Rozen in pot: een korte kweekhandleiding om balkons en terrassen te verfraaien

door Natasja

27 April 2024

Rozen in pot: een korte kweekhandleiding om balkons en terrassen te verfraaien
Advertisement

Rozen behoren tot de mooiste planten om in tuinen te kweken, maar ze kunnen vaak vrij veel ruimte innemen en als je maar een kleine ruimte beschikbaar hebt, moet je het idee misschien opgeven. 

Sommige rozensoorten zijn echter perfect geschikt om in potten te groeien en kunnen balkons en terrassen versieren en kleuren. Een goede blootstelling aan de zon is genoeg voor uitstekende resultaten.

Advertisement

Hoe rozen in potten kweken

Mstarliper/Reddit

Als je rozen in potten kweekt, zorg dan voor potten van minstens 50 cm diep en plant ze bij voorkeur in de lente of de herfst. Er moet speciale aandacht worden besteed aan de beschikbaarheid van middelen, die beperkt kan zijn bij het kweken in potten. 

Vul de pot met een drainerende potgrond voor bloeiende planten, zodat deze niet te zwaar wordt met vocht en wortelrot veroorzaakt, en verrijk het met korrelmest voor langzaam vrijkomende bloeiende planten. Het toevoegen van perliet verbetert ook de drainage.

Om de roos te planten, vul de pot voor 2/3 met aarde, zet de plant erin en bedek hem met aarde tot net onder de knopverbinding. Geef de plant direct na het planten royaal water en pas later als het bovenste deel van de grond droog is, ofwel vroeg in de ochtend of 's avonds na zonsondergang.

Zet de roos op een zonnige plek zodat hij minstens 7 uur per dag aan zonlicht kan worden blootgesteld.

Advertisement

Mogelijke problemen van rozen in pot

Glassjaw45/Reddit

Ook als rozen in potten worden gekweekt, zijn ze niet vrij van potentiële risico's en problemen, vooral als ze buiten staan; zorgvuldige observatie stelt je in staat om eventuele problemen in een vroeg stadium te identificeren en te elimineren:

  • Onkruidgroei in de grond naast de roos moet worden voorkomen door het onkruid regelmatig te verwijderen en eventueel te mulchen;
  • Ongedierte zoals bladluizen en schildluizen kunnen rozen in pot ook gemakkelijk aantasten: observeer de plant zorgvuldig en onderneem actie zodra je de eerste tekenen van ongedierte ziet, reinig de planten met een oplossing van water en baking soda om ze te elimineren.

Welke soorten kan je het beste in potten kweken

OkPerson4/Reddit

Sommige rozensoorten passen zich beter aan om in potten te groeien dan andere. Als je een klimrozensoort kiest, zorg er dan voor dat je de plant de juiste ondersteuning geeft om te kunnen klimmen, zodat hij niet over de grond kruipt; geef ook de voorkeur aan soorten met kleine bloemen, omdat grote bloemen zich concentreren op de top waardoor het risico dat de plant omvalt groter wordt.

Er zijn 4 verschillende soorten rozen die bijzonder geschikt zijn om in potten te kweken: 

  • polyantha: dit zijn middelgrote struiken, ideaal voor borders en hagen, robuust en levendig, met lage, compacte struiken;
  • miniatuur: speciaal geselecteerd en gekweekt om klein te blijven, zijn deze van nature geschikt om in potten te worden gekweekt;
  • bodembedekkers: deze planten blijven ook laag en groeien over de randen van de pot, ze zijn ook perfect voor het creëren van borders;
  • patio: dit zijn rozen met tussenafmetingen, tussen klassieke en miniatuurrozen; het zijn zeer compacte kleine tot middelgrote struiken.

Heb jij al de rozen gekozen voor het terras?

Advertisement