De 8 beste bodembedekkers voor een mooi pad in de tuin

door Natasja

20 Maart 2024

De 8 beste bodembedekkers voor een mooi pad in de tuin
Advertisement

Het kan een hele uitdaging zijn om in de tuin een pad aan te leggen dat de doorgang naar huis vergemakkelijkt: de materialen die hiervoor gewoonlijk worden gebruikt, zijn misschien wel stevig en netjes, maar ze blijken ook erg duur te zijn en zijn daarom niet voor iedereen betaalbaar. Waarom dan niet kiezen voor sterke bodembedekkers voor bestrating?

Gekenmerkt door hun kruipende groei en hun vermogen om zelfs zwaar voetverkeer te weerstaan, creëren deze soorten mooie paden en wegen in de tuin die je naar huis brengen zonder dat je last hebt van die vervelende bruine vlekken die zelfs het netste gazon kenmerken als het vaak wordt betreden.

Hieronder vind je de 8 beste bodembedekkers om mooie paden in de tuin te creëren.

1. Ajuga reptans

1. Ajuga reptans

Hells Juggernaut/Reddit

De Ajuga reptans is een kruidachtige vaste plant die wordt gekenmerkt door zijn donkergroene bladeren en prachtige blauwe bloei in de lente. Met zijn kruipende schoonheid is hij perfect om barsten in de oprit op te vullen of een pad door de tuin te creëren. Hij wordt 20 cm hoog en is uitstekend geschikt voor schaduwrijke plekken met een hoge luchtvochtigheid.

Advertisement

2. Postelein

2. Postelein

acykcam_used/Reddit

Deze vaste vetplant komt oorspronkelijk uit de tropen en wordt vaak gekweekt voor sierdoeleinden vanwege zijn weerstand en zijn prachtige, kleurrijke gele, roze, oranje en rode bloesems, die de tuin tijdens het zomerseizoen levendig maken. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige plek en milde temperaturen en houdt niet van stilstaand water.

 

3. Phlox stolonifera

3. Phlox stolonifera

mgchnx/Reddit

De Phlox stolonifera is een kruipende vaste plant die inheems is in het oosten van de Verenigde Staten. Het is een zich langzaam verspreidende bodembedekker die in de lente en zomer verandert in een prachtig bloementapijt. Deze plant is ook geschikt voor rotsachtig terrein en produceert stervormige bloemen die in kleur variëren van wit tot lichtroze tot paars en rood. Hij geeft de voorkeur aan volle zon en halfschaduw in vochtige, goed doorlatende grond.

4. Mentha requienii

4. Mentha requienii

SirLiamTheRoss/Reddit

Het is een eetbare aromatische plant die ook bekend staat als Corsicaanse munt. Het is een zeer kleine, zeer geurige vaste bodembedekker. Hij bloeit uitbundig in de zomer met paars-lila bloemen. Hij geeft de voorkeur aan vochtige plaatsen, past zich goed aan in de buurt van waterlopen en kan zich goed aanpassen aan schaduwrijke plekken, waardoor hij perfect is om gaten in looppaden op te vullen in gebieden met weinig zon.

5. Lithodora diffusa

5. Lithodora diffusa

rachelsnugglebug/Reddit

Een vaste plant die een hoogte van 15 cm bereikt, gekenmerkt door donkergroene, behaarde bladeren en is vanaf de lente en de hele zomer gevuld met helderblauwe of witte bloemen. Het is een ziektebestendige plant, die alleen water nodig heeft bij langdurige droogte en de voorkeur geeft aan zonnige, windbeschutte plaatsen. De plant is ook geschikt voor koudere klimaten en kan temperaturen tot -15 graden verdragen.

Advertisement

6. Romeinse kamille

6. Romeinse kamille

pjckcrs/Reddit

Het kan een goede keuze zijn voor minder drukke delen van de tuin, waar de honinggeur vrijkomt als je erop stapt. Deze winterharde en gemakkelijk te kweken plant kan worden gekweekt op zonnige of halfschaduwrijke plaatsen, bij voorkeur beschut tegen de wind en in een mild klimaat. Hij geeft de voorkeur aan vochtige plaatsen, maar 's nachts mag de luchtvochtigheid niet te hoog zijn.

7. Isotoma fluviatilis (Blauwe grondkruiper)

7. Isotoma fluviatilis (Blauwe grondkruiper)

KayB1804/Reddit

De Isotoma fluviatilis is een kruipende, laagblijvende vaste plant die witte of blauwe stervormige bloemen produceert en een ideale keuze is als vervanging voor gazons of als opvulling tussen stenen en spleten, maar ook in borders of in rotstuinen. Deze plant verdraagt geen kou en daarom mag de temperatuur tijdens de rustperiode niet onder de 5 graden komen; hij geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar kan ook goed tegen gedeeltelijke schaduw.

Advertisement

8. Sedum

8. Sedum

faerybones/Reddit

Sedum is een vetplant die behoort tot de Crassulaceae familie. Het is een plant die zich aanpast aan een groot aantal klimaten, hoewel hij de voorkeur geeft aan een gematigd klimaat en blootstelling aan direct zonlicht. Perfect om de oprit te kleuren zonder al te veel tijd te besteden aan de verzorging.

Welke van deze planten ga jij gebruiken in jouw tuin?

Advertisement