Heb je de afdichting van de wasmachine gecontroleerd? Onaangename geuren komen daar vaak vandaan

door Natasja

10 Maart 2024

Heb je de afdichting van de wasmachine gecontroleerd? Onaangename geuren komen daar vaak vandaan
Advertisement

Hoe onmisbaar is de wasmachine voor het huishouden en voor je persoonlijke hygiëne? Kleren, lakens, handdoeken en theedoeken op de juiste manier schoon is een dagelijkse noodzaak waar je moeilijk zonder kunt, wat betekent dat de wasmachine waarschijnlijk een van de apparaten is die je het vaakst in gebruik neemt in de wekelijkse routine. Maar hoe vaak denk je eraan om de deurafdichtingen te controleren?

Je ziet met het blote oog of andere onderdelen vuil zijn, maar tussen de rubberen plooien schuilt ook vuil en stagneert water: de ideale omstandigheden voor de vorming van een soort slijm, rijk aan schimmel, die vervolgens aan de basis ligt van de onaangename geuren die je niet wilt ruiken als je de wasmachine opent, laat staan op de kleding.

De afdichting schoonmaken is echter snel en eenvoudig en moet met een goede regelmaat gebeuren.

De afdichting schoonmaken: hoe vaak moet dat gebeuren?

De afdichting schoonmaken: hoe vaak moet dat gebeuren?

Creativo

In het ideale geval moet je voorkomen dat er zwarte of bruine vlekken ontstaan en dat er water in de afdichting blijft staan. Hiervoor moet je eerst een gezonde gewoonte aannemen, als je dat nog niet doet: houd de deur van de wasmachine open aan het einde van elke wascyclus. Dit voorkomt dat er restvocht in de trommel achterblijft en de hoeveelheid water die nog in de afdichting zit, krijgt ook de kans om op te drogen.

Dit is echter niet altijd voldoende, dus het is ook een goed idee om eraan te denken om minstens één keer per week met een zachte doek gedrenkt in waterstofperoxide of mild bleekmiddel aan de binnenkant van de rubberen plooien te wrijven.

Als alternatief kun je ook een beetje baking soda gebruiken, maar dan moet je het er voorzichtig opwrijven om het in contact te laten komen met de verschillende onderdelen. Als je daarentegen witte azijn of bleekmiddel gebruikt, moet je eraan denken om ze te verdunnen: beide zijn middelen die het rubber kunnen beschadigen als ze absoluut of (ook als ze verdund zijn) te vaak worden gebruikt.

Advertisement

Een grondige reiniging van de afdichting

Een grondige reiniging van de afdichting

Creativo

Als het lang geleden is dat je eraan gedacht hebt om de afdichting te controleren, kun je het beste een grondige schoonmaakbeurt uitvoeren:

1.Verwijder het grootste deel van het vuil met een zachte droge doek of gewoon nat en uitgewrongen. Die moet dan in de was.
2. Doe een lege wascyclus, waarbij je een glas witte azijn in het wasmiddelbakje doet en een half glas azijn direct in het mandje. Het wassen moet gebeuren op hoge temperaturen (60°), wat meestal alleen gebeurt bij vrij lange wascycli.
3. Aan het einde van de wasbeurt, met een andere natte en uitgewrongen doek, waarop je een druppel afwasmiddel giet, schrob je de rubberen plooien goed schoon. Je kunt ook een theelepel baking soda toevoegen. Met een derde doek verwijder je de zeep en de baking soda en spoel je het zo goed mogelijk uit - als alternatief kun je een spoelcyclus van de wasmachine starten.

Dit soort reiniging moet slechts af en toe worden gedaan: de eerder aangegeven oppervlakkige reiniging is voldoende om alles in goede staat te houden en deze extra inspanning uit te stellen.

We willen je er ook aan herinneren dat onaangename geuren in de wasmachine soms het gevolg kunnen zijn van vuil dat elders is achtergebleven, en daarom moeten het wasmiddelbakje en het filter ook altijd goed worden gecontroleerd (en schoongemaakt). Zo werkt de wasmachine beter en gaat hij langer mee!

Advertisement