Overwoekerd door braamstruiken in de tuin? Ontdek hoe je er voor eens en altijd vanaf komt

door Natasja

14 Juni 2024

Advertisement

Een braamstruik in de tuin wordt altijd behandeld als een ongewenste gast die onmiddellijk moet worden verwijderd, en met reden: ze groeien snel, verspreiden zich heel snel en groeien vaak op moeilijke plekken, waar hun wortels zich verstrengelen met die van planten die je graag wilt redden. Hoe kun je ze allemaal verwijderen? Je moet er zeker moeite voor doen, maar het is niet onmogelijk.

Braamstruiken in de tuin is niet altijd negatief

Creativo

De braamstruik (Rubus ulmifolius) is een onkruid, daar bestaat geen twijfel over, maar als hij toevallig in een "wild" deel van de tuin groeit, kun je zelfs overwegen om hem te houden, misschien zijn groei in te dammen, en alle opruimacties te richten op de rest van de tuin, de tuin die je het meest netjes en verzorgd houdt.

Waarom zijn die braamstruiken het redden waard? Nou, deze planten zijn geweldig als schuilplaats voor veel dieren, en ze voorzien hen ook van voedsel: de nectar van hun bloemen voedt bijen en vlinders, de bladeren zijn uitstekend voedsel voor rupsen, en de vruchten (bramen, die wij ook lekker vinden) voeden veel zoogdieren en vogels.

Advertisement

De methodes die je moet proberen om van braamstruiken te verwijderen, en de methodes die je moet vermijden

Creativo

Uitroeien is de beste manier

Braamstruiken komen meestal voor in ongecultiveerde gebieden en overal waar veel verschillende dieren vrij rondlopen, omdat die gemakkelijk zaden kunnen verspreiden (die heel gemakkelijk wortel schieten!). Dus als je ze helemaal niet wilt zien, is het goed om de groene ruimtes nauwgezet en constant te onderhouden, als een super effectieve preventieve maatregel. Als je vaak controleert, zul je braamstruiken opmerken zodra ze uitlopen en dan zijn ze heel gemakkelijk helemaal uit te roeien.

De beste manier om ze te verwijderen is ze juist te ontwortelen, en je moet er vooral op letten dat je niet alleen het zichtbare deel weghaalt en nooit alleen de takken vanaf de onderkant afknipt: het is essentieel om alle wortels, of in ieder geval het grootste deel ervan, te verwijderen. Ze zijn namelijk erg hardnekkig en slagen er vaak in om zelfs uit een deel van de wortels opnieuw te groeien.

Als je ze verwijdert, zorg er dan voor dat je de takken volgt die naar de grond zijn gekropen: vaak ontspruiten deze nieuwe wortels om zich in de grond te verankeren en andere planten te laten groeien (een vermenigvuldiging door gelaagdheid). Je moet dus niet alleen de oorspronkelijke plant verwijderen, maar ook alle uitlopers.

Andere methodes om te proberen

  • We lezen vaak dat kokend water planten kan doden, en dit is tot op zekere hoogte waar: de jongste en zwakste planten gaan dood, maar planten met een meer ontwikkeld en diep wortelstelsel meestal niet. Maar kokend water beschadigt ze zeker, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. De methode kan daarom ook gebruikt worden voor braamstruiken, maar houd er rekening mee dat het andere planten in de directe omgeving ernstig kan aantasten en zelfs kan doden.
  • Zout kan braamstruiken doden door osmose. Zout dat in de buurt van de wortels of op de bladeren komt, absorbeert water uit de omringende plantencellen, dus je kunt een zeer zoute oplossing op de braamstruik besproeien of sproeien en wachten tot de bladeren en wortels uitdrogen, waardoor het verwijderen gemakkelijker wordt. Vergeet echter niet dat het zout in de grond achterblijft waar het ook andere planten kan beschadigen, waaronder het gazon.
  • Azijn werkt iets minder goed, het verzwakt bijna alleen het bovengrondse deel van de plant, zonder de wortels veel aan te tasten, maar het kan nog steeds helpen. Ook dit kan op de bladeren worden gespoten of dicht bij de wortels worden gegoten - waar het riskant is voor alle planten met wortels in de buurt.

Methodes die moeten worden vermeden of met grote voorzichtigheid moeten worden toegepast

Systemische herbiciden op basis van glyfosaat worden vaak gebruikt in extensieve teelten: ze zijn effectief, maar kunnen schadelijk (https://www.greenpeace.org/italy/storia/18778/glifosato-cose-e-come-danneggia-le-persone-e-lambiente/#:~:text=Studi%20pi%C3%B9%20recenti%20hanno%20evidenziato,sul%20sistema%20ormonale%20%5B4%5D.) zijn voor zowel het milieu als voor mensen. Het is schadelijk voor vogels, amfibieën, insecten en regenwormen en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het het zenuwstelsel kan beschadigen en in verband kan worden gebracht met neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Het lijkt ook een negatieve invloed te hebben op het hormonale systeem.

Bleekmiddel is ook iets wat je zeker moet vermijden vanwege de enorme vervuilende kracht en omdat het schadelijk voor ons is.

Wat doe jij met braamstruiken in jouw tuin?

Advertisement