Waar huishoudelijke schoonmaakproducten bewaren: de meest efficiënte en veilige tips

door Natasja

19 Maart 2024

Waar huishoudelijke schoonmaakproducten bewaren: de meest efficiënte en veilige tips
Advertisement

Het huis schoonmaken is essentieel, niet alleen om esthetische redenen, maar ook voor ons welzijn. Feng Shui, maar ook onze eigen aard, leert ons dat een vuil en rommelig huis niet de beste manier is om balans en sereniteit te bewaren. Daarom is het noodzakelijk om op te ruimen en schoon te maken. We weten dat hiervoor hulpmiddelen nodig zijn: bezem, stofzuiger, dweil, schoonmaakmiddelen, doeken enz.

Iedereen heeft heel veel van die spullen in huis, maar denk eens na over waar je ze opbergt. Als het antwoord "een beetje overal" is, maak je een grote fout en is het tijd om orde te scheppen.

Advertisement

Waarom is het belangrijk om schoonmaakmiddelen netjes te houden?

Waarom is het belangrijk om schoonmaakmiddelen netjes te houden?

Bdx/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Het eerste waar je aan moet denken als je bedenkt hoe de vele flessen die je hebt moet opbergen, is waarom je ze niet in huis moet laten rondslingeren. Er zijn mensen die ze naast het sanitair in de badkamer bewaren, een beetje onder het wastafel voor het gemak, anderen in de garage of opbergkast. Maar dit is niet hun plek, of beter gezegd, dit moet met gezond verstand gedaan moeten worden.

Flessen laten rondslingeren is lelijk om te zien en ongemakkelijk. Op het moment dat je een bepaald schoonmaakmiddel nodig hebt denk je aan waar je het voor het laatst hebt gebruikt en gezien en zul je het niet snel vinden. Maar behalve praktisch en esthetisch is het helemaal niet veilig, niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van kinderen en dieren, mochten die er zijn. Als je ze op lage, zichtbare en risicovolle plekken laat liggen, kunnen ze vallen en opengaan, of binnen handbereik van de kleintjes liggen. Dat kan je beter te vermijden, vind je ook niet? Handelingen moeten altijd worden gezien, niet alleen voor wat ze zijn, maar ook voor hun gevolgen.

Advertisement

Hoe en waar bewaar je ze dan?

Hoe en waar bewaar je ze dan?

Polina Tankilevitch/Pexels

Nu je weet waarom je ze niet moet laten rondslingeren, kun je gaan nadenken over het bewaen ervan.

  • Opslagruimte. Kies waar je de schoonmaakmiddelen gaat opbergen. Een kast, een lade, de opbergruimte, de garage. Elke ruimte kan de juiste zijn, denk gewoon aan de bewegingen die je maakt tijdens het schoonmaken en waar het het handigst is om ze op te bergen.
  • Catalogiseren. Verdeel de schoonmaakmiddelen volgens hun gebruik. Er zijn die voor de keuken, die je meestal in de badkamer gebruikt, die voor de vloer en die om af te stoffen. Catalogiseren maakt het makkelijker voor je om ze te vinden wanneer je ze nodig hebt.
  • Vakken en haken. Als er niet veel ruimte is, kun je besluiten om ze te verdelen door manden of andere houders te gebruiken die als tussenschot fungeren. Of je kunt de ruimte in de hoogte benutten, zodat er geen centimeters onbenut blijven. En dan zijn er nog de haken die altijd helpen als je iets moet organiseren.
  • Deuren en deuren. En als je geen kast hebt die groot en hoog is om alles in op te bergen, maar je een lage ladekast gebruikt waar hoge hulpmiddelen niet in passen, dan kun je de achterkant van deuren gebruiken om bezems in te haken en alles uit het zicht te laten verdwijnen. Bedenk eens hoe netje alles zal zijn!

 

Let op een paar andere kleine dingen...

Let op een paar andere kleine dingen...

Creativo

We geven je nog een paar tips voor het goed opbergen van schoonmaakmiddelen.

  • Bij het opbergen denk er altijd aan om de middelen over te hevelen naar kleinere verpakkingen of de lege weg te gooien, er zit vast een fles bij waar niets meer in zit, om meer ruimte te creëren.
  • Laat de middelen die je elke dag gebruikt in het zicht staan.
  • Pas op dat je ze niet in een te vochtige omgeving laat staan, zodat ze niet gaan lekken en dampen, en berg ze altijd op in vakken die uit de buurt liggen van eten en drinken.

Het lijken handelingen die soms als vanzelfsprekend worden beschouwd en waar je niet veel aandacht aan besteedt, maar het op de juiste manier opbergen van deze schoonmaakmiddelen is helemaal niet raar en je veiligheid, evenals je dagelijkse organisatie, zullen er baat bij hebben.

 

Advertisement