Muren beschadigd door optrekkend vocht: hoe je een veelvoorkomend probleem aan kan pakken en oplossen

door Natasja

21 April 2024

Muren beschadigd door optrekkend vocht
Advertisement

Eén blik op de onderkant van een muur en je ziet een vochtplek die zich verspreidt, in de ergste gevallen komt het pleisterwerk los en is de hele muur beschadigd. Het is echt lelijk om te zien, maar het is vooral een teken van een probleem dat moet worden opgelost, wat "optrekkend vocht" wordt genoemd. Hoe weet je dat het tijd is om in te grijpen? En wat kun je doen?

Advertisement

Wat is optrekkend vocht?

Vochtvlekken die een muur hebben beschadigd

OkFinding7812

Het fenomeen van optrekkend vocht manifesteert zich als vochtplekken op de muur: het kunnen eerst alleen donkere plekken zijn, die vervolgens verergeren tot een soort "bubbels" op de verflaag, en vervolgens nog meer verergeren tot afbladderend pleisterwerk en ook efflorescentie die herkenbaar is als schimmel . Een vochtige vlek is al niet mooi om te zien, laat staan een afbladderende en beschimmelde muur.

Waardoor worden deze verschijnselen veroorzaakt, wanneer je weet dat er geen lekken in de muur zitten en er ook geen specifieke vochtbronnen in de kamer in kwestie zijn? In het geval van optrekkend vocht, zoals de naam al aangeeft, is het water dat opstijgt uit de grond, langs de muren van het gebouw, door de capillariteit. Dit is mogelijk wanneer de funderingen van het huis niet (meer) voldoende waterdicht zijn.

Het water kan opstijgen omdat het geen enkel obstakel tegenkomt. En het neemt ook minerale zouten met zich mee.

Het komt het vaakst voor in kelders en plekken die geheel of gedeeltelijk onder de grond liggen, maar soms ook in ruimtes met minder ventilatie of weinig blootstelling aan zonlicht, zoals badkamers (vooral zonder ramen) en garages, maar ook ruimtes die op het noorden liggen en donker en koud zijn.

Advertisement

Wat te doen tegen optrekkend vocht

Een vochtvlek die zich verspreidt op de muur

AccomplishedShake8/Reddit

Het werken aan de fundering van het huis is een belangrijke ingreep, maar het is niet noodzakelijk de enige weg die je moet volgen. Als je je echter beperkt tot het herstellen van de pleisterlaag, misschien met behulp van een van die ontvochtigers, camoufleer je de symptomen, maar pak je het probleem niet bij de wortel aan. Een van de opties die je daarom kunt overwegen, is:

  • Speciale harsen die in de muur worden geïnjecteerd om een chemische barrière te creëren die voorkomt dat er water omhoog komt.
  • Wat betreft stoffen die worden geïnjecteerd, zijn er ook producten op siliconenbasis, die de banen van opstijgend water opvullen. Dit is echter een middel dat werkt op kleine oppervlakken, anders bestaat het risico dat de siliconen naar beneden worden verspreid zonder een echte barrière te vormen.
  • Zorg voor drainagesystemen die, samen met beluchtingstechnieken, het water weg laten stromen van het aangetaste deel van het gebouw.
  • Breng elektroden aan op de muur om te profiteren van electro-osmose en polariteitomkering die het water terug naar beneden duwen, in plaats van tegen de muren op.

In elk geval moet na het creëren van deze barrières en het laten stoppen van het stijgen van het water gewacht worden tot de muur volledig is opgedroogd voordat je aan het herstel werkt, zodat je niet twee keer hoeft te werken. Bij het herstellen worden dan ook speciaal pleisterwerk voor vochtige ruimtes gebruikt.

In plaats van iets aan de fundering te doen, met mogelijke risico's voor de stabiliteit bij aardbevingen, is het beter om deze andere oplossingen te proberen en er in elk geval voor te zorgen dat de kamers geventileerd worden en dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijk zonlicht, zodat er zich in geen enkele kamer van het huis te veel vocht ophoopt.

Advertisement