Handig in de badkamer, maar niet alleen om te scheren: de handige eigenschappen van scheerschuim bij het schoonmaken

door Natasja

15 Maart 2024

Handig in de badkamer, maar niet alleen om te scheren: de handige eigenschappen van scheerschuim bij het schoonmaken
Advertisement

Scheerschuim is gemaakt om de wrijving tijdens het scheren te verminderen, het scheren te vergemakkelijken en irritatie te verminderen. Dankzij de consistentie en de reinigende ingrediënten is het eigenlijk een heel veelzijdig product dat we allemaal wel in het badkamerkastje kunnen vinden wanneer dat nodig is.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om altijd de juiste mate van orde, netheid en hygiëne te handhaven in de huiselijke omgeving, en is de badkamer een van die plekken waar dit aspect essentieel wordt, maar waar het tegelijkertijd moeilijker is om dat altijd te handhaven. Als je kiest voor natuurlijke en duurzame oplossingen, zijn er verschillende producten die je kunnen helpen vuil en micro-organismen in de badkamer te bestrijden: witte azijn, citroenzuur, baking soda en essentiële oliën zijn de meest gebruikte middelen, maar nu kun je ook scheerschuim aan de lijst toevoegen.

Dankzij zijn eigenschappen kan dit geniale product op veel andere manieren nuttig zijn in de badkamer dan alleen voor het scheren. Laten we hieronder eens kijken hoe je het kunt gebruiken.

Advertisement

1. Tegen beslagen spiegels

1. Tegen beslagen spiegels

Freepik

Hoe vervelend is het om uit de douche te komen en minuten te wachten tot de spiegel niet meer is beslagen? Dankzij scheerschuim kun je dit vervelende ongemak volledig vermijden en ben je bovendien verzekerd van een perfecte schone spiegel: breng het direct aan op het hele oppervlak van de spiegel en verwijder het met een schone, droge doek, de spiegel zal schoon en en niet meer beslagen zijn.

Advertisement

2. De douchecabine schoonmaken

2. De douchecabine schoonmaken

Pexels

De douchecabine is gemakkelijk vatbaar voor kalkaanslag en zeepresten die er lelijk uitzien en de hygiëne in gevaar brengen, omdat ze de verspreiding van ziektekiemen en schimmels bevorderen. Scheerschuim is niet alleen handig voor het verwijderen van deze aanslag, maar kan ook helpen bij het vertragen van latere afzetting door een beschermende laag achter te laten op de oppervlakken, net zoals in het geval van spiegels.

Bedek het hele oppervlak van de douchecabine met een gelijkmatige laag scheerschuim en laat dit een paar minuten zitten om het de tijd te geven de aanslag op te lossen. Schrob met een spons of zachte borstel en spoel daarna grondig af met veel lauw water. Maak het klusje af door met een schone, droge doek te drogen of met behulp van een siliconen wisser.

3. Glanzende kranen

3. Glanzende kranen

Marco Verch/Flickr

Roestvrijstalen kranen en hendels zijn ook gemakkelijk onderhevig aan de afzetting van kalk en zeepresten en kunnen dof worden na verloop van tijd en door het gebruik; natuurlijke middelen zoals citroenzuur of azijn, die een beetje zuur zijn, kunnen reageren met het metaal waardoor nikkel vrijkomt en de chroomlaag beschadigd raakt, maar scheerschuim kan het probleem eenvoudig oplossen, zoals al is uitgelegd voor douchecabines. Breng gewoon een kleine hoeveelheid aan op een schone, droge doek en veeg alle roestvrijstalen kranen en hendels af om ze weer schoon en glanzend te krijgen.

4. Anti-schimmel

4. Anti-schimmel

Bart Everson/Flickr

Door de hoge en aanhoudende luchtvochtigheid kan schimmel gemakkelijk woekeren in de badkamer, vooral op tegelvoegen, rubberen of siliconen afdichtingen en het douchegordijn. Om schimmel van de voegen en afdichtingen te verwijderen, meng gelijke delen bleekmiddel en scheerschuim, breng een gelijkmatige laag aan met een theelepel en laat je het een nacht intrekken, waarna je het afspoelt; voor het douchegordijn moet je eerst ontsmetten met waterstofperoxide of een oplossing van azijn en water, daarna kun je scheerschuim op de aangetaste plekken aanbrengen en schrobben.

5. Het toilet schoonmaken

5. Het toilet schoonmaken

Marco Verch/Flickr

Het schoonmaken van het toilet is een van de belangrijkste onderdelen van het handhaven van de hygiëne in de badkamer, maar het gebruik van commerciële toiletreinigers kan gemakkelijk oppervlakken en afdichtingen beschadigen, wat kan leiden tot mogelijke problemen met het sanitair. Voor natuurlijke toiletreiniging zijn er veel producten die je kunt gebruiken: baking soda tegen vlekken, citroenzuur tegen kalkaanslag en waterstofperoxide als antimicrobiële stof. Scheerschuim kan echter ook een goed alternatief zijn, dat er ook voor zorgt dat onaangename geuren volledig verdwijnen. Breng het schuim in een gelijkmatige laag aan over het hele oppervlak van het toilet, zowel aan de binnen- als buitenkant, en zorg ervoor dat je zelfs de meest verborgen plekjes en afdichtingen bereikt, waar vaak schimmel ontstaat en waar je ook bleekmiddel aan het schuim kunt toevoegen. Laat het een paar minuten inwerken en maak het toilet schoon aan de buitenkant met een spons en aan de binnenkant door te schrobben met een wc-borstel.

Advertisement

6. Onaangename geuren verwijderen

6. Onaangename geuren verwijderen

Pexels

Zoals hierboven al aangegeven, is scheerschuim handig voor het verwijderen van onaangename geuren, die vooral in de badkamer hinderlijk zijn en vaak voorkomen: gebruik het om al het sanitair en de tegels schoon te maken, vooral op plekken waar zich vuil of schimmel kan ophopen, laat het een paar minuten inwerken en spoel het af met warm water, de onaangename geuren zullen helemaal verdwenen zijn.

Welke andere alternatieve toepassingen van scheerschuim ken jij?

Advertisement