Wasverzachter wel of niet? Ontdek in welke gevallen je het beter niet in de was kunt gebruiken

door Natasja

28 Mei 2024

Advertisement

Er zijn wasjes die er niet zo uitzien als je zou willen zonder een beetje wasverzachter, en je hebt er altijd wel een voorraadje van in huis. Maar weet je zeker dat je het altijd kunt gebruiken, of dat het absoluut noodzakelijk is voor elk type was? Laten we samen uitzoeken in welke gevallen je het gebruik van wasverzachter kunt vermijden en welke alternatieven je hebt.

Advertisement

Freepik

Hoewel het zo is dat wasverzachter stoffen lekker laat ruiken en zachter maakt, is het net zo bekend dat het een type product is dat zeer schadelijk is voor het milieu - op een paar uitzonderingen na. Het is dus zeker nuttig en goed voor het milieu om te weten wanneer je het beter niet kunt gebruiken en om effectieve alternatieven te hebben waar dat nodig is.

Advertisement

Geen wasverzachter voor handdoeken

Freepik

Het lijkt tegenstrijdig: het idee om de katoenen badstof van handdoeken en badjassen zacht en geurig te maken, lijkt een specifiek product te vereisen. En wat is er beter dan een wasverzachter? Als je dit product altijd gebruikt op handdoeken, vermindert uiteindelijk hun absorptievermogen, wat betekent dat ze niet zo goed werken als ze zouden moeten doen op de huid.

In feite is het makkelijk voor wasverzachter om zich op te hopen tussen de vezels van de stof zonder ooit volledig te worden uitgewassen, en op de lange termijn maakt het de handdoeken harder, minder absorberend en misschien gaan ze ook nog onaangenaam ruiken. De verleiding is groot om de dosis wasverzachter te verhogen, terwijl je eigenlijk precies het tegenovergestelde zou moeten doen.

Hoe kun je dit probleem omzeilen? Als je de wasmachine vult met handdoeken en badjassen, gebruik witte azijn of een mild bleekmiddel in plaats van wasverzachter. En als je het echt af en toe weer wilt gebruiken, vergeet dan niet om maar een heel kleine dosis te gebruiken!

Geen wasverzachter voor sportkleding

Freepik

Dit verbod geldt niet voor alles, of eigenlijk geldt het alleen voor sportkleding die is gemaakt met ademende technieken, waardoor het zweet absorbeert terwijl je beweegt en het van de binnenkant van de stof naar het oppervlak verplaatst, waar het vervolgens gemakkelijker verdampt (we spreken in deze zin van wicking technology). Het probleem dat wasverzachter veroorzaakt op deze technische stoffen is dat het ze bedekt met een patina waardoor ze niet meer ademend zijn.

Andere gevallen waarin wasverzachter moet worden vermeden

Freepik

Er zijn andere soorten kleding of kledingstukken waarvoor het gebruik van wasverzachter schadelijk kan zijn:

  • Microvezels: wasverzachter vermindert hun vermogen om vloeistoffen te absorberen en stof op te vangen aanzienlijk.
  • Waterafstotende stoffen: het risico bestaat dat de vezels van dergelijke stoffen veranderen, waardoor hun waterafstotendheid wordt aangetast.
  • Vlamvertragende kleding: dit is het geval bij sommige werkkleding, maar ook bij kleding die door kinderen wordt gedragen. Afzettingen van wasverzachter kunnen de vlamvertragende functie teniet doen.

Alternatieven om te proberen

Afhankelijk van de stof waarvan de verschillende kledingstukken zijn gemaakt, kunnen ze soms worden behandeld met gedistilleerde witte azijn of mild bleekmiddel (dat gekleurde kledingstukken niet beschadigt). Dit zijn middelen die vuil tussen de vezels oplossen, inclusief afzettingen van wasmiddel en wasverzachter, en de kleding zachter maken. Ze werken daarom ook als methode tegen de ontwikkeling van onaangename geuren.

Als je de wasverzachter lekker vindt ruiken, kun je een soortgelijk effect bereiken door een paar druppels essentiële olie te gebruiken, zoals bloemenolie (vooral lavendel) of menthol- of citrusolie. Ze kunnen worden gebruikt in sprays die je zelf bereidt en gebruikt op nog vochtige kleding vóór het drogen, of ook worden toegevoegd (altijd zo'n 3-4 druppels) aan het wasmiddel dat je gebruikt in de was.

Vermijd je in deze gevallen ook het gebruik van wasverzachter?

Advertisement