Aardbeivlekken op stoffen: hoe ze te verwijderen uit kleding en tafelkleden

door Natasja

09 Mei 2024

Advertisement

Aardbeien behoren tot de meest populaire vruchten van allemaal, ze zijn heel lekker en vooral onweerstaanbaar als het het aardbeienseizoen is. Het is dan ook niet ongewoon dat er bij het proeven wat sap op kleren terechtkomt, of dat er bij het serveren aan tafel een duidelijk zichtbare vlek op het tafelkleed achterblijft. Zoals altijd is snel handelen bij vlekken de beste oplossing om ze te verwijderen, maar als je iets langer wacht, of als het schoonmaken niet goed gaat bij de eerste poging, wat kan je dan doen?

Advertisement

Wat moet je doen als er vlekken op een stof komen door aardbeiensap?

Close-up van aardbeien in een schaal

Needpix

De eerste actie die nodig is als een aardbei sap achterlaat, en nog meer als er veel sap op de stof valt, is om het voorzichtig af te vegen met keukenpapier of een handdoek. Het is essentieel om wrijven te vermijden, omdat dit ervoor zorgt dat de vloeistof dieper in de vezels dringt. Het doel van deze "noodhandeling" is alleen om zoveel mogelijk vloeistof te absorberen, zodat het niet op het kledingstuk of tafelkleed blijft zitten.

De tweede stap is het bereiden van een oplossing van koud water en een mild wasmiddel in een kleine kom. We raden een wasmiddel aan (ook voor de handwas), of Marseillezeep. Als de stof echter erg sterk is (geen zijde of andere delicate stoffen), kan een druppel biologisch afwasmiddel, niet te agressief, ook helpen - maar het is altijd beter om dit eerst te testen op een onopvallend deel van het kledingstuk.
Dep deze oplossing met een spons direct op de vlek totdat deze verzadigd is en laat 15 minuten intrekken.

Advertisement

Een kledingstuk wassen dat is bevuild met aardbeiensap

Vlek van een aardbei op witte stof

jules128/Reddit

Na een preventieve behandeling zoals zojuist beschreven, die het meest effectief is bij verse vlekken maar ook helpt bij vlekken die al zijn opgedroogd, kun je overgaan tot de hoofdwas.

Het advies bij vlekken veroorzaakt door vruchtensap, zoals bij aardbeien, is om koud water te gebruiken:

  • Gebruik in de wasmachine een programma voor fijne was en koud water. Gebruik voor witte kleding bij voorkeur wasmiddelen die speciaal daarvoor bedoeld zijn.
  • Gebruik ook bij handwas koud water of hooguit water op kamertemperatuur, wrijf voorzichtig en zonder het kledingstuk te veel uit te wringen. Uitspoelen moet ook met koud water gebeuren.

Controleer voor het drogen, aan de lucht of in de droogtrommel, of de vlek uit de stof is verdwenen, want warmte kan de vlek permanent maken tijdens het drogen. Herhaal daarom indien nodig de behandeling en het wassen.

Alternatieve thuismethoden, plus een oma's trucje

Tot de methoden die het vaakst worden aanbevolen als alternatieve huismiddeltjes om te proberen - vooral als de zojuist beschreven manier niet het gewenste effect heeft - behoren:

  • Meng 3 eetlepels baking soda met één eetlepel water tot een zeer dikke pasta, die op de vlek moet worden uitgesmeerd en met een gelijkmatige laag moet worden bedekt. Laat het een kwartier of langer inwerken: de pasta moet het pigment absorberen, waardoor de vlek lichter wordt. Was vervolgens met koud water zoals hierboven aangegeven. Dit is dus een methode die ook kan worden geprobeerd als voorbehandelingsalternatief voor water en zeep.
  • Een ander alternatief voor voorbehandeling, maar dat ook kan werken als een aanvullende methode als het wassen zoals hierboven beschreven niet werkt, is om citroensap te gebruiken waarmee je de vlek verzadigt, een uur te laten zitten en dan af te spoelen met koud water en te wassen. Probeer dit echter alleen met witte of lichtgekleurde kleding.
  • Als je de vlek hiermee niet volledig kunt verwijderen, kun je als extra stap na de hierboven beschreven hoofdwas proberen isopropylalcohol op de vlek te wrijven - als de stof met deze stof kan worden behandeld. Spoel na het wrijven om de vlek te verwijderen uit met koud water.
  • Oma's methode: dit is een methode die absoluut tegen de stroom ingaat, maar nog steeds wordt doorgegeven. Waarom zeggen we "tegen de stroom in"? Omdat het precies het tegenovergestelde is van koud water! Het bestaat er in feite uit om het te reinigen kledingstuk plat op de bodem van de badkuip te leggen, wat water te koken en de waterstraal dan van een discrete hoogte te laten vallen, omdat het op deze manier, zo leggen de voorstanders uit, "snel" door de stof gaat. Het is wel zo dat het spetteren van kokend water misschien moeilijk te hanteren is (daarom is het misschien niet aan te raden om het in een douchebak of wastafel te doen). Gezien het feit dat warmte altijd wordt beschouwd als een vijand van fruitvlekken.... kan je dit huismiddeltje proberen, maar niet meteen als definitieve oplossing beschouwen!

Welke methode heeft jouw voorkeur?

Advertisement