Hoe verwijder je kalksporen van de gootsteen en kraan?

door Natasja

27 Mei 2024

Advertisement

Kalkaanslag is op veel plaatsen in huis de grootste vijand die wekelijks of zelfs dagelijks moet worden verwijderd, en de gootsteen is zeker een van de elementen waar deze minerale aanslag het vaakst voorkomt. Het is het meest zichtbaar op roestvrijstalen gootstenen, die ook tot de duurzaamste en makkelijkst schoon te maken gootstenen behoren, maar je kunt het niet negeren op andere soorten gootstenen. En als je niet oppast, kan er kalkaanslag ontstaan op de onderkant van kranen en vooral op de perlator, waardoor hij soms minder goed kan werken.

Als jij ook kalkaanslag van de gootsteen moet verwijderen, lees dan verder om te ontdekken hoe je dat kunt doen.

Advertisement

Hoe verwijder je kalkresten van de bak en het blad van de gootsteen?

Kalksporen op een stalen gootsteen in de keuken

SnazzyJazzy1/Reddit

In een gootsteen wordt altijd water gebruikt en dat laat onvermijdelijk minerale resten achter: dit zijn de witachtige sporen die je op het oppervlak ziet, kalkaanslag. Als ze recent en licht zijn, is het eenvoudig om ze te verwijderen. Gebruik gewoon een beetje witte azijn verdund met water in gelijke delen, spuit het op de gootsteen en veeg het er vervolgens af met een zachte doek. En het is altijd belangrijk om te onthouden dat je een ander microvezeldoekje bij de hand hebt om het meteen te drogen, zodat die vervelende vlekken niet opnieuw verschijnen. Als alternatief voor azijn kun je citroensap gebruiken!

Als de vlekken daarentegen wat moeilijker te verwijderen zijn, dan is het nodig om producten te gebruiken die langer in contact kunnen blijven op het oppervlak, vooral een glad en (ook) verticaal oppervlak zoals dat van de gootsteen. In dat geval kun je afwisselend te werk gaan met het volgende:

  • Keukenpapier en azijn. Bedek alle aangetaste plekken met keukenpapier en maak het nat met voldoende azijn om het te doordrenken en te laten hechten aan het oppervlak.
  • Baking soda en azijn. Maak een pasta van baking soda en water die je op de kalkplekken kunt smeren en een kwartiertje laat inwerken. Vervolgens spuit je er azijn op (puur of ook verdund met water in gelijke delen), wacht tot de bruisende reactie is afgelopen en neem dan alles af met een doek of spons, waarbij je eventueel wrijft op de vuilste plekken.

Daarna alles onmiddellijk en afspoelen en drogen.

Advertisement

Kalkaanslag van kranen verwijderen

Kalkaanslag aan de onderkant en uitloop van een metalen kraan in de keuken

beauhatesbeans/Reddit

Als het lichte sporen zijn van opgedroogde waterdruppels, is een doekje met azijn of een beetje citroensap voldoende om ze op te lossen en alles te laten glanzen. Als je daarentegen kalkaanslag van een kraan moet verwijderen, kan je verschillende methodes toepassen, afhankelijk van het deel dat je moet schoonmaken.

  • Op de onderkant en de hals van de kraan kun je een oud T-shirt of een kapotte theedoek wikkelen (ook oude lakens, enz.), die je eerst grondig in een kom met azijn hebt gedrenkt en daarna hebt uitgewrongen. Bind de stof vast zodat deze in contact blijft met alle delen die van kalk moeten worden ontdaan, en laat het een paar uur of zelfs een nacht inwerken. Daarna haal je de stof weg en met een natte doek (eventueel met een oude tandenborstel) verwijder je alle opgeloste of zacht geworden kalk, spoel je af en droog je allez direct daarna af.
  • Voor de percolator daarentegen ga je te werk zoals voor de douchekop: neem een plastic zak, vul die aan de onderkant met azijn en sluit die rond de hals van de kraan zodat het uiteinde (de percolator) ondergedompeld blijft in de azijn zelf. Sluit de zak rond de hals met elastiekjes. Voor een gewone schoonmaakbeurt is een uur van deze behandeling per week of om de twee weken voldoende, maar als er al lange tijd kalkaanslag is, is het beter om het een paar uur of zelfs een nacht te laten inwerken. Wanneer je de zak verwijdert, kun je een oude tandenborstel gebruiken om alle kalkresten te verwijderen waar je bij kunt. Wanneer je de kraan opent, zul je merken dat de straal water er veel beter uitkomt!

De gootsteen zal veel mooier en comfortabeler in gebruik zijn als je hem ontdoet van kalkaanslag en hem weer laat glanzen!

Advertisement