Door het water in de vaas te verversen gaan bloemen langer mee: ontdek alle handige trucs

door Natasja

30 Maart 2024

Door het water in de vaas te verversen gaan bloemen langer mee: ontdek alle handige trucs
Advertisement

Het is altijd leuk om een vaas met verse bloemen in huis te hebben, of je ze nu van een dierbare hebt gekregen of zelf hebt gekocht, of misschien zijn ze wel uit de tuin geplukt. Elke snijbloem, hoe vers ook, is in feite een stukje plant dat bestemd is om te sterven: bloemstelen kunnen nauwelijks worden beschouwd als stekken, en in feite zijn ze na een paar dagen verdord en niet mooi om naar te kijken. Met de juiste trucs kun je ze echter langer laten meegaan.

Advertisement

Het water vaak verversen

Het water vaak verversen

@solemoonstudio/Instagram

Het water van de bloemen vaak verversen is de eerste stap om de hele bos langer mooi te houden. Maar hoe vaak is "vaak"? De regel van wie er verstand van heeft is om het water om de twee dagen te verversen.

Dit betekent dat je om de twee dagen de bloemen eruit moet halen, waarbij je ervoor moet zorgen dat je de schikking niet te rommelig maakt, als je ze mooi gerangschikt wilt blijven zien. Leg ze voorzichtig neer om ze niet te beschadigen en maak de vaas daarna grondig schoon. Het kan ook voldoende zijn om een schoonmaakmiddel met bleekmiddel, of een met een beetje azijn, op een zachte doek te spuiten om de binnenwanden en bodem schoon te vegen.

Vervolgens knip je met een schaar met scherpe, gesteriliseerde messen de onderste punt van de steel weg: het knippen moet altijd schuin worden gedaan en dient om de steel aan de onderkant weer "open" te maken, zodat hij beter water kan opnemen. Doorgesneden stelen hebben namelijk de neiging om uit te drogen, waardoor verse bloemen binnen korte tijd geen water meer binnenkrijgen.

Laat het water in ieder geval nooit troebel worden: hoe helder het is, hoe kleiner het risico dat bacteriën en andere verontreinigingen zich erin kunnen vermenigvuldigen.

Advertisement

Meer tips om verse snijbloemen langer vers te houden

Meer tips om verse snijbloemen langer vers te houden

@solemoonstudio/Instagram

Er zijn traditionele middelen die vaak worden gebruikt, met name twee ingrediënten die soms aan water worden toegevoegd:

  • Bleekmiddel: een theelepel bleekmiddel helpt bacteriën en andere organismen tegen te houden die het verwelken van verse bloemen kunnen versnellen. Een alternatief is een beetje azijn.
  • Suiker: het toevoegen van een kleine hoeveelheid zorgt voor voedingsstoffen aan de plant, en het risico dat bacteriën zich ontwikkelen wordt weggenomen door bleekmiddel of azijn. De beste manier om het toe te dienen, zodat het direct beschikbaar is voor de plant, is door het op te lossen in een beetje heet water, dan te wachten tot het een beetje is afgekoeld en het toe te voegen aan de pot.

Andere nuttige voorzorgsmaatregelen zijn de volgende:

  • Verwijder de bladeren aan de onderkant, de eerste keer dat je de bloemen in water zet: die dragen bacteriën met zich mee en vergaan in het water, waardoor alle bloemen worden aangetast.
  • Houd de vaas uit de buurt van directe zon of warmtebronnen, die het verwelken versnellen.
  • Maak de schuine snede nog voordat je de bloemen de eerste keer in het water zet.
  • Verwijder verlepte bloemen snel.

Met deze aandacht zullen de verse bloemen veel langer in uitstekende staat blijven!

Advertisement