Moet je klimop van fruitbomen verwijderen? Ontdek hoe je deze klimplant kunt beheersen

door Natasja

06 April 2024

Moet je klimop van fruitbomen verwijderen? Ontdek hoe je deze klimplant kunt beheersen
Advertisement

Klimop is een van de meest verspreide en waarschijnlijk meest gehate planten ter wereld. Het is een extreem resistente en robuuste, snelgroeiende klimplant die zich aan elk oppervlak kan vastklampen, vooral aan de schors van boomstammen. En in het geval van fruitbomen wordt hij vaak beschouwd als een soort grondstofstelende plaag, dus een plaag die koste wat het kost moet worden uitgeroeid. Maar is dat echt zo?

Advertisement

Klimop: een zeer sterke klimplant

Klimop: een zeer sterke klimplant

Pxhere

De klimop (Hedera helix, de meest voorkomende in Europa) is een klimplant met houtachtige stengels die in zeer korte tijd tegen de stam van een boom kan groeien en zich via de takken kan verspreiden over het hele bladerdak. Hij kan in korte tijd grote oppervlakken bedekken, ook op de grond, en als je hem ongestoord laat groeien, creëert hij een dicht bladerdak dat beschutting biedt aan veel dieren.

Om zich over oppervlakken te verspreiden, gebruikt de klimop twee mechanismen: ankerpunten en groei gericht op zonlicht. In feite is de klimop in staat om de knopen op de takken om te vormen tot "haken" die zich vasthechten aan de bast van bomen, waarbij hij ook een stroperige substantie afscheidt die de hechting aan het hout vergemakkelijkt. Als de verankering stevig is, groeien de takken in de richting van het zonlicht.

Men denkt dat hij voedingsstoffen steelt van de bomen waar hij op groeit en dat hij ongewenste dieren meebrengt naar de planten die wje verzorgt, maar dit is niet helemaal het geval: met enige voorzichtigheid kan zijn aanwezigheid op fruitbomen zelfs gunstig zijn.

  • Hij onttrekt geen voedingsstoffen aan de schors waarop hij klimt, dus hij beschadigt de boom zelf niet.
  • Hij onttrekt ook geen water en pakt niet dezelfde voedingsstoffen af.
  • De wortels zijn oppervlakkig en kunnen samengroeien met de veel diepere wortels van bomen.
  • Bladeren van de klimop die op de grond vallen, worden een natuurlijke meststof.
  • Hij kan isoleren en beschermen tegen de kou.
  • De giftigheid van de plant houdt sommige ongewenste zoogdieren op afstand.
  • De bloeiwijzen trekken bestuivende insecten aan, die essentieel zijn voor fruitbomen (en andere bomen).

 

Advertisement

Hoe de klimop op fruitbomen beheren

Hoe de klimop op fruitbomen beheren

Pxhere

Je zou dus zeggen dat het een wenselijke metgezel is voor planten, en dit is waar, maar binnen bepaalde grenzen. Als hij op de takken en in het gebladerte groeit, veroorzaakt hij namelijk ongewenste effecten op elke boom, inclusief (zo niet "vooral") fruitbomen: hij blokkeert het zonlicht en kan de plant in die omstandigheden zelfs verstikken. Bovendien kan het het gebladerte verzwaren en de weerstand van de takken zelf op de proef stellen.

Elk exemplaar heeft zonlicht nodig, vooral om bloemen te laten bloeien en fruit te laten rijpen. Daarom is het mogelijk om de klimop te laten groeien, maar het uitbreiden in te perken.

In feite moet hij worden teruggesnoeid voordat hij de takken bereikt. Hij kan dus als bescherming rond een groot deel van de stam blijven, zonder verder te groeien. Als je bedenkt dat fruitbomen regelmatig geïnspecteerd en gecontroleerd moeten worden, meer dan veel andere sierbomen in de tuin, is het niet zo moeilijk om scheuten die te hoog worden weg te snoeien. Je moet er wel aan denken dat die heel snel groeien, dus je moet nooit te lang wachten met terugsnoeien, anders kost het je veel meer moeite.

Kortom, de klimop is niet schadelijk maar een weldadige aanwezigheid waarvan je de uitbundigheid in toom moet houden!

Advertisement