De douchekop schoonmaken: zo demonteer je een vaste en een verwijderbare douchekop

door Natasja

10 Mei 2024

Advertisement

De voortdurende stroom water die elke dag door de douchekoppen wordt geleverd, leidt onvermijdelijk tot verstoppingen en dan krijg je een douche die niet naar behoren werkt. De voornaamste boosdoener is kalk, maar het kunnen ook andere organische stoffen zijn die door het water worden meegevoerd. Er zijn verschillende methoden die nuttig kunnen zijn voor het schoonmaken en ontstoppen van douchekoppen, afhankelijk van het model, d.w.z. of ze verwijderbaar zijn of aan de muur bevestigd.

In elk geval moet je de omvang van het probleem begrijpen. Als je alleen kleine verstoppingen opmerkt die in feite geen grote veranderingen in de waterstroom veroorzaken, zal het waarschijnlijk niet nodig zijn om grondig schoon te maken; als het water er anders weinig of met een afwijkende straal uitkomt, zal het nodig zijn om grondig te werk te gaan.

Advertisement

1. Verwijderbare douchekop

Creativo

Een verwijderbare douchekop, dus aangesloten op een slang aan de muur, kan handiger worden schoongemaakt dan een vaste.

Neem een teil of bak die groot genoeg is voor de douchekop (van glas is beter), en vul deze afwisselend met:

  • warm water en witte azijn in gelijke delen (pas op dat je de azijn niet inademt als het opwarmt in het water, en houd ook je gezicht niet te dichtbij, het kan je ogen irriteren);
  • warm water met 2 of 3 eetlepels citroenzuur (pas op dat je het niet met je handen aanraakt, want het is een bijtende stof, dus gebruik handschoenen en als het in contact komt met je huid, kun je het beter snel afspoelen).

Laat het 30-45 minuten inwerken en gebruik vervolgens een tandenborstel met zachte haren om alle kalk en vuil te verwijderen dat is opgelost.

Als de situatie ernstiger is, overweeg dan - waar mogelijk - om de douchekop te demonteren van de slang, of in ieder geval het deel van de sproeikop met de gaten (dit is mogelijk bij sommige modellen) en dompel de verschillende onderdelen in de bovenstaande mengsels en maak ze afzonderlijk schoon voordat je alles afspoelt, afdroogt en weer in elkaar zet.

Advertisement

2. Vaste douchekop aan de muur

hudsonreed.com

Voor de vaste douchekop aan de muur kunnen soortgelijke mengsels worden gebruikt, maar voor het gemak worden ze in een plastic zak gedaan, die strak om de hals wordt gesloten met een elastiekje. Het belangrijkste is dat het deel waar de kalkaanslag zit zo lang als nodig in de azijn- of citroenzuuroplossing wordt ondergedompeld.

Ook hier, als de situatie ernstig is en het mogelijk is om de douchekop zonder al te veel problemen in zijn verschillende onderdelen te demonteren, is het raadzaam om elk onderdeel afzonderlijk te weken.

Handige tips

Wat betreft douchekoppen en het schoonmaken en onderhoud ervan, kun je het beste een aantal factoren in gedachten houden:

  • Geef de voorkeur aan douchekoppen van metaal, die duurzamer zijn en minder snel verstopt raken dan douchekoppen van kunststof.
  • Vermijd het gebruik van bleekmiddel: uit onderzoek (https://journals.asm.org/doi/10.1128/mbio.01614-18) is gebleken dat douches die worden schoongemaakt met oplossingen op basis van bleekmiddel meer microben bevatten, waaronder schadelijke.
  • Vermijd het gebruik van schurende hulpmiddelen, zoals borstels met harde haren of metalen sponzen.
  • Verminder de hoeveelheid citroenzuur of de inwerktijd met azijn als de doseergaatjes met rubber bekleed zijn, anders riskeer je ze te beschadigen.
  • Als de situatie niet zo ernstig is, kun je overwegen om een naald of tandenstoker te gebruiken om alleen de gaatjes te ontstoppen waar water uit komt. Pas op dat je niet te ver prikt, anders riskeer je de douchekop te beschadigen of de kalk verder naar binnen te duwen.

Wat de frequentie van schoonmaken betreft, is het aan te raden om elke maand of anderhalve maand een grondige schoonmaakbeurt te doen, maar elke week controleren is de beste manier om een grondiger schoonmaakbeurt uit te stellen.

Advertisement