Vermeerder de Senecio rowleyanus met stekken: één takje is genoeg voor een nieuwe erwtenplant

door Natasja

18 Mei 2024

Advertisement

De Senecio rowleyanus, ook wel bekend als erwtenplant, is een van de populairste vetplanten, zowel voor binnenkweek als voor balkon- of tuinkweek. Met zijn lange takken met bolvormige bladeren, die eruit zien als groene erwten, creëert hij extreem mooi hangend gebladerte, waardoor hij perfect is om te kweken in hanging baskets, vensterbankbakken of potten op hoge planken. Ze zijn er geliefd en misschien wil je nog wel een paar planten. In plaats van er meer te kopen, kun je hem gemakkelijk vermeerderen met takjes, dus vermeerderen door te stekken.

Advertisement

De noodzakelijke omgevingsvoorwaarden voor succes met de erwtenplant

Een erwtenplant in de badkamer

flowers.cactus/Instagram

Deze planten houden niet van een erg koud klimaat: de gemiddelde temperatuur die gegarandeerd moet worden is minimaal rond de 15 graden, maar vevolgens hebben ze geen problemen als de thermometer zelfs boven de 30 graden stijgt. Als er plotselinge, maar sporadische dalingen zijn, kunnen ze zelfs een minimum van 5 graden verdragen.

Wat blootstelling betreft, geven ze de voorkeur aan lichte plekken, en als ze niet in erg warme gebieden staan, kunnen ze ook in de volle zon staan. De grond moet, zoals voor elke vetplant, zeer goed afwateren en er hoeft weinig water geven te worden en moet alleen gebeuren als de grond opdroogt.

Advertisement

Vermeerderen van de erwtenplant in water en grond

Een pot met stekken van de erwtenplant in de groeifase

Creativo

Je kunt twee verschillende methoden gebruiken om de erwtenplant te vermeerderen. Als je het gebladerte wilt egaliseren en sommige uiteinden wilt inkorten, worden de stukjes tak die je verkrijgt stekken die je kunt wortelen en omvormen tot een nieuwe plant, waarvan je de kweek in water of direct in de grond kunt beginnen.

Het eerste wat je dus moet doen, ongeacht de methode die je kiest, is de stek maken. Hiervoor is het essentieel om goed geslepen en gesteriliseerde messen te gebruiken. Gebruik daarom wat alcohol, of gebruik de vlam van een aansteker, om ervoor te zorgen dat je geen ziektes en bacteriële infecties overbrengt tijdens het knippen.

De taksegmenten mogen maximaal 10-15 cm lang zijn. Kies nu of je het in water of in aarde wilt proberen.

  • In water: neem de takjes en leg ze in water, zodat het vloeistofniveau de onderste helft van het takje bedekt. Zet het glas of de glazen pot (beter om doorzichtige potten te gebruiken) op een lichte plek in huis of tuin, maar niet direct in de zon. Ververs het water om de twee of drie dagen en wacht tot je de wortels ziet groeien. Ze moeten al 4-5 centimeter lang zijn voordat je ze in een pot met aarde zet. Kies altijd cactusgrond en leg ook een laagje geëxpandeerde klei op de bodem voor een goede drainage. Gebruik altijd kleine potten - het is het beste om de plant te verplaatsen als hij met zijn wortels alle grond heeft overgenomen, en verander dan altijd van potten die max. één of twee maten groter zijn.
  • In de grond: omdat deze planten niet veel moeite hebben met wortelen, kun je het takje direct (vanaf de kant waar een snede is gemaakt) in de potgrond steken. Als je echter de kans op beworteling nog verder wilt vergroten, doop dat uiteinde dan in een glas water en meteen in een zakje bewortelingshormoon in poedervorm en steek het dan in de potgrond. Als je de pot hebt gevuld met alles dat je had, geef dan grondig water en laat de pot op een lichte plaats staan, maar niet direct blootgesteld aan de heetste zonnestralen. Zorg ervoor dat je alleen water geeft als de grond uitdroogt en zorg ervoor dat er geen wind of andere omstandigheden zijn die de bewortelende takjes kunnen verplaatsen. Laat de erwtenplant daar minstens een jaar of twee groeien, tot hij de ruimte heeft ingenomen en klaar is om naar een iets grotere pot te worden verplaatst.

Het is heel eenvoudig om de erwtenplant te vermeerderen!

Advertisement