Zonder de loodgieter te bellen: hoe de gootsteen ontstoppen met eenvoudige DIY oplossingen

door Natasja

02 Juni 2024

Advertisement

Het is bijna onmogelijk om verstoppingen en obstructies in de afvoer van de gootsteen volledig te vermijden. Na lange tijd kunnen vuil en vettige substanties zich ophopen, waardoor er een massa ontstaat die verhindert dat het water wegstroomt. Afhankelijk van de ernst van de situatie moet je de hulp van experts inroepen of DIY oplossingen proberen. En dit laatste is niet zo moeilijk in de praktijk te brengen: met een beetje geduld en zonder riskante handelingen uit te voeren, kun je altijd zelf proberen de afvoer in de keuken te ontstoppen!

Advertisement

Wat veroorzaakt verstoppingen in de keukenafvoeren

een gootsteen met twee bakken vol water door een verstopping in de afvoer

PPFWalker/Reddit

Hoe voorzichtig je ook bent om ervoor te zorgen dat middelgrote tot grote resten en etensresten nooit in de afvoer terechtkomen, dat gebeurt altijd wel eens. Maar meer nog dan vaste resten zijn het de olieachtige en vettige stoffen die vaak in de afvoer terechtkomen die problemen veroorzaken. Sommige sauzen, restjes bakolie (die apart moeten worden weggegooid) en dergelijke komen in de leidingen terecht en hechten zich aan de wanden, vooral bij de bochten.

Daar stopt ook het vaste vuil en geleidelijk groeit de massa uit tot een echte blokkade voor de waterstroom.

Als eerste maatregel moet je daarom altijd goed opletten dat deze risicovolle stoffen niet in de afvoer terechtkomen, en misschien moet je er zelfs een gewoonte van maken om een beetje warm water of azijn in de leidingen te gieten - vooral als je klaar bent met de afwas, als die erg vies was.

Advertisement

De gootsteenafvoer ontstoppen met azijn en baking soda

@devolkitchens/Instagram

De eenvoudigste en meest klassieke methode om een verstopping in de keukenafvoer te verhelpen is door witte azijn en baking soda samen te gebruiken.

  1. Giet 150 gram baking soda in de afvoer
  2. Giet er na vijf minuten 150 ml witte azijn bij
  3. Laat een kwartiertje zitten
  4. Zet een straal heel heet water open, of gebruik water dat je hebt opgewarmd in een waterkoker of pan, maar dat nog niet kokend heet is

Deze methode is effectief voor kleine verstoppingen en het werkt omdat de twee stoffen samen een reactie veroorzaken die helpt de verstopping op te lossen door in te werken op het vettige deel dat het vuil samenbindt. Het hete water dat daarna wordt gegoten, spoelt alle resten door de leidingen, waardoor de afvoer weer schoon wordt.

Andere middelen om een afvoer in de keuken te ontstoppen

@devolkitchens/Instagram

Als je ervan uitgaat dat een deel van de verstopping te wijten is aan de olieachtige of vettige massa die al het vuil samenhoudt, kan kokend water alleen ook werken. Verwarm het in een pan of waterkoker en giet het eerst in kleine hoeveelheden door de afvoer.

Maar wees voorzichtig: het gebruik van kokend water kan delen van pvc-buizen of plastic materialen die niet bestand zijn tegen zulke sterke hitte, vervormen en rubberen verbindingen beschadigen. Controleer dus eerst van welk materiaal het systeem is gemaakt en giet het water in elk geval langzaam. Langzaam gieten is belangrijk om jezelf niet te verbranden aan spetters kokend water: gebruik ook rubberen handschoenen en doe alles langzaam. Als de pan zwaar is, verwarm dan minder water, meerdere keren, in een kleinere, beter hanteerbare pan.

Als het water helemaal niet of heel weinig door de gootsteen stroomt, probeer dan een gootsteenontstopper met een rubberen zuignap. Onthoud dat deze alleen werken als er genoeg water in de gootsteenbak staat om de rubberen zuignap helemaal of bijna helemaal te bedekken. Plaats vervolgens de opening van de ontstopper verticaal op de afvoer en zorg ervoor dat de rand goed aansluit op de bodem van de gootsteen. Begin dan langzaam te duwen en naar je toe te trekken, eerst zachtjes en dan met stevige, snellere bewegingen. Zolang je doorgaat met deze handelingen, moet de rubberen rand altijd vast blijven zitten aan de bodem van de gootsteen.

Je hoort geluiden uit de afvoer en als je voelt dat de gootsteenontstopper minder weerstand biedt als je hem beweegt, betekent dit dat de verstopping is verholpen. Til vervolgens de ontstopper op en controleer hoe het water wegloopt. Als het nog steeds niet vloeiend gaat, herhaal dan de handeling.

De ontstopper werkt het beste bij verstoppingen die zich dicht bij de afvoeropening bevinden. Als de massa echter dieper zit, kun je, voordat je iets probeert te demonteren, een ontstoppingsveer gebruiken, zo'n tang met scharnierpunten aan de bovenkant, die je in de leiding steekt om de massa vast te pakken en los te maken, door alles omhoog te trekken of door de massa genoeg in stukjes te breken om zo alles weg te laten lopen met behulp van heet water en eventueel azijn.

Dit zijn eenvoudige handelingen, maar als ze niet het gewenste effect hebben, moet er een expert worden ingeschakeld. Meestal zijn ze echter meer dan genoeg om de situatie zelf op te lossen!

Advertisement