Laminaat bladen: leer hoe je ze schoonmaakt zonder ze te beschadigen

door Natasja

05 April 2024

Laminaat bladen: leer hoe je ze schoonmaakt zonder ze te beschadigen
Advertisement

Laminaat bladen, ooit "formica" genoemd naar het gelijknamige Amerikaanse bedrijf, behoren tot de populairste bladen om te installeren in keukens of badkamers, d.w.z. in drukbezochte ruimtes en die vaak vuil worden. Hoe kun je ze het beste schoonmaken zonder de afwerking te beschadigen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: gebruik gewoon de juiste schoonmaakmiddelen of ingrediënten.

Advertisement

Wat zijn laminaat bladen?

Wat zijn laminaat bladen?

@boxco.studio/Instagram

Je zou het niet denken als je ze ziet, maar in feite zijn het bladen van papier! Of beter gezegd, het zijn lagen papier geïmpregneerd met thermohardende harsen, aangebracht op dragers van andere materialen (MDF, d.w.z. Medium Density Fibreboard; of verschillende soorten spaanplaat of tambour). Deze techniek maakt het mogelijk om meer of minder waardevolle producten te verkrijgen, en niet alleen voor gebruik als werkbladen in de keuken of rond de wastafel in de badkamer. Inmiddels kunnen ook vloeren en meubels met laminaat worden gemaakt.

Vandaar ook hun verschillende uiterlijk: soms lijken ze op massief hout, dan weer op marmer, of zelfs koper, enz.!

Advertisement

Wat is er nodig om laminaatplanken schoon te maken?

Wat is er nodig om laminaatplanken schoon te maken?

@fisherkitchens/Instagram

Gezien de bewerkingskenmerken van dit composietmateriaal is een van de vele voordelen (voordelige prijs, duurzaamheid, sterkte, om er maar een paar te noemen) het onderhoudsgemak. In tegenstelling tot traditioneel hout of steen zoals marmer en graniet, die worden gekenmerkt door een grotere poreusheid en daarom moeten worden behandeld met specifieke en meer delicate producten en hulpmiddelen, geeft laminaat minder problemen.

Het is alleen nodig om zure of schurende producten te vermijden om de glans van het materiaal niet aan te tasten.

Gebruik zuurvrije en niet-schurende schoonmaakproducten. Ook warm water en zeep, warm water en azijn of een oplossing van 2 delen water en 1 deel alcohol.

Wat je nodig hebt om een laminaat blad schoon te maken is het volgende:

  • antibacteriël multifunctioneel schoonmaakmiddel. Of, als alternatief, een theelepel biologisch afwasmiddel (of Marseillezeep) opgelost in een liter lauw water
  • witte azijn opgelost in water (één deel azijn, 3 delen water). Of een oplossing van 2 delen water op 1 deel alcohol.
  • zachte microvezeldoeken.
  • (optioneel, indien nodig) een specifiek poetsmiddel voor laminaat (dat op een werkblad kan).

 

Hoe laminaat bladen schoonmaken

Hoe laminaat bladen schoonmaken

@kaylagarbrecht/Instagram

De werkwijze is heel eenvoudig en snel.

1. Maak de zeep- en wateroplossing klaar in een fles of kom en veeg het blad schoon met een goed uitgewrongen doek.
Als je in plaats daarvan antibacteriële spray gebruikt, kun je die rechtstreeks op het blad spuiten en afvegen met de doek, die net met warm water is bevochtigd en goed is uitgewrongen.
2. Spoel af met een andere natte en uitgewrongen doek.
3. Om kringen te voorkomen, kun je afwisselend de azijn/water-oplossing of de alcohol/water-oplossing gebruiken: spuit het zonder te overdrijven op een andere schone, droge doek en veeg tot het glanst.
4. Zorg ervoor dat er geen waterresten achterblijven, dus veeg alles altijd droog met een droge doek, want laminaat krijgt eenvoudig vlekken door kalkresten.

 

Laminaat laten glanzen

Voortdurend gebruik en herhaaldelijk schoonmaken, hoe delicaat ook, kan er op den duur voor zorgen dat dit materiaal zijn glans verliest. Als dit gebeurt, neem dan een specifiek polijstmiddel: breng het aan met behulp van een schone, droge zachte doek en wrijf met regelmatige bewegingen om een gelijkmatig laag te verspreiden. Daarna wacht je tot het droog is en maak je het glanzen af met een laatste droge doek.

Met deze verzorging ziet elk laminaat blad er ook na lange tijd nog als nieuw uit!

Advertisement