

  • Was één slaapzak per keer, om de machine niet te overbelasten of zodat als je met de hand wast, je niet te veel moeite hoeft te doen.
  • Als je hardnekkige vlekken ziet, maak ze dan vochtig en behandel ze eerst door er een beetje Marseillezeep op te wrijven, en ga verder met wassen nadat je het ongeveer twintig minuten hebt laten inwerken.
  • Als je de slaapzak met de hand wast, is het belangrijk om te wachten tot de hele slaapzak is doordrenkt met water voordat je zeep toevoegt en de verschillende delen schrobt.
  • Uitspoelen: voeg een spoelcyclus toe in de wasmachine, en spoel in bad lang door tot je geen zeepsporen meer ziet. Dit kan lang duren, maar het is belangrijk om geen resten achter te laten die de slaapzak wat stugger kunnen maken en vervolgens misschien onaangename geuren kunnen veroorzaken of zichtbare kringen als de stoffen eenmaal drogen.
  • Drogen: je kunt de wasdroger gebruiken, maar alleen op een zo laag mogelijke temperatuur om de technische stoffen niet te beschadigen. Als je het aan de lucht droogt, wring het dan goed uit voordat je het plat op een droogrek legt en controleer tijdens het drogen of er hoopjes vulling zijn, die je met de hand plat moet maken.

Met een beetje zorg kun je ervoor zorgen dat de slaapzakken lang meegaan, en het zal zeker fijn zijn om ze fris en schoon aan te treffen bij elk nieuw avontuur!

 

Advertisement