4 snelle en eenvoudige methodes om de stalen gootsteen te laten glanzen

door Natasja

25 Juni 2024

Advertisement

Ondanks de robuustheid heeft roestvrij staal regelmatig onderhoud nodig om na verloop van tijd mooi te blijven. Het moet met name dagelijks worden schoongemaakt en, indien nodig, ontkalkt en ontroest.

Gelukkig zijn er voor elk van deze behoeften geschikte producten die je kunnen helpen om het schoonmaakproces snel en eenvoudig te maken.

1. Specifieke schoonmaakmiddelen

Freepik

Roest in roestvrijstalen gootstenen wordt vaak veroorzaakt door langdurig contact met pannen en keukengerei dat in de gootsteen wordt geplaatst.

Deze vlekken, hoewel oppervlakkig, kunnen eenvoudig worden verwijderd en er zijn voornamelijk twee effectieve methodes om dit te doen.

Als eerste alternatief kun je kiezen voor het gebruik van specifieke schoonmaakmiddelen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt en speciaal ontworpen zijn om roestvlekken te verwijderen.

Als je ze gebruikt, is het belangrijk om de instructies op het etiket of in de verpakking van het product nauwkeurig op te volgen om te voorkomen dat er onuitwisbare vlekken op het stalen oppervlak achterblijven.

Advertisement

2. Baking soda

Freepik

Als natuurlijk alternatief voor het verwijderen van roest uit de gootsteen kun je een pasta maken van baking soda en water. Dit mengsel moet dan direct op het aangetaste oppervlak worden aangebracht en vervolgens op de vlek worden gewreven met behulp van een niet-ruwe spons.

Bij beide methodes is het essentieel om de gootsteen na het schoonmaken met veel water af te spoelen.

Als na het verwijderen van de schoonmaakmiddelresten of de baking sodapasta het staal er nog steeds niet glanzend uitziet of roestsporen niet volledig zijn verwijderd, kun je het schoonmaakproces herhalen.

Spoel daarna alles goed af en maak de gootsteen droog met een zachte doek om halo's te voorkomen.

3. Olijfolie

Reddit

Om de roestvrijstalen gootsteen dagelijks schoon te houden en tekenen van kalkaanslag te verwijderen, zijn er verschillende manieren. Je kunt kiezen voor specifieke schoonmaakmiddelen of voor natuurlijke alternatieven die nog steeds effectief zijn.

Verrassend genoeg is olijfolie een van de beste hulpmiddelen bij het schoonmaken van roestvrij staal. Dit middel is uitstekend voor zowel dagelijks onderhoud als voor het verwijderen van vlekken die zijn achtergebleven door water, waardoor de gootsteen in korte tijd een glanzend effect krijgt. 

De gebruiksmethode is heel eenvoudig: doop een watje in de olie en veeg voorzichtig het hele oppervlak van de gootsteen schoon, voordat het is opgedroogd en ontdaan van alle resten. Werk het schoonmaken af met een zachte, droge doek.

4. Afwasmiddel

Freepik

Voor het dagelijks schoonmaken van de roestvrijstalen gootsteen kan het gebruik van gewone afwasmiddel met behulp van een zachte doek of spons meer dan voldoende zijn.

Deze standaardreiniging helpt je om de gootsteen iedere dag schoon en glanzend te houden.

Het belangrijkste aspect dat je echter niet over het hoofd mag zien, is het voorzichtig afnemen met een zachte doek na elk gebruik om te voorkomen dat waterresten op het oppervlak het metaal dof maken.

Regelmatig onderhoud van de roestvrijstalen gootsteen is essentieel om de glans en het uiterlijk na verloop van tijd te behouden. Gelukkig kan het schoonmaken met de juiste producten en een paar eenvoudige trucjes een zeer snelle en gemakkelijke taak worden.

Advertisement