Het correct zaaien van tomaten voor een krachtige groei en een overvloedige oogst

door Natasja

02 Mei 2024

Advertisement

Tomaten zijn gemakkelijk te kweken en ongelooflijk lekkerder dan welk ander gekocht product dan ook. Ze geven veel voldoening aan degenen die besluiten zich te wijden aan een moestuin en leveren een overvloedige oogst op met slechts een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen, zolang de aanzienlijke kweekvereisten worden gerespecteerd.

Wat zijn de basisstappen die je moet volgen tijdens het zaaien om met succes tomaten te kweken en een goede oogst te garanderen? Dat leggen we uit in deze korte handleiding.

Advertisement

Tomaten zaaien

Conall/Flickr

Tomatenplantjes kunnen worden gekocht in kwekerijen; beginnen met zaden geeft je echter niet alleen meer voldoening als je nieuwe planten ziet ontkiemen, maar biedt je ook de mogelijkheid om bepaalde variëteiten te kweken die niet direct beschikbaar zijn in de winkel in plantvorm.

Fundamenteel voor het succes van het zaaien is het tijdstip waarop het gebeurt: tomatenplanten hebben temperaturen boven de 20 graden nodig en nooit onder de 12 graden, ook niet 's nachts; daarom moet zaaien in de volle grond wachten tot april of mei, terwijl zaaien op een overdekt zaaibed kan worden vervroegd naar februari, zolang de planten beschut blijven tot de temperaturen stijgen.

De zaadjes, die erg klein zijn, moeten op weinig diepte worden ingegraven (ongeveer 0,5 cm); als je een zaaibed gebruikt, kun je meerdere zaadjes in één potje doen, waarbij je zelfs ongeveer 2 maanden op het moment anticipeert en ervoor zorgt dat er geen gaten in de rij zitten tijdens het uitplanten, terwijl je in de volle grond moet wachten tot april of mei, de grond zorgvuldig moet egaliseren en uitelkaar moet zaaien om te voorkomen dat je de planten tijdens de groei moet verplaatsen, met het risico op gaten door gebrek aan ontkieming.

Advertisement

Zaad kiezen

Pickpik

Voor een succesvolle oogst is ook de keuze van het zaad belangrijk. Zaden kunnen worden verkregen door zaden van de oude oogst te bewaren, door zaden te ruilen met andere kwekers of door ze in de winkel te kopen.

In het laatste geval moet je goed letten op de gewenste variëteit en bij voorkeur biologische zaden kopen en F1 hybride zaden, verkregen uit laboratoriumkruisingen, vermijden. Deze zijn niet alleen duurder, maar geven vaak ook geen goede oogsten en dwingen je afhankelijk te zijn van de detailhandelaar omdat ze, aangezien ze in de meeste gevallen steriel zijn, de komende jaren niet hergebruikt kunnen worden.

Je kunt de zaden voor je toekomstige kweek ook direct uit de vrucht halen en in het laatste geval droog je ze gewoon in de zon en bewaar je ze uit de buurt van licht, vocht en warmte om te voorkomen dat ze voortijdig ontkiemen of schimmel ontwikkelen.

Zaaibedbereiding

Pexels

Voor het zaaien in de volle grond of het uitplanten vanaf een zaaibed moet de grond zorgvuldig worden voorbereid om de tomatenplanten zo goed mogelijk te laten groeien. Je kunt een maand van tevoren beginnen met de voorbereiding door de grond te schoffelen om de meest compacte kluiten en de wortels van onkruid los te maken en deze vervolgens met een hark te verwijderen. De grond moet niet alleen goed draineren, maar ook zeer vruchtbaar zijn, en hiervoor moet de grond worden verrijkt met compost of oude mest, waarna je het bed egaliseert met een hark en de grotere stenen verwijdert.

In het geval van zaaien op zaaibed, kan het uitplanten van de plantjes worden gedaan wanneer de exemplaren sterk genoeg zijn en de temperaturen voldoende hoog, meestal in april of mei. Je kunt de plant voor het uitplanten 2 of 3 dagen buiten laten acclimatiseren om de stress te verminderen en het herstel te bevorderen. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortels van de plant en de grond, haal het plantje voorzichtig uit de pot en plaats hem in het gat, waarbij je de grond voorzichtig verdicht om ervoor te zorgen dat de kraag van de tomaat gelijk ligt met de grond en dat de plant rechtop staat.

Nu hoef je alleen nog te wachten op de oogst!

Advertisement