De voorjaarsschoonmaak op het balkon: laat de vloeren weer glanzen met eenvoudige methoden

door Natasja

29 Maart 2024

De voorjaarsschoonmaak op het balkon: laat de vloeren weer glanzen met eenvoudige methoden
Advertisement

Vanaf het einde van de winter keert het verlangen terug om tijd buiten door te brengen, op het balkon of terras, of misschien ook in de tuin. Dus begin je de buitenruimtes weer op te ruimen en zorg je voor een seizoensschoonmaak, zodat je optimaal kunt genieten van het milde klimaat en de kleuren van de lente. Voor buitenvloeren, vooral als ze in de winter veel vuil hebben verzameld, kun je verschillende methoden toepassen.

Advertisement

Het balkon schoonmaken: de belangrijkste stappen

Het balkon schoonmaken: de belangrijkste stappen

mrsiraphol/Freepik

Als het balkon niet bijzonder vuil is en we het in de winter goed hebben kunnen onderhouden, is zelfs een meer algemene schoonmaakbeurt voldoende. Dit zijn de belangrijkste stappen die voor bijna elke situatie gelden, ook voor andere buitenvloeren bij het huis.

 1. Maak de vloer vrij en veeg het oppervlak grondig schoon.
 2. Maak de vloer nat met de slang.
 3. Breng schoonmaakmiddel aan - een van de DIY middelen is een beetje afwasmiddel verdund in een emmer met veel water, of Marseille- of Castillazeep, wat prima werkt op tegels. Denk eraan niet te overdrijven, anders krijg je veel schuim en kun je niet alles afspoelen. Zeepresten maken alles veel sneller weer vies.
 4. Veeg met behulp van een dweil.
 5. Spoel af.
 6. Laat drogen.

 

Advertisement

Methoden die je kunt proberen afhankelijk van het soort vlekken op buitentegels

Methoden die je kunt proberen afhankelijk van het soort vlekken op buitentegels

Creativo

Als er lichte vlekken zijn, volstaat een gewone emmer lauw water en schoonmaakmiddel (de hierboven vermelde zijn voldoende) die je met een dweil aanbrengt. Als je echter op sommige vlekken moet aandringen, neem dan een borstel of bezem met niet te harde haren (maar zeker niet zo zacht als die voor delicate vloeren) om op specifieke plekken te schrobben. Spoel af zoals hierboven.

Voor hardnekkiger vlekken kun je een kleine hoeveelheid bleekmiddel gebruiken. Verdun 100 ml in een emmer van 10 liter en gebruik een dweil en eventueel een borstel/bezem.

Voor moeilijke vlekken is werken met de hand soms niet genoeg, dus wordt meestal een hogedrukreiniger gebruikt. Dit mag alleen in extreme gevallen worden gedaan: de hogedrukstraal kan krassen maken op het oppervlak van tegels, vooral op tegels met een glanzende afwerking (zoals gres porcellanato of klinker). Door ze te eroderen, worden ze poreuzer en kunnen ze meer vuil opnemen.

Goede gewoonten om buitenvloeren altijd in topconditie te houden

Grondig schoonmaken moet slechts een paar keer per jaar gebeuren: vooral op balkons, die meer beschermd zijn dan andere buitenbestrating, is het voldoende om het hele jaar door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je nooit te hard hoeft te werken.

 • Vermijd agressieve producten: hogedrukreinigers, maar ook chemische producten zoals bleekwater, of ook het constante gebruik van witte azijn of baking soda kunnen op lange termijn de afwerking van bepaalde vloeren beschadigen.
 • Veeg vaak: geef vuil geen kans om zich te nestelen en, met behulp van regenperiodes, zijn sporen na te laten.
 • Verwijder vlekken zodra ze zich vormen, inclusief die van voedsel of verschillende producten die op de vloer zijn gemorst. Vroegtijdig ingrijpen is de beste manier om blijvende vlekken te voorkomen.
 • Bescherm de drukste zones. Als de vlekken op de grond het gevolg zijn van veel lopen of misschien ook van de beweging van voorwerpen (zoals stoelen, fauteuils, trolleys), overweeg dan om dat deel van het oppervlak te beschermen met vloerkleden voor buiten.
 • Pas op voor potten: deze ruimtes worden meestal met plantenbakken verfraaid, maar die laten uiteindelijk kalkkringen achter, en metalen statieven kunnen roestvlekken veroorzaken. Eens per jaar of zelfs twee keer per jaar verplaats daarom die potten en steunen en maak die specifieke plekken schoon, wat je kunt doen met een beetje witte azijn (of specifieke schoonmaakmiddelen).

Als balkons en buitenvloeren in goede staat zijn, is het nog aangenamer om buiten te vertoeven!

Advertisement