De rubberboom snoeien: hoe en wanneer om hem mooi vol te maken

door Natasja

20 Maart 2024

De rubberboom snoeien: hoe en wanneer om hem mooi vol te maken
Advertisement

De Ficus elastica of rubberboom is een populaire kamerplant vanwege zijn aanzienlijke decoratieve mogelijkheden, die aanzienlijke hoogtes kan bereiken en het middelpunt van de kamers kan worden. Om ervoor te zorgen dat hij altijd gelijkmatig en netjes groeit en zijn volle uiterlijk behoudt, is snoeien essentieel. Dit moet op het juiste moment en op de juiste manier gebeuren voor de beste resultaten.

Wanneer en hoe moet de Ficus elastica worden gesnoeid zodat hij er altijd vol en decoratief uit blijft zien? Dat laten we je hieronder zien.

Advertisement

Waarom en wanneer de rubberboom snoeien?

Waarom en wanneer de rubberboom snoeien?

olani26/Reddit

De Ficus elastica wordt niet alleen zeer gewaardeerd om zijn sierwaarde, maar ook en vooral om zijn kweekgemak. Hij wordt gekenmerkt door een zeer snelle groei in de hoogte (in zijn natuurlijke omgeving kan hij wel 30 meter hoog worden!) en daarom krijgt hij gemakkelijk de neiging om er kaal uit te gaan zien door de schaarse aanwezigheid van bladeren op het onderste deel van de stam. Door goed te snoeien kun je de vertakking van de plant, die normaal gesproken op één stengel groeit, stimuleren, waardoor hij dikker en weelderiger wordt.

Hoewel deze handeling op elk moment van het jaar kan worden uitgevoerd, is het beter om dit niet in de winter te doen, wanneer de plant in rust is, maar in de vegetatieve groeiseizoenen, dat wil zeggen de lente en de zomer. Herhaal de handeling meerdere keren per jaar, eens in de 3-4 maanden, om de vorm te behouden en groei en vertakking te stimuleren.

Advertisement

Hulpmiddelen om de rubberboom te snoeien

Hulpmiddelen om de rubberboom te snoeien

Unlikely-Extension-9/Reddit

Om de rubberboom correct te snoeien, moet je eerst zorgen voor de juiste hulpmiddelen:

  • tuinhandschoenen: deze moeten noodzakelijkerwijs worden gedragen elke keer dat je snoeit om je huid te beschermen tegen contact met de latex van de plant, waaraan hij zijn naam ontleent omdat het wordt gebruikt voor de productie van natuurlijk rubber, dat irritatie kan veroorzaken;
  • doeken of krantenvellen: deze heb je nodig om oppervlakken te beschermen tegen mogelijke vlekken veroorzaakt door latex;
  • scherpe tuinschaar: het is essentieel dat het gereedschap scherp en stevig is, omdat de takken ook vrij dik kunnen zijn en het nodig is om precies en schoon te knippen; om besmetting en ongedierte te voorkomen, moet je de schaar zorgvuldig steriliseren voor gebruik.

 

Hoe snoei je de rubberboom?

Hoe snoei je de rubberboom?

wishiwerefae/Reddit

Ga voor de juiste snoeiwijze als volgt te werk:

  • verwijder dode of zieke bladeren of takken op elk moment van het jaar zodra je ze opmerkt, om de mogelijke verspreiding van plagen en ziekten te voorkomen, de groei te bevorderen en de schoonheid van de plant te behouden;
  • om gezonde groei te bevorderen, knip takken vlak boven een knoop of tak af;
  • verwijder eerst alle takken die er niet uitzien en niet passen in de vorm die je wilt voor je plant;
  • je kunt de plant ook toppen om ervoor te zorgen dat hij altijd dezelfde hoogte behoudt en in dit geval moet je de tak net onder de knoop afknippen;
  • je kunt bladgroei stimuleren door vaak te snoeien: na elke snoeibeurt zullen zich twee nieuwe takken ontwikkelen vanuit de knoop vlakbij de snede, die je kunt inkorten zodra de plant is hersteld van de vorige snoeibeurt.

Volg deze tips voor een gezonde en bloeiende rubberboom.

Advertisement