Verwijder alle kookluchtjes uit de keuken met een van deze eenvoudige methodes

door Natasja

02 April 2024

Verwijder alle kookluchtjes uit de keuken met een van deze eenvoudige methodes
Advertisement

Lekkere gerechten koken is een genot voor iedereen, maar vervolgens krijg je wel te maken met de sterke geuren in de keuken. Sommige geuren ruiken lekker, van andere word je na een tijdje misselijk, zoals de geur van gegrild vlees in een kleine ruimte, vis en vooral gefrituurd eten. Ook als het lekker ruikende geuren zijn, komt er altijd een moment dat je ze niet meer wilt ruiken. Dus hoe verwijder je ze?

De trucs die je tot je beschikking hebt om kookgeuren te verwijderen: azijn of baking soda

De trucs die je tot je beschikking hebt om kookgeuren te verwijderen: azijn of baking soda

Gary Barnes/Pexels

Als je 's avonds hebt gekookt en ervoor wilt zorgen dat de geur van gekookt eten de volgende dag niet in de kamer blijft hangen, kun je gemakkelijk gebruikmaken van twee gelijkwaardige middelen:

  • Laat een kommetje met azijn in de buurt van het fornuis staan (waar de geur geconcentreerd is). Het kan witte azijn zijn, maar ook rode azijn, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat het vlekken maakt op materialen.
  • Laat een kommetje met baking soda staan, die ook geuren kan absorberen. Als je wilt, kun je er ook een paar druppels essentiële olie in doen (misschien citrusgeur of munt), zodat er ook een aangename geur wordt verspreid terwijl de sterke geur verdwijnt.

 

Advertisement

Alternatieven om even snel te gebruiken

Alternatieven om even snel te gebruiken

Fiarwalloe 2015/Wikimedia Commons

Als je daarentegen niet wilt wachten, misschien om 's ochtends of 's middags de keuken al op te ruimen terwijl je wacht tot er gasten komen, dan kun je het fornuis op de proef stellen!

  • Doe een in plakjes gesneden citroen in een kleine steelpan met drie of vier vingers water en laat dit 15-20 minuten op laag vuur koken. Andere citrusvruchten werken net zo goed.
  • Je kunt ook takjes lavendel of munt gebruiken. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag, doe er 4 of 5 takjes van de gekozen plant in en laat het ongeveer 20 minuten sudderen. Andere kruiden die heerlijk ruiken zijn citroenmelisse of melisse.
  • Als je het prettiger en makkelijker vindt om kruiden te gebruiken, kun je ze laten sudderen zoals bij lavendel. Je kunt bijvoorbeeld steranijs of kaneelstokjes gebruiken.
  • Als je wilt, kun je ook appelschillen en schillen van citrusvruchten aan de kruiden toevoegen: een potpourri om een tijdje zachtjes te laten sudderen.

Deze middelen kunnen ook in de oven werken, op een lage temperatuur, als de geuren vooral daar geconcentreerd zijn. En als je klaar bent met sudderen, hoef je alleen maar de ovendeur open te zetten en alle geuren verspreiden zich nog beter in de kamer.

Handige tips

Handige tips

Master Class/Amazon

Tijdens het koken, of in ieder geval direct nadat je klaar bent bij het fornuis, moet je de ruimte altijd ventileren. Daarom helpt het openen van een of meer ramen, of een raam en de keukendeur zelf, om tocht te creëren, om sterke geuren te verdrijven voordat ze de kamer bereiken.

Natuurlijk moet ook de afzuigkap zijn werk doen, en als je het gevoel hebt dat hij niet goed werkt, is het de moeite waard om er eens goed naar te kijken: hij wordt veel sneller vuil dan we denken, en als je hem goed schoonmaakt, zal hij beter werken.

Tot slot heb je misschien een spatdeksel nodig: dit zijn geperforeerde deksels die op koeken- en kookpannen worden geplaatst als je ze niet met hun deksels kunt afsluiten. Sommige zijn ook uitgerust met een actief koolfilter om geuren te absorberen, en sommige mensen zijn enthousiast over het effect dat ze hebben bij het bakken.

Met een beetje zorg kun je koken of bakken wat je wilt zonder je zorgen te maken over de geuren die in huis blijven hangen!

Advertisement