Hoe kweek je de Lewisia? Leer meer over deze vetplant met onweerstaanbare bloemen

door Natasja

02 Juni 2024

Advertisement

Alles over het kweken van de Lewisia cotyledon, een vetplant die een prachtige bloei geeft en niet veel verzorging nodig heeft, alleen de ideale plek. Hij is geliefd bij iedereen die hem zowel binnen als buiten kan kweken. Met de juiste tips staat hij prachtig op tafels en kastjes in huis, maar nog meer op het balkon, terras of in de tuin.

Advertisement

Ideale blootstelling en klimaat voor de Lewisia

lewisia plant in pot op een tafel

ponyo_o422 /Instagram

Ondanks de overvloedige bloei die een delicate plant lijkt te suggereren, is de Lewisia in feite behoorlijk winterhard. In feite kan hij gemakkelijk buiten worden gehouden, zolang de minimumtemperaturen niet onder -5°C komen, en het gemiddelde rond de 17-22 graden ligt het grootste deel van het jaar. Veel hangt dus af van de geografische regio waarin je je bevindt: het is een inheemse plant van de bergachtige gebieden van de Verenigde Staten, waar hij ook wordt blootgesteld aan veel lagere temperaturen.

De plant staat daarom het liefst buiten, maar kan ook binnenshuis worden gekweekt. Als je hem echter gaat kweken op een balkon, terras of in de tuin, is het beter om hem in de winter niet naar binnen te halen, maar hem te beschutten tegen de kou, misschien met koude kassen. Het is belangrijk om hem te beschermen tegen sneeuw en vorst, daarom moet hij beschut staan.

De ideale blootstelling is de volle zon, hoewel hij halfschaduw kan verdragen, vooral in zeer warme streken.

Advertisement

Grond en water geven

detail van roze lewisia bloemen

@tomoko.abe16/Instagram

De plant geeft de voorkeur aan goed gedraineerde en organisch rijke grond. Als er water stagneert in de grond van de pot (als deze te compact of sponzig is en er niet genoeg drainagegaten in de bodem van de pot zitten), of als de plant onder water blijft staan in de schotel of pothouder, leidt dit tot wortelrot, wat meestal leidt tot de dood van de plant.

Wat water geven betreft, geldt daarom altijd de regel dat je niet moet overdrijven: tijdens de groeiperiode (lente en tot halverwege de zomer) moet je vaker water geven, terwijl naarmate de herfst nadert en nog meer de winter, je minder water moet geven. In koudere en nattere periodes kan regen of vocht in de nacht voldoende zijn. Het teken dat aangeeft of je water moet geven, is de toestand van de grond: als die droog is, is het tijd om water te geven.

Lewisia bemesten en snoeien

Dichte oranje bloeiende lewisiastruik in een buitenplantenbak

ahdekoart/Instagram

Je kunt de plant helpen om gezonder en weelderiger te groeien door een lichte bemesting te geven in de lente, of liever nog tijdens het groeiseizoen. Ook een uitgebalanceerde meststof (20-20-20), die volgens de instructies van de fabrikant aan de plant wordt gegeven, of beter nog door de concentratie een beetje te verlagen ten opzichte van wat normaal wordt aanbevolen, kan voldoende zijn. Het is makkelijk om een beetje te overdrijven en de plant te veel voedingsstoffen te geven, waardoor herstel moeilijk wordt. Beter minder dan te veel!

Snoeien is alleen om een compacte vorm van de struik te behouden, die in ieder geval geen grote omvang bereikt. En het is altijd raadzaam om uitgebloeide bloemen en beschadigde bladeren te verwijderen, zonder aan de plant te trekken of onnodig letsel te veroorzaken: als de delen niet gemakkelijk met de hand loskomen, gebruik dan altijd een scherpe, gesteriliseerde schaar.

Advertisement