Citroenzuur, een product met duizend toepassingen: 7 toepassingen in huis die je misschien nog niet kent

door Natasja

15 April 2024

Citroenzuur, een product met duizend toepassingen: 7 toepassingen in huis die je misschien nog niet kent
Advertisement

Goedkoop, milieuvriendelijk en veelzijdig: citroenzuur is een product met duizend toepassingen dat iedereen in huis zou moeten hebben. Iedereen kent inmiddels het nut ervan in wasmachines en vaatwassers als wasverzachter en spoelglansmiddel, en voor het schoonmaken van huishoudelijke apparaten, maar misschien weet niet iedereen dat er nog veel meer toepassingen mogelijk zijn.

In feite heeft dit fijne product nog veel meer toepassingen, niet alleen voor het schoonmaken van het huis maar ook voor onze schoonheid. We laten hieronder 7 mogelijke toepassingen van citroenzuur die je misschien nog niet kent, zien. 

Advertisement

1. Waterkokers en theepotten

1. Waterkokers en theepotten

HS You/Flickr

Theepotten en waterkokers zijn gevoelig voor kalkaanslag en het kan soms lastig zijn om ze te ontkalken. In dit geval is citroenzuur een fantastische bondgenoot, die de taak voor je kan vergemakkelijken zonder lelijke resten achter te laten op het oppervlak van de apparaten. 

Ga als volgt te werk: vul de waterkoker tot 3/4 van de inhoud, voeg 1 eetlepel citroenzuur toe en breng het aan de kook, giet het vervolgens leeg, schrob indien nodig met een spons en spoel goed af, de waterkoker zal weer zo goed als nieuw zijn.

Advertisement

2. Glas en spiegels

2. Glas en spiegels

Pexels

Glazen en spiegels behoren tot de meest moeilijke oppervlakken om schoon te maken, vooral omdat het vaak voorkomt dat een onjuiste reiniging lelijke strepen achterlaat die al je inspanningen nutteloos maken.

Ter vervanging van chemische producten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid en die geen perfecte resultaten garanderen, kun je een eenvoudige DIY oplossing gebruiken: doe een liter water met een theelepel citroenzuur en een theelepel bij voorkeur ecologisch afwasmiddel in een fles met een verstuiver, schud goed om de ingrediënten te mengen en spuit de oplossing op het glas en de spiegels en veeg vervolgens af met een microvezeldoek.

3. Verbrande pannen

3. Verbrande pannen

Huei-Chiang Tsai/Flickr

Ben je de pan op het gasfornuis vergeten en Is hij verbrand? Gooi hem niet weg, er is nog een manier om hem op te knappen! Roestvrijstalen pannen kunnen gemakkelijk van brandplekken worden ontdaan met citroenzuur: vul een pan met een oplossing van water en citroenzuur (200 gram op 1 liter), breng het aan de kook, zet dan het vuur uit en laat het afkoelen. Door te schrobben met een spons worden de brandplekken vervolgens gemakkelijk verwijderd.

4. Glansmiddel

4. Glansmiddel

Pxhere

Stalen pannen, maar ook gootstenen, gasfornuizen en alle stalen oppervlakken in de keuken kunnen tijdens het gebruik gemakkelijk hun glans verliezen en lelijke vlekken ontwikkelen. Maak een 15% oplossing van citroenzuur om ze schoon te maken en het staal zal weer glimmen alsof het net gekocht is. 

5. De afvoeren ontstoppen

5. De afvoeren ontstoppen

Sissel Karlsen/Wikimedia Commons

De opeenhoping van haar, vuil, stof en zeepresten kan de afvoer gemakkelijk verstoppen, wat voor veel ongemak zorgt, maar toevlucht nemen tot chemische afvoerschoonmaakmiddelen kan vaak meer schade aan de leidingen toebrengen dan de verstopping zelf. Probeer een eenvoudige DIY oplossing die niet alleen de afvoer doorspoelt met respect voor de leidingen, maar ook het milieu en je gezondheid respecteert en onaangename geuren voorkomt. Doe twee eetlepels citroenzuur gevolgd door twee eetlepels baking soda in de afvoer, voeg een pan kokend water toe en laat het een paar uur zitten voordat je het water laat lopen. 

Advertisement

6. Haarverzorging

6. Haarverzorging

Pexels

Om het probleem van pluizig haar op te lossen, wat heel vaak voorkomt vooral wanneer je ecologische shampoos gebruikt, wordt een zure spoeling na het wassen aanbevolen om het haar te laten glanzen en op te ruimen. Je kunt hiervoor appelciderazijn of citroenzuur gebruiken: verdun een beetje in een liter water en schud tot het volledig is opgelost.

7. Bruisballen

7. Bruisballen

Pexels

Tot slot kan citroenzuur worden gebruikt om natuurlijke bruisballen te maken: meng 100 gram baking soda met 50 gram maïszetmeel en 50 gram citroenzuur, voeg essentiële oliën naartoe en meng het met een beetje water tot je een compact mengsel krijgt. Doe ze in vormpjes naar keuze en laat ze minstens 2 uur zitten, haal ze er dan uit en bewaar ze in een luchtdichte glazen pot. 

Welke andere toepassingen van citroenzuur ken jij?

Advertisement