Verwijder vlekken en strepen van muren in 1 minuut zonder de verf te beschadigen

door Natasja

31 Maart 2024

Verwijder vlekken en strepen van muren in 1 minuut zonder de verf te beschadigen
Advertisement

Witte of gekleurde muren krijgen vroeg of laat onvermijdelijk vlekken. De oorzaken kunnen talrijk zijn: olie, stof, roet, vocht of schimmel. Ook gewoon contact met een stoel kan lelijke vlekken achterlaten op het muuroppervlak.

In deze situatie worden we vaak geconfronteerd met de moeilijke klus om de vlekken te verwijderen zonder de onderliggende verf te beschadigen, omdat we niet precies weten hoe we te werk moeten gaan voor een effectieve reiniging.

Hoe kun je ook muren met niet-afwasbare verf schoonmaken?

Hoe kun je ook muren met niet-afwasbare verf schoonmaken?

@r/CleaningTips / Reddit

Laten we beginnen met de meest voorkomende vlekken: de vlekken die zijn achtergelaten door handen en voeten. In dit geval kunnen donkere vlekken eenvoudig worden verwijderd met brood zonder korst.

Neem een beetje van de binnenkant van een brood, vorm er een balletje van en wrijf het voorzichtig over de vlek. Je zult zien dat de muur in een paar stappen weer zo goed als nieuw is!

Voor hardnekkige vlekken kan het handig zijn om het brood een beetje vochtig te maken voordat je het op het te behandelen oppervlak aanbrengt.

Een andere goede oplossing voor dit soort vuil is het gebruik van een gum.

Als je kinderen in huis hebt, is een andere veelvoorkomende muurvlek waar je vaak mee te maken krijgt de vlekken van pennen, potloden en viltstiften. In deze situaties is Marseillezeep handig.

Maak een mengsel van wat vloeibare Marseillezeep en water in een kom. Maak een sponsje vochtig in deze oplossing, wring het een beetje uit en dep vervolgens de vlek.

Laat het ongeveer dertig minuten intrekken en veeg er dan met een microvezeldoek overheen om het te drogen.

Tegen inktvlekken kan tandpasta ook heel effectief zijn.

Naast kookplaten in de keuken komen vaak vlekken van oliespatten op muren voor.

In deze gevallen is terpentijn, een ontvetter gemaakt van plantaardige harsen, de meest effectieve oplossing. Als alternatief werkt citroen goed om olie- of tomatensausresten te verwijderen. Wrijf een halve citroen direct op de vlek, laat het inwerken en maak het vervolgens schoon met een doek gedrenkt in water en milde zeep.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als de muurverf niet afwasbaar is, raden we aan een beetje bleekmiddel te gebruiken dat je met een watje rechtstreeks op de vlek aanbrengt.

Om vocht- en schimmelvlekken te verwijderen, zijn er verschillende effectieve middelens die je kunt proberen.

  • Een optie is om wat appelazijn in een spuitfles te doen, een paar druppels tea tree essentiële olie toe te voegen en het mengsel direct op de muur te spuiten.
  • Een pasta gemaakt van baking soda, zout en een beetje water heeft ook uitstekende resultaten bij het verwijderen van dit soort vlekken.

Tot slot kunnen kachels en open haarden, die je in de winter verwarmen, de muren ook dof maken door roet en stof. Dep deze vlekken daarom met een doek gedrenkt in een oplossing van water en bleekmiddel en laat het slechts 1 minuut inwerken voordat je het droogt.

Het schoon en vlekvrij houden van de muren in huis kan een moeilijke taak lijken, vooral als je te maken hebt met niet-afwasbare oppervlakken en een verscheidenheid aan verschillende vlekken, zoals olie, inkt, schimmel en roet. Met de juiste hulpmiddelen en methoden is het echter mogelijk om deze vlekken effectief te verwijderen zonder de verf te beschadigen.

Advertisement