3 effectieve methodes om de badkuip vrij te maken van verstoppingen

door Natasja

21 Juni 2024

een lege badkuip

Pickpick

Advertisement

De badkuip vrijmaken van verstoppingen lijkt misschien een heel moeilijke taak, maar met de juiste methodes kan het een snelle en eenvoudige handeling worden. Of het nu haar, zeepresten of ander vuil is, er zijn verschillende effectieve technieken om ervoor te zorgen dat de afvoer van de badkuip weer perfect werkt.

1 - Het bad doorspoelen met bleekmiddel

@unashamed_desire / Reddit

In eerste instantie kun je een handmatige aanpak proberen door haren of ander vuil dat zich in de afvoer heeft opgehoopt te verwijderen.

Als je gebruik maakt van een drukdop, verwijder deze dan en ontdoe hem van al het vuil dat eronder is achtergebleven.

Als deze methodes niet voldoende zijn, kun je bleekmiddel proberen. Giet het rechtstreeks in de afvoer om verschillende soorten organische stoffen, waaronder haar, op te lossen.

Als alternatief zijn er ook chemische middelen die speciaal gemaakt zijn om afvoeren te ontstoppen. Ook deze moet je rechtstreeks in de afvoer gieten en minstens dertig minuten laten zitten zodat het middel goed kan werken.

Vervolgens moet je heet water laten stromen om het proces te voltooien en zo een grondige reiniging van de afvoer te bevorderen.

Advertisement

2 - Natuurlijke oplossingen voor verstopte afvoeren

@MediocreChum / Reddit

Een eenvoudige combinatie van baking soda, azijn en warm water kan wonderen doen om een verstopte badafvoer door te spoelen.

Meng wat baking soda en witte azijn en giet het mengsel direct in de afvoer. Laat deze oplossing ongeveer 20 minuten inwerken.

Vervolgens is het tijd om kokend water toe te voegen, dat de reinigende werking van de twee vorige stoffen zal stimuleren, waardoor het gemakkelijker wordt om de afvoer grondig schoon te maken.

3 - Mechanische oplossingen voor een verstopte badkuip

Gary J. Wood - Flickr

Een klassieke, handmatige methode om verstoppingen in de afvoer van een badkuip op te lossen is het gebruik van een gootsteenontstopper, een hulpmiddel dat meestal nooit in huis ontbreekt.

Zorg er wel voor dat de leidingen gevuld zijn met water, want de ontstopper kan niet droog werken. Maak daarom verticale bewegingen met de ontstopper, zodat er druk ontstaat om het vuil dat de afvoer blokkeert op te zuigen.

Wat als de ontstopper niet het gewenste effect bereikt? Een ander mechanisch alternatief voor meer hardnekkige verstoppingen is het gebruik van een plopper of luchtdrukpistool.

Als de verstopping zich diep in de afvoer bevindt, is het gebruik van een ontstoppingsveer, die in de afvoer wordt gestoken, noodzakelijk. Dit gereedschap kan dankzij zijn flexibiliteit door bochten in de leidingen glijden tot de verstopping is gelokaliseerd.

De geklauwde punt van de ontstoppingsveer kan vervolgens vuil opvangen en verwijderen, waardoor het gemakkelijker wordt om de afvoer schoon te maken. Dit moet echter door een ervaren loodgieter worden gedaan, omdat de leidingen mogelijk beschadigd kunnen raken.

De badkuip ontdoen van verstoppingen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je de juiste technieken kent, ben je heel snel van dit vervelende probleem af.

Advertisement