Mysterieuze olieachtige vlekken op kleding na het wassen? Wat zijn ze en hoe kan je ze verwijderen

door Natasja

27 April 2024

Mysterieuze olieachtige vlekken op kleding
Advertisement

De was is niet een van de leukste huishoudelijke klusjes, en zeker als de onvermijdelijke inspanning wordt verergerd door vervelende ongemakken zoals stijfheid van stoffen na het wassen, aanhoudende onaangename geuren, vervelend jeuk of ongewenste olieachtige vlekken, kan de verleiding om deze taak uit te besteden aan een professionele wasserij erg groot zijn. 

Het gebruik van meer wasmiddel heeft vaak geen enkel voordeel voor het wasgoed, sterker nog, in veel gevallen kan het de situatie zelfs verergeren. Dus wat moet je doen als de stoffen olieachtige vlekken hebben na het wassen? De oplossing kan eenvoudiger zijn dan je denkt.

Advertisement

Overmatig gebruik van wasmiddel en wasverzachter kan vlekken veroorzaken op stoffen

rilkman/Reddit

Het lijkt ongelooflijk, maar toch is een van de belangrijkste oorzaken van olieachtige vlekken die achterblijven op de stoffen na het wassen juist het gebruik van te veel wasmiddel of wasverzachter. De nieuwste generatie wasmachines zijn zeer efficiënt en kunnen de stoffen met minder water reinigen, waardoor ze ook minder wasmiddel en wasverzachter nodig hebben. 

Ook als je de doseringen volgt die op het etiket staan, kan het zijn dat zowel wasmiddel als wasverzachter niet volledig oplossen in het water van de wasmachine en resten achterlaten op het textiel, waardoor het verhardt of vlekken maakt. Verlaag de dosering en het probleem kan eenvoudig worden opgelost.

Let ook op het juiste gebruik van de wasverzachter: giet het altijd in het bakje voor wasverzachter en nooit rechtstreeks in de trommel, direct contact met de stof zonder voorafgaande verdunning in het water kan invloed hebben op het oplossen van de wasverzachter en residuen achterlaten.

Advertisement

Andere mogelijke oorzaken van het ontstaan van olieachtige vlekken

peakpx.com

Overmatige hoeveelheden wasmiddel of wasverzachter zijn niet de enige oorzaak van olieachtige vlekken op kleding:

  • overbelasting: als de wasmachine te vol is, kan dit de juiste toevoer van water tussen de weefsels en de juiste oplossing van het wasmiddel verhinderen, waardoor het de neiging heeft om zich op de stoffen te nestelen en er vlekken op te maken;
  • vuil: de aanwezigheid van schimmel op de afdichting kan gemakkelijk worden overgedragen op de stoffen, vooral in het geval van wasmachines met voorlader, maar ook de aanwezigheid van vuil op het verwarmingselement kan een oorzaak zijn van vlekken op de stoffen, omdat het moeilijk kan zijn om het water te verwarmen met als gevolg een onvolledige oplossing van het wasmiddel; vergeet ook niet om het filter regelmatig te reinigen om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven die vlekken kunnen veroorzaken op het wasgoed
  • defecten of slijtage: een versleten machine kan er ook de oorzaak van zijn dat de stoffen niet worden gereinigd; een gebroken riem of een eenvoudige verplaatsing ervan kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de stoffen in de trommel niet worden gemengd, net zoals slijtage van de lagers of rollen het vermogen om de trommel volledig te laten draaien in gevaar kan brengen.

Heb jij ook wel eens olieachtige vlekken op je kleding opgemerkt?

Advertisement